東京急遊

148 回覆
24 Like 5 Dislike
大家好

小弟十幾年冇去過東京,再一次愛上呢一個地方。
今次分享少少點滴,希望各位巴打絲打賜教
小弟性格比較隨心,沒有太多預定嘅行程,亦不會有太多嘅行程安排,主要係食同睇銀杏,小弟去旅行最重要係舒服,隨心。當然去每一個地方我會先做交通資料蒐集,會令整個行程順暢一點(希望行少d冤枉路)

《交通》

為左節省時間,我選擇坐凌晨機,朝早四點半左右到羽田機場,羽田機場出市區例如東京駅上野新宿池袋等都比成田方便,過完海關拎行李大概五點左右,五點半左右頭班京急鐵路去品川站,再轉JR去新宿嘅酒店

東京鐵路有很多,大家出發之前最好清楚自己要去嘅區域,地方,坐JR或地鐵邊種會比較方便,又或且自己酒店近邊,會令自己旅程便捷一D。

去日本會建議大家出張西瓜卡(Suica)
大部份日本都可以通用,亦可以將西瓜卡放係apple pay/google pay, 不過大家小心,如果放左入apple pay實體卡就用唔到,原因我估同security 有關。

另外如果去嘅地方近地鐵,基本東京地鐵覆蓋很多主要景點好似晴空塔,六本木,新宿,原宿等,坐地鐵最重要留意自己去邊個地方,認住個code,可以download定個地鐵apps會更方便。
如果長期坐地鐵,會建議大家買地鐵pass,東京地鐵pass有24/48/72小時pass,以第一次入閘計,好多酒店機場地鐵站都可以買,最新價格如下圖
大家亦可以先係Klook等預購網先買再係機場取。

LM
《銀杏》

此行一個最重要嘅行程係賞銀杏
因為剛好碰上銀杏季節,不可以錯過。
現場睇真係好靚好震撼,可惜人太多,找一個靚嘅位置不容易,建議早一點去。
當日警察幫忙封了行車線,令到大家有更多空間影相。
以下嘅相都都係用手機影,未必可以完全反映現場感,大家有機會都可以現場參觀一下,值得。

加上現場有銀杏祭,有各種不同嘅小食攤檔俾大家嘗試。

地點: 明治神宮外苑前 (地鐵青山一丁目站行5分鐘左右)
好天睇銀杏葉幾靚
我果日去真係好好彩,天氣好好
前幾日都係天灰灰

感恩
《食一》

來日本,一定要好好滿足自己胃。
作為一個為食嘅人,食好西係好重要。
首先介紹三種值得推介嘅美食,歡迎各巴打絲打交流賜教。

吉列牛
東京食吉列牛嘅店好多,今次先拜訪呢一間比較多香港人知道嘅牛かつもと村。
單單新宿已經有三間分店,我選擇近酒店嘅歌舞伎町分店。大家可以參考分店位置,梗有一間係左近。
呢間店應該係唔可以book位,小弟到嘅時間大概九點,過咗大家晚餐時間,所以唔駛等位立即入座。(注意十點關門)
呢一碟吉列牛有幾好味已經不能用筆墨形容,上菜時牛係半生,大家可以用鐵板再灸熟。有機會大家一定要試一試。
價格大概2400yen兩塊牛,抵食之選!

https://www.gyukatsu-motomura.com/#access

壽司
我一定要食美登利,
我一定要食美登利,
我一定要食美登利。
這行其中一個任務,就係拜訪呢一個老朋友。
這次拜訪嘅係涉谷Mark City嘅分店。
其實建議有興趣嘅朋友可以去呢間分店,近JR站,而且店座位較多,等待時間亦唔會咁耐,小弟星期五晚收工時間去,大概等左45分鐘。
美登利可以先網上拎飛,總店梅丘更加可以預訂(可看以下連結),小弟日文半桶水,都係walk-in算。

http://sushinomidori.co.jp/reservation.html

我絕對相信係東京或且係日本,比美登利好食嘅壽司一定好多,但係置身其中已經好足夠,好滿足。

Shabushabu
這次朋友介紹一間性價比極高嘅一間火鍋
鍋ぞう Nabezo
東京很多區都有分店,新宿有四間,我選擇左新宿三丁目分店,位置非常方便,位於Bic camera對面,地鐵新宿三丁目站出口行幾步。
這次選擇5800Yen日本和牛頸脊松阪豬套餐,100分鐘任食,每人港紙三百幾,極抵食
除左shabushabu,亦可以選擇壽喜燒,豆乳鍋等不同嘅鍋類。
小弟建議大家最好先網上預訂,繁忙時段等候時間可以超過兩小時。

待續
想問下樓主大概幾時去
因為我諗住我下星期日(16/12)去到仲有冇銀杏睇.....

同一台餸可以影到兩個感覺出嚟
呢批相係上星期五影,頭先睇IG到琴日仲盛開
(你可以先去IG打外苑前,並木呢個keyword睇下)
不過月中真係有少少窄,希望巴打/絲打會睇到
不過俾少少心理準備,銀杏其實有少少臭味
爸打眼咁好,我左邊應該用IG執左一執(失禮)
右邊係真象
不過都好好味
《食二》

琴日介紹比較正餐嘅食物
今日會介紹幾個覺得可以推介嘅食物

Harbs
呢一間餐廳以蛋糕聞名,特別係Mille Crepes
小弟久聞大名,終於有機會一試
味道香濃,忌廉甜而不膩,與水果緊緊配合。
小弟完全唔好甜食,但大力推介

餐廳除左常規嘅蛋糕menu外,亦有另外邪惡嘅期間限定。
最新漸嘅限定係士多啤梨蛋糕及黑白朱古力蛋糕
如果唔食甜食,都會有咸食好似意粉等等,不過唔食咸食我建議食其他😆
大家可參考佢嘅主頁介紹,有日文同英文版

http://www.harbs.co.jp/harbs/concept.html

我當日去係新宿東口Lumine EST 地庫
座位較多較舒適,東京有好多分店。

幸福Pancake
幸せのパンケーキ
又係甜食,今次推介係幸福Pancake
最近係香港開分店嘅幸福pancake
對唔好甜食嘅我來講,這個pancake剛剛好。
小弟選擇左季節限定 Greek Yogurt with Pancake
太太選擇左原味Manuka蜂蜜配Pancake
小弟見東京有另外一間叫Flipper’s, 非常長龍,小弟未食過,希望食過巴打絲打分享分享。

星期一到星期五都可以先上網預約,咁就唔需要等位
會建議表參道分店,會比較多位,食完又可以去原宿shopping

https://magia.tokyo/reserve/

藤堂
小弟去清澄白河,有一間蛋糕店係極級推薦
藤堂プランニング工場直売

其實係一間蛋糕工廠會有做少量外賣,店員不太懂英文
選擇不多,但非常新鮮,小弟買左士多啤梨蛋糕
回味到不得了

如果有去清澄白河嘅巴絲可以一試。(抱歉我忘記影蛋糕嘅真身,太快食左落肚 )
大家可以睇下menu

待續
幾好 詳細
客氣,請多多指教
留名
希望唔好爛尾
繼好睇
我第一次去東京都係坐呢班機
LM
多議捧場,其實都差唔多完,應該唔算爛尾嘅
小弟呢次比較趕,又太隨心,唔係去左好多地方。
而且景點我唔會多介紹因爲大家都可能比我仲熟。
主要介紹幾樣我想分享嘅事物
希望下年初可以再去,我都想介紹多d唔同嘅地方。
係唔係條龍?
我一向唔知有呢班機,只係偶然知道,時間又比成田好
咁就坐左
巴打絲打幾時去?有冇咩東京好介紹?
大家交流下
好鐘意你個名🤤
LM
我搭冇水飲都係差唔多時間到,
因龍凌晨到羽田呢班機通常都冇平機票,所以搭因航凌晨都係到成田

我比較鐘意鎌倉江之島,吉祥寺,自由之丘,清澄白河
巴打冇水飲係唔係UO?
我之前有見過有班機差唔多時間到

鐮倉江之島,河口湖,高尾山都係下次想去嘅地方,希望工月前有時間可以去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞