東京急遊

148 回覆
24 Like 5 Dislike

可以用apple pay直接增值或者按傳統拎張卡去增值都得
不過個人覺得好方便用Apple Pay🤤
唔好意思巴打睇唔到個Post
倒數日本應該有好多節目,我未試過係日本倒數過

朋友介紹可以去增上寺,或者東京鐵塔

巴打可以上網睇下介紹,日本有好多唔同嘅倒數活動。

好好享受,之後分享下,祝新一年事事順利
lm
呢個問題我親身問過,如果張西瓜入左Apple Wallet,張實體卡係唔能夠用,意思係唔能夠出閘入閘或者去便利店買野,你要用電話或apple watch來取代。
但係如果想增值,張實體卡都可以做。

希望幫到
其實佢本意係好好,可以俾人方便用電話或手錶就可以交易,免除麻煩。增值又可以用apple pay/google pay,唔駛驚係街搵唔到地方增值。
轉左Apple wallet之後我未試過用實體卡增值,試過分享下。
新宿有咩必食既野
巴打,食物各有喜好
個人有兩樣推薦
一係吉列牛,牛魔王恩物
二係Harbs嘅水果Mille Crespes

Enjoy

我都係凌晨機到凌晨機走
巴打有咩寄存行李既tips
凌晨4點幾5點既機到 但係2點先可以check in
聽講可以提早去酒店擺低行李 但唔知係咪
走果日中午12點要check out但係凌晨機走
行李又可以點寄存
感激
巴打唔駛驚,其實住得酒店,
基本上都可以寄存行李,我當日都係一點先可以check in,你可以先放低行李再出去玩陣食下野先
食完lunch再返去check in

走亦一樣,check out先將行李寄存酒店,
到去機場前先拎返。

如果酒店咁雞連寄存服務都冇,好多大嘅車站好似新宿會有行李locker,你google下都會有,以下都可以作參考

https://cn-tw.intheluggage.com/japan-tokyo-shinjuku-travel_guide-guide_traveltips—%E3%80%90%E6%96%B0%E5%AE%BF%E3%80%91%E8%A1%8C%E6%9D%8E%E5%AD%98%E6%94%BE%E6%94%BB%E7%95%A5%E6%95%B4.html
仲有巴打係羽田落機?定係成田?
我飛羽田 喺新宿租酒店
打算落機買72 hour pass加suica card
坐東京單軌電車去濱松町轉東京地鐵
查左下5點幾就有車落機連過關應該岩岩好
如果羽田去新宿,會建議坐京急鐵路(頭班車五點半左右),再到品川轉山手線。呢個會係最方便快捷嘅方法。
因為濱松町去新宿係遠左。

個人經驗係睇睇係唔係真係有需要72小時,好似我果日買左48小時pass,最後其實用唔多🤧
暫時plan緊都係base on 東京地鐵為主既路線 係諗住有需要先坐山手線果啲

第一次去 想從簡 唯一自己睇得比較清楚都係東京地鐵既路線圖
東京地鐵其實要小心號碼,基本都唔難
如果住新宿個人會鍾意山手線,因為去池代,原宿,涉谷都比較方便,又唔駛轉車

好好享受,之後share下
應該都要撞幾次板先識
多謝巴打
仲未決定去邊好
去到再諗
聽朝早機
如果星期六日,單軌電車有個優惠係500 yen加山手線落車
玩得開心d
西口果邊有間昆布麵,¥420,好好食
新宿站搭新幹線果邊既大樓,3/F有間遊客中心,可以¥800放行李一日,到夜晚11點前
lmlm
準備同日本妹倒數
巴打邊度倒數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞