東京急遊

148 回覆
24 Like 5 Dislike
冇錯係UO 。
河口湖今年6月去過,不過天氣唔好望唔到富士山
《Blue Bottle》
自從幾年前係美國試過Blue Bottle,已經愛上左呢支藍色樽仔,不論brew定Latte,都係小弟嘅最愛。
每一次去美國,都一定會去會一會佢。
今次有機會去清澄白河,一定要去探一探東京第一間嘅藍樽仔,裝修一如簡約,俾人一種舒服嘅感覺。
日本人嘅執行力及親和力會令到店嘅感覺比美國分店多一分親民,多一分親切感。
清澄白河店面比新宿或青山都大,客人都可以係寬敞舒服嘅環境下享用果一杯屬於你嘅Blue Bottle。

住係新宿,趁機會亦拜訪左新宿嘅分店。
畢竟係黃金地段,遊客多,未能做到清澄白河分店嘅感覺
如果想慢慢坐低扮陳豪,新宿店會比較難。
不過咖啡品質尚算保持水平。

當然,東京尚有很多高質嘅咖啡店,希望有機會一一拜訪。

待續。
青之洞窟

介紹完食食食之後,介紹一個季節性嘅景點
青之洞窟

日本人每年聖誕節都會花心思係聖誕燈飾上面,絕對唔係尖東港豬澳大橋當左聖誕燈飾咁是旦旦,絕對係不同形式,絕對係視覺上嘅享受。主辦方會加左一張透明反光嘅膠地版,務求置身於水底嘅感覺。

青之洞窟大概一年一次限定,今年係11月30到12月31號。
當日我去係第一日開放,遊客尚少,如果十二月去東京嘅巴打絲打,不妨晚上一去,小弟十分欣賞其概念。
地點係代代木公園旁邊,離原JR站大概10分鐘
涉谷行過去大概10分鐘
留意,佢唔係係代代木公園入面而係旁邊,建議去嘅巴絲請用google map搵一搵,避免行冤枉路。大家可去觀網參考一下。

http://shibuya-aonodokutsu.jp/sp/

除左青之洞窟,東京仲有好幾個類似嘅燈飾裝置好似六本木目黑川都會有,大家可以參考以下介紹,
十二月去東京嘅朋友唔好錯過

https://tokyo.letsgojp.com/archives/45148/

結局待續
前年聖誕去東京冇去睇呢個,下次有要補番
睇落好正
冇乜機會12月呢個時間去日本
淨係食過青の洞窟隻意粉醬
12月中出發
留個名先
小弟影相技術唔得,親身睇真係好靚。
遺憾係冇時間睇埋六本木同目黑川嘅燈飾
今年岩岩年尾清假,有時間覺去
希望下年初再去多次😆
巴打幾號到幾號?
同埋會去邊,記得分享下。
東京開始涷,要留意天氣狀況
目黑川普通嘢嚟
六本木中城唔錯
惠比壽都值得去
新宿住邊間?
機票駛唔駛3千?
下月去
惠比壽🤤
下次去
巴打(絲打)
我住新宿王子,好方便,離新宿JR站大概5-8分鐘
不過房間好細(日本style) ,同埋新宿人太多,下次會試品川果邊。
酒店個景唔錯,望到隻哥斯拉

一月去聽講可以買福袋同好多特價野
應該好期待🤤
留名
一個個topic 咁講唔係跟期同行程

支持樓豬
去羽田凌晨機可以試下ANA, 有時仲平過因龍
多謝支持
小弟比較隨心同學唔到巴絲打好齊整整理遊記,
同埋有d地方會去兩次以上😆
所以按topic講會容易寫一d

希望好快會寫新嘅同大家分享😏
冇錯,同一時間有ANA,UO同埋KA
所以有唔少選擇
下一次會試下ANA,多謝指教
之前ana 果班可以做到唔洗3千
差唔多拍得住正價uo
不過依家加曬價了
又好想去東京了
特別係星期一嘅辦公室
好掛住d吉列牛🤤
下星期出發,留名
試過獨遊東京一星期

好很正呀
正,留意天氣,開始轉涼。
俾藉口自己去東京買褸😂

會去咩地方,分享下。
東京獨唔獨遊都開心
有咩地方巴打推介,下次等小弟試下
上星期仲講緊係暖冬
我係東京留三日咋
清澄白河同美登利都係會去既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞