東京急遊

148 回覆
24 Like 5 Dislike
神田神社
點樣改可以暢順啲?

Day 1: 5點半機到 酒店寄存行李 明治神宮 代代木公園? 竹下通 貓街 表參道 青山?
Day 2: 豐州市場 台場 汐留 銀座
Day 3: 新宿(歌舞妓町 東京都廳 shopping) 澀谷(八公像 街口 shopping) 東京車站 一番街 秋葉原
Day 4: 淺草 上野 阿美橫町 機場(凌晨12:55飛)

打算如果行程提早完都去shopping
最尾一日唔知點plan好 12點要check out 但係凌晨先飛 行李唔知寄存邊到最方便
第一次去
你到底諗住喺每個地方留幾耐㗎.......
酒店正常都會比你check out左放低D行李
其實主要分左區先 去到果邊再睇情況
諗緊last day點樣可以順路啲
認真行嘅點樣一日內行哂新宿澀谷東京都秋葉原
羽田咁近,邊到都無咩所謂啦
個人對電器同動漫都冇乜興趣 當地標食完野去散步咋
你日數咁少不如target好你想做咩食咩去邊啦 到時先諗真係怕你冇時間 我都唔係多野行 有時去一個地方就純粹係食個飯
又岩 唔該巴打
小弟個人比較隨性,我會認為巴打有少少貪心😆
我明白第一次去會想去多d地方,不過始終走馬看花睇唔真,寧願俾機會自己下次再去。
好似day 3 新宿又澀谷又東京駅又秋葉原,我會擔心太趕又唔夠時間,變左每度睇一d,不如你諗下你有咩想睇想食想做,咁樣會易少少。
好似第四日淺草果邊又未必需要全日,睇下巴打回程成田定羽田,你可以將東京駅放最後一日都可以(個人諗法)
行李好多酒店都有寄存,唔得嘅好多大站好似新宿涉谷都有大型locker,呢方面放心。
都有諗過東京駅擺最好 唔該巴打 我再編排下先
假設每次去東京係5-7日
以東京咁大,淨係市區都最少可以去三次
仲未計東京近郊地區
巴打同意,同埋有d地方永遠每次去都會想去。
巴打你仲有時間,慢慢plan下
唔駛急,東京太大,想去嘅地方太多
寧願犧牲少少地方,(好似小弟今次都犧牲左台場同六本木)每個地方都睇仔細d,咁會開心d

同埋留意番有d地方嘅開放時間,會唔會休息避免白行一趟
有冇人近期去過富士急? 而加fastpass 係咪有得預先買定先
巴打絲打,係唔係指呢個?

https://www.fujiq.jp/en/ticket/priority.html
我25會去富士急玩
今次目標係4個晌出名既過山車同個鬼屋
有冇爸打有攻略/快飛可以買?我先之前好似改左制過玩果個過山車先買果張飛

但我見KLOOK又有飛可以任玩,應該邊個抵D?
下星期出發
希望諸事順利
返來再分享一下🤘🏾
留名待丁
終於返到香港,整理一下可以分享少少

《河津櫻》

今次東京之旅主要有兩個目的,一係河口湖溫泉,另外一個係伊豆半島觀賞河津櫻。
富士山天氣不如願,即使係富士山下都睇唔到,唯有下次再來。

有幸可以去到伊豆半島賞櫻,河津櫻算係日本本州最早開小弟由河口湖開車大概兩小時到達,沿路都係山路同埋單線行車,車速唔會太快,所以中午開車抵達河津已經3點左右。

河津係一個好細嘅地方,但櫻花如此盛開🌸🌸🌸
真心有少許感動,加上天公造美,感恩。
大家沿岸觀賞,基本可以用上最少半日甚至一日嘅時間,有少少後悔冇安排住宿,只好含淚早點返東京。
不過建議大家早少少去。

東京駅有車可以到河津駅,大概兩個半鐘左右
如果開車大概3小時,沿路有唔少休息站都幾毒下。

如果三月中有planning去東京嘅朋友,河津櫻都係一個幾好嘅選擇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞