逃避不但可恥,而且無用,甚至會做鳩你

150 回覆
338 Like 32 Dislike
為左逃避工作既痛苦,你Hea;
為左逃避犯錯既後果,你講大話;
為左逃避失敗既風險,你佛系。

人係趨樂避苦既生物,遇到痛苦就會逃避,就好似遇到熱水就縮手一樣,係人既本能反應。

學新垣結衣話齋:「逃避雖然可恥,但係有用。」雖然佢係我女神,不過呢句對白實在太on9了。

因為逃避不但可恥,而且無用,甚至會做鳩你。

痛苦係無得逃避的。
俗語話:「避得一時,避唔到一世。」你宜家逃避既痛苦,將來點都會黎搵翻你,只係會以第二個形式出現。例如Sem中時Hea,抄source唔做功課。無錯係過到功課個關,不過到Final前一晚就有數以倍計既野要溫。要溫既到最後都係要溫,避唔到。換句話說,逃避係有報應的。

不過,呢份報應往往比原本既更為沈重。
例如你鍾意左個女神,不過因為怕失敗怕瘀,所以唔去approach佢,甚至呃自己話:「屌,咪又係雞!」無錯,咁做係可以留係comfort zone,成功逃避追女既惶恐同失敗既風險;不過等到女神被人溝左之後,你將會得到更痛苦既羞愧、悔恨。而更恐怖既係,你到時咩都無得做,只能綿綿無絕期地睇住女神比人屌。

更恐怖既係,你呢刻所逃避既痛苦,將來會以一種難以估計、難以控制既型態出現。
例如有個鬼佬flirt你條女,你可能因為怕事所以扮睇唔到,逃避同人衝突既痛苦同埋失敗既可能性。去到有日個鬼佬上你屋企黎屌你條女,一切都太遲啦,你已經咩都控制唔到。

逃避痛苦係愚蠢既。你可以逃避痛苦一時,不過痛苦將來會以第二種形式翻黎搵你——可能係「後悔」,可能係「失敗」,總之係「報應」。而呢份報應,份量將會更加大,更難控制。

無論如何痛苦都係要面對的。面對痛苦就好似還卡數咁,約早還罰得約少息,而且係無可能走數的。與其等佢越滾越大,變種成一隻你無力應付既怪物,不如及早主動面對佢,承受較少痛苦。

做男人,唔可以逃避。要負既責任就要主動負,要受既痛苦就要主動受,避唔到的。逃避不單可恥,更係on9。

Life is suffering, while It is the suffering that gives your life meaning. If you keep on escaping from pain, you will surely have a miserable and meaningless life.
有咩宜家逃避緊既,想面對不過唔識面對既
不妨係度講底,以呢個post做主動面對既起點!
一齊拆掂佢!
只係想要快樂 其他嘢唔重要
唔逃避我得唔到快樂 咁不如逃避左d自己唔想孭上身嘅嘢啦
孭唔上身既唔好狽住,選擇孭自己可以狽既先,如果唔係會痛苦到成受唔到

狽下狽下就會開始成熟、有能力面對所有事情;相反咩都唔狽既就會一事無成同覺得虛無。到時更加唔快樂

所以唔好完全唔孭野!完全逃避的話,個種快樂都只係無意義既快樂。真正既快樂係要透過痛苦轉移返來的!
啱啱係呢個階段未適應到 每日都諗住唔想孭d嘢上身 想死
例如呢?不妨講下

係咪你覺得自己狽黎到無意義?
咪都係返工d嘢 煩加上做完怕有手尾跟
我都明真係好煩,又幸苦,又有風險
不過避唔到的,點都要做,不如早d食左佢好過(份工真係好唔適合你另計啦)

同埋不妨唸唸自己打工為咩?有咩理想想實現?有咩愛既人要養?
當你唸到既時候,一切痛苦都會被justified 了

所以休息下,唸下啦
加油絲打
返工d嘢冇得唔孭
為錢
得自己要養
理想就唔自爆啦

諗完一樣咁痛苦wor
咁我真係用左句野最膚淺個意思解釋既
自膠
你當刻要涯既,唔會成為你理想既building block咩?
想戒左d唔好嘅習慣,我想變做正直嘅人sosad.
所以窮人唔應該逃避,反正賤命一條,博盡佢食大茶飯
香港人條命就係逃避,逃避現政權,你面對就打到你無得開飯。
有錢人逃避窮親戚,窮人逃避富朋友
係咩正直既人?
不妨想像下,會比到你更多動力
咁又唔洗咁食大茶飯咁誇
比人打到無錢開飯好過比政府強姦成世

你啱呀,香港人套意識形態興走精面,苦得就避避左先

有錢既唔應該避窮既,一旦比人開口囉錢就老實拒絕,反正無義務比錢親戚;

窮既即使見到有錢既自卑都唔可以避,因為避左都改唔到「自己窮過佢地」呢個事實。不如面對佢地,化自卑為動力算
好,我會想像一下。
加油
當諗到要永無止境去build嘅時候就好想放棄
而家係冇得逃避 而唔係唔想逃避
想走 走唔到咋
為世所逼 被逼嘅感覺唔好受
而家嘅choice係 唔快樂VS 更唔快樂
唔通有快樂地被逼要做嘢呢個choice?
除非我中左今晚六合彩啦
你有無聽過西西佛斯?
無的話不妨聽下佢既神話
你有能力賦予意義比自己人生的

絲打你有理想追
而追理想係主動既一件事啊
係你努力改變個世界,唔係個世界迫你
有快樂地被迫做野呢個選擇的!
西西佛斯就係呢樣嘢既代表

絲打不妨可以上網/讀書學下道家既思想
佢比左我唔少思想既靈活度面對人生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞