逃避不但可恥,而且無用,甚至會做鳩你

150 回覆
338 Like 32 Dislike
啱呀 冇得揀
啱啱開始咋
同埋宜家approach個想法都消失左 工作呢啲話轉就轉 聽日都可能會唔見左
宜家只係想做返一個人 唔想做米芝蓮
逃避嘅用處係突破有用/冇用嘅框架,有冇用已經唔重要,最重要係過到自己。
咁就由減肥一個目標開始先啦
好過無目標無所事事
加油啊巴打
唸下有女個成功感同滿足感
如果個框架唔係必然要take,個人又接受到乜都無所謂既虛無的話,咁逃避都ok既

不過我個人經驗係,呢種虛無、無意義既人生仲痛苦
講真係好易
係架
真係要做到唔逃避,思想上要有好多掙扎先得
就係依嫁呢個moment 下星期考試 大半未温 又唔想温住了
應該係唔夠動力

動力分正面同負面兩種的
正面動力黎自希望,例如高gpa既成就感、喜悅、比到你既選擇
負面動力黎自恐懼,例如炒左既挫敗感、對未來既影響等

無動力的話不妨FF多d,令自己既希望同恐懼更加實在,跟住就有動力溫架啦

除非個成績係點,後果係點你都dont give a fuck啦
咁你去面對唔一定要面對嘅問題其實都係逃避緊虛無㗎姐,所以你唔可以話逃避冇用,因為你都逃避緊。
以為dse作文
逃避真係有用,你出黎做野就知,避下避下就會有傻仔出黎幫你執手尾!
利申:我就係個傻仔
有無2?
咁我講緊既係人地逃避「一定要面對既問題」
咁佢之後要還既

巴打要幫人執咩屎?
逃避緊道歉
衰咩
同埋為咩唔道歉先
咩問題係一定要面對?有冇例子?
有一排同另一個女仔行得好埋
唉屌驚講完氹唔返人 係咪好撚自私
即係你條女未知你同人行得好埋?
如果係的話隔多陣再認錯好似好啲wor
唔知 唉都唔知要等幾耐 日日都好撚自責
咁要挖到好深

A. 慾望
假設你想要一個有意義既人生,就要勇於老實面對/唔逃避自己既慾望

有啲慾望實在咁存在,好難呃自己無,例如對一條女既愛、對權利同地位既慾望、實現夢想既慾望。梗有一樣係心中。我覺得佢地define左你係一個咩人,有咩價值觀。唔去面對自己慾望既人生係虛無、係無意義。

(我覺得「意義」既定義就係你犧牲左幾多)

我所指既逃避,係指一個人明明有一種慾望,不過怕追求時既痛苦所以唔去追求,選擇逃避。咁樣係個唔理性既行為,因為我覺得「愛不得」同埋「虛無」既痛苦,多數大過追求慾望時既幸苦。

例如一個人明明想要減肥,不過怕運動既幸苦,所以選擇逃避運動,甚至自欺話「其實我都唔係太想瘦姐」。最後佢只會繼續承受肥既痛苦、同埋於健康方面活得無意義

B. 道德
假設你想做一個好人,而有著一般「仁義禮智」既價值觀
咁就一定要付一啲道德責任/道德痛苦

例如想做一個誠實既人,就唔可以逃避事實,要老實講野;想做一個孝順既人就唔可以逃避養父母既責任

除非你可以接受一個無意義同不道德既人生啦
否則點都有「問題、責任、痛苦」要面對,無得逃避
咁不如努力唸下點樣道歉最有用先,跟住等啱既時機去馬啦
巴打有心想道歉已經唔太劣,不需太自責
樓主睇過the subtle art of not giving a fuck?
樓主有冇親身經歷可以講下?
每個人都有逆境嘅時候
到你做決擇嘅時候真係可以咁輕鬆?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞