逃避不但可恥,而且無用,甚至會做鳩你

150 回覆
338 Like 32 Dislike
哦原來巴打講緊蜂巢鋼筋
班PK承建商會有報應架啦
法律制裁唔到佢地,總有報應會報落佢地身上
良心譴責,不得善終,比當局渣住春袋做人...
唔知咩方法啦會有報應架啦
宜家未夠班姐
你係咪真係鍾意音樂?真係鍾意的話就再努力啲練啦,話唔定一日你會夠班
而份辛苦工就坐未追夢既成本,換取追夢既本錢
唸落係咪即刻興奮曬?
女?
gotta bookmark this post
coz i basically procrastinate in every single fuckin thing in my life
hope it helps
佢地會有良心?
真係人唔笑 狗都吠
巴打真係幾時都充滿正能量
正撚樣就有份
我逃避緊健康問題
鬧醒我鳥
講得好岩 有啲野真係唔可以逃避 同人相處都係一樣 呃得一時唔呃得一世 我呢段時間既經歷可以證明到樓主講既野係真既 當初無去面對呢樣野 你既後果會比起當初面對左既後果既100倍
巴打加油
頂唔緊就唸下病左既慘
巴打唔好想死住
既然已經獲取左呢個智慧,以後同人相處就更游刃有餘了
加油!
多謝巴打 但有啲野已經改變唔到或者好基改變返了
講得好岩 有啲野真係唔可以逃避 同人相處都係一樣 呃得一時唔呃得一世 我呢段時間既經歷可以證明到樓主講既野係真既 當初無去面對呢樣野 你既後果會比起當初面對左既後果既100倍
巴打唔好想死住
既然已經獲取左呢個智慧,以後同人相處就更游刃有餘了
加油!
多謝巴打 但有啲野已經改變唔到或者好改變返了
把痛苦變成樂趣
講就容易
返parttime俾客屌
同事仲要踩多幾腳, 覺得我搶咗佢地啲job做, 當住我面叫個客屌多我幾鑊

除咗quit仲可以點呀?

唔係話我完全冇問題, 冇經驗冇技術, 返果份工偶然係會出錯, 啲客情緒好波動, 少少事都會屌, 我都接受, 但同事唔幫不得止, 加多幾腳屌埋一份, 又夾埋其他同事一齊玩小圈子杯葛

我當初都同自己講, 逃避可恥, 但除咗逃避, 我真係諗唔到可以點做
逃避你~~~卻又
仲可以面對
人地恰鳩你就應該大膽啲confront佢地
據理力爭屌翻佢地係一種方法
刻意鍛鍊自己心志,唔理佢地既杯葛係一種方法
學多一兩樣技能增加自己競爭力,等自己有份好啲既工係一種方法(係你宜家最需要既方法)

不過如果自己真係承受唔到,quit都係一種方法
不過quit之前努力試下面對先啦
真係唔得的話quit就唔係逃避,而係另一種面對方法

講係容易的
巴打個狀況有幾艱難我無可能知
我做到既就只有鳩up幾句鼓勵下你為自己做少少野
如果有心改變現況就一定改到
巴打加油
[Offtopic] 樓主係JBP Fans?

你都係?
JBP
睇到最後個段英文
再睇睇樓主個名
Life is suffering indeed.
係呀
睇左Maps of meaning 未
我未開
溫緊final 差不多日日都係學校10am-9pm咁摺 一到夜晚就好多情緒出黎 諗起離開左既父母 覺得自己對佢地唔夠好 成日粗粗魯魯對佢地 又諗起狠心飛左我既初戀 知道佢而家有第條女開開心心 唔明點解自己可以咁慘 我既問題比起逃避 更加多既係搵唔到有咩意義比自己去讀書 動力我有 係人地眼中我好撚博盡讀書返intern刷CV 但係我無最ultimate既motivation 去justify自己咁努力 一到夜晚就不停諗起過去懷疑自己
I know that feel sis
我明白你所謂既ultimate motivation 係咩
我都搵左好耐
大家都知道自我實現係人生既目標
不過「何謂自我」真係一個好深既課題

絲打可以試下用personality test做起點
16 personality test, Big 5 personality test 等
呢啲可以比個框架幫你組織「我是誰」呢個問題
有結果之後,YouTube 同好多網都有教學教你點用
例如我份人太agreeable, 要做既野就係訓練自己assertive啲,等等
呢個方法之前幫左我好多,希望幫到絲打你啦

Good luck for your finals too!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞