逃避不但可恥,而且無用,甚至會做鳩你

150 回覆
338 Like 32 Dislike
fight or flight? so much pressure, fuck the world, not everything you can fight, no method is no method, it may not worth even you fight, diu!
我遇到啲人事問題
比啲同事玩針對 係咁比閒言閒語我聽
我試過同佢哋傾 係咪我自己有做得唔好 得罪咗人唔知
但係佢哋只係同我講 「吓 我哋玩你?」
都唔肯直接溝通

我有面對 但係 係咪我個面對方法唔啱?
我個方法太温和?
我係咪應該 當面屌柒佢哋先啱?
已經辭咗職
但係唔知點過1個月通知期
未啊
仲有書未睇完
不過想睇
點解咁問?
我做抉擇既時候當然都唔輕鬆
要掙扎好耐
不過最後都唔會逃避
因為理性同我講逃避係錯的

例如做錯野第一時間主動認柒,跟住即刻補救
從來唔逃避自己責任

逆境前躊躇、唔輕鬆乃人之常情,無問題
不過躊躇過後就要面對,唔可以逃避
It depends on whether you have the responsibility to fight it

The kind of “escaping” I mention in the post regards to the things you have responsibility to face
While I think every person should be responsible for their “journey towards ideal self” and “moral values”

(Provided that you want to be a good guy and have a decent career)
Eg. The responsibility to act morally, the responsibility to work hard

Regarding to “no method is no method”, If you have the responsibility to do so, you still should fight it even though it seems to no methods.

While if the responsibility is really trivial, I agree that ignoring the problem is a good way to alleviate burden in life, while not being a “wrong kind of escaping”
敢面對已經好犀利
果然係型男

有無啲前輩可以問?有無第三者幫你探下口風?
比人針對,一係你真係做柒左,一係你太harmless引人exploit 你
如果係前者,你應該唸到
如果係後者,對,試下認真啲,語氣強硬啲,prepare for your arguments before confronting them

唸完就做決定啦
覺得啱的話就做,唔好怕後果,因為為啱既事承受後果係好事
加油巴打
如果自己真係無錯
就唔洗同佢地客氣
做翻自己
如果因為一班錯既人而難受,就係蠢
選擇做個聰明人,stand straight
我保證事情會越來越好的
覺得你比既建議好似個本書個作者比既意見,好好
出嚟社會做野一排,發覺自己好唔適應有壓力既工作,更唔想面對同事間既是是非非,成日個心都好想快D儲夠錢,然後打份無乜前途但少壓力同是非既工作。個心好想逃避,但無能力,只好硬住頭皮上。
多謝巴打
有無睇12 rules of life, an antidote to chaos?
祝絲打快啲儲夠錢啦
除左打份hea啲既工,有無咩理想好想實現?
唔想做本行 但唔知想轉邊行好
尋日考完政府試
但好似都收收地皮
屋企人又就退休
唔可以走去 full time 再讀書
我係獨仔,好大壓力呀⋯⋯
幸苦了巴打
養家呢個責任係重的.....
不過實有方法搞掂的,辦法慢慢唸就有
你本行係咩?有咩專長/興趣?
照計會對一兩個行業有興趣架
巴打既post令我諗起自己
即係正皮左
「如果為了逃避麻煩,一直不斷逃避到極限的時候,最後連走路吃東西都會覺得麻煩,到了連呼吸也麻煩的時候,是不是就是越來越靠近死亡的時候了呢? 」
樓主有冇睇到最後架
其實我完全無意refer去套劇個度.....
係我無講明柒左既
不過我撐你架樓主
成套戲而幾句最深刻
好似同我講咁
正皮
比樓豬你點醒左
溝緊條女
因為佢對我反應有時好冷淡
所以就會淆底逃避佢
其實我係好想多啲接觸佢
不過成日覺得會煩到人
根本唔知可以做啲乜
結果好似淨係可以揀逃避
連登罕有高質post
如果佢對你反應冷淡,好可能佢唔鍾意你,你對佢黎講未夠好

不過唔好放棄,佢一日未結婚你都仲有機會
同埋呢個係個成長既契機來的

有無做足功課了解條女?有無識下佢身邊既朋友
有無啲咩可以改善自己?衣著?談吐?工作能力?身材?興趣

巴打改善完自己之後,就會開始對自己有自信
到時你點搵條女都唔會覺得自己煩緊人

加油巴打!有目標已經係成功既第一步黎!
巴打係咪行屍走肉緊
多謝絲打
加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞