逃避不但可恥,而且無用,甚至會做鳩你

150 回覆
338 Like 32 Dislike
My pleasure
絲打記住持之而行啊
對唔住 我係紅巴
Dr. Peterson 都上連登
其實12 rules of life可能唔係咁啱香港人睇, 因為入面有好多關於abrahamic religion既野, 同我地個文化語境都差幾遠下. 但整體來講本書都有好多非常重要訊息, 所以如果各位可以睇就最好睇睇.

Subtle art of not giving a fuck 同jordan peterson講既野有好多共通點, 本書既tl;dr:
https://www.youtube.com/watch?v=Z4OFjFq-Xis
邊撚個知
ok 唔想翻工, 點拆
我學識有佢一成都已經此生無憾

本野真係唔錯!尤其係Lesson 5 同 7
好適合刺破懶惰既藉口
多謝巴打推薦
睇黎巴打對Self-help類書本都有研究
仲有無咩好介紹?

12 rules of life裡面真係幾多Christianity 野
不過JBP講得十分貼地啊香港人有心睇都易掌握個意境
不過咁鬼多頁應該好少香港人有興趣
咩問題令到你唔想翻?
因為太攰?因為唔鍾意份工?

其實巴打你可以選擇唔翻,只不過個cost係比人炒而已
唸下比人炒、養唔起家人/自己、無錢無女比人睇唔起點算好?

同時唸下有無轉工機會
話唔定有一行你好鍾意做,值得博
如果無得轉工的話,唸下自己點係呢行做得sharp d啦

我都知做野真係好難頂
不過反正都無得避,不如怨完一陣就奮發上進,早啲搵夠早啲退休算
未睇過,多謝介紹,加左去 to read list
唔好嘗試逃避呢個現實
想唔係
不過仲係
幫你推多野
依個都係問題,個人無咩興趣,真係等死架ja,又無咩長處,普通過普通既普通人

因為做嘅嘢唔鍾意, 但人工ok.
有興趣嘅嘢又唔係強到可搵食. 所以只有一邊唔鍾意一邊做. 用工作以外嘅快樂cover工作的苦.
假設我比三個願望你,你會想做咩?
Thanks 巴打
巴打都幾過癮
唔得wor絲打
你唔覺得咁樣好虛無架咩?
點解唔唸下自己想追求啲咩?
咁樣好幸苦....我都翻過份自己唔鍾意既工....
有無考慮過跳槽/轉工/轉行?
或者巴打可以以「博上位升高啲,之後轉行易啲」為動力呢?
我有諗,一直都諗緊,但未諗到,有時放假係屋企hea足一日,就覺得好幸福,似係個種吊頸透下氣既感覺
第一個返去以前
本行係工程
興趣係音樂,但知未夠班搵食
好多嘢想做,例如交通行業
但成日都猶疑
芝士都可以疊高
逃避點會無用呀

唔識唔好扮識喎 樓豬
逃避短期內好似有用,
不過長期黎講就會做鳩你
芝士就算疊到101大廈咁高都係芝士,一陣風就吹得冧
芝士連成個紅磡站月台都撐得住喎
你識唔識架?
如果你唔覺得/承受到人生虛無、無意義
咁樣可能都係種好生活

除左唸之外,不妨試下新野啦
我知道你放工都好攰無心力試新野
不過唔花精神試好難會出到新目標/興趣!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞