東京急遊

148 回覆
24 Like 5 Dislike
諗起美登利就流口水
清澄白河好舒服,好鐘意呢個地方。
有機會可以試下我介紹果個蛋糕仔🤤
屯門巴打?
多謝賞面
留名 過一排就飛
留名,18號出發去東京獨遊
《後篇》

最後一樣介紹大家嘅係超級市場
小弟同太太都好喜歡行超級市場,特別係日本嘅超市
因為日本嘅超市可以有好多唔同嘅product,日本仔嘅創意及體貼嘅程度係唔係大家可以想像,所以基本上一行超市大概就可以停留半日,而東京嘅驚安或其他藥妝店實在太多人,基本唔太建議駐足,單單賣單退稅可能用左大家好多時間。

小弟去日本會比較喜歡Bic Camera,一來東京Bic Camera太方便,梗有一間係左近,而且Bic Camera可以上網先訂購再預約領取,更另外下載Bic Camera coupon,
有3-7%折扣。Bic Camera攻略大家可以上網參考,好多blogger都有介紹。

另外,小弟今次偶然發現一間超市
位置係新宿附近一個叫中野坂上嘅地方
地鐵中野坂上站(M06, E30)行3分鐘即到
最重要係營業時間開到零晨一點。
總共有四層,不論生活用品,生果,零食應有盡有。
最後一日我放低唔少Yen係度🧟‍♂️

LIFE Nakanosakaue
1丁目-36-3 中央 Nakano-ku, Tōkyō-to 164-0011, Japan
+81 3-5389-2571
https://goo.gl/maps/FvPbHGWyiSU2

Life係東京有好多分店,大家可以先睇睇邊一間近酒店
如果住新宿會推介以上嘅分店,因為我唔清楚其他分店會唔會咁大同貨品咁足。

《後記》

今次東京雖然只係去左四日,不過身心上好滿足。
希望短時間內可以再去,同大家分享更多。

突然間有少少想分享之前去英國同巴塞羅那嘅精髓,睇下幾時得閒整理下,希望大家亦多多支持,互相交流。
巴打幾時去?
正,應該好期待,會去邊一度。
獨遊都好開心,好好享受下。
不過睇預報下星期一會有少少雨,天氣亦轉涼。
買衫好機會😆
未計劃去邊到

巴打有無推介同埋揀邊到住比較好

同埋月中打後著幾多衫先夠
我上星期去就一件tee加件jacket就夠
不過下星期估計要加衫
最好問問其他巴打絲打

住,如果方便,新宿池代真係好方便
落樓就食野買野,如果要轉車又係大站。
不過真係太多人🤦🏾‍♂️
有朋友介紹品川,我下次都應該會試果一帶。
不過真係要視乎巴打想做d咩,先決定住邊。

頭先睇IG見到銀杏仲有,唔肯定下星期狀態
如果仲有值得參觀

另外星誕燈飾好似青之洞窟,六本木等等都可以睇下
可以參考呢條link,去完都分享下

https://tokyo.letsgojp.com/archives/45148/

巴打都可以參考下其他巴打絲打嘅評語

好好享受
我聖誕後去 不過好多野都冇plan 所以上黎睇下巴打們有咩好介紹
多謝巴打,參考下先
我都好鍾意行超級市場
Life賣啲嘢似一田唔太貴又唔太cheap
Maruetsu再平民啲開24小時
仲有7-11集團嘅Ito Yokado多自家產品特別嘢似Aeon
西友嗰啲就得個平 唔會想買
我搵酒店嗰時會google定附近有咩超級市場
深夜行下超級市場冇乜人幾正
其實Life嘅品種已經好滿足我嘅需要
Maruetsu 我之前有見過,不過冇時間去。
Ito Yokado 我好有興趣,下次會去睇下
多謝巴打
19到25號 第1次冬天去東京
到時應該都4度, 唔知heattech頂唔頂到
不過又聽講東京周圍都暖氣
行程plan暫時零進度, 都係去睇下燈飾同飲飲食食
美登利 拉麵凪 鰻魚 燒肉
會去三鷹睇下吉卜力館, 另外幾日仲未諗去邊 依家考慮緊去浸溫泉 巴打有無推介
第一次東京除咗大江戶都冇乜選擇
除非搵一日去遠啲河口湖箱根嗰啲
有考慮緊去河口湖或者箱根
但本身又book左酒店 失策
想即日來回 浸日帰り但同行既又唔想同人浸
通常一泊二食先有貸切風呂
日歸只有大浴場
以前有巴打話過有馬溫泉有
不過唔啱你
google到草津溫泉有日歸貸切溫泉
不過冇去過俾唔到意見
真係有?!
我搵下草津邊間有先, 感謝巴打
一月去, lm 參考吓
溫泉我都係知河口湖箱根果d,比較穩陣d🙋🏾‍♂️
不過巴打已經book左酒店,即日浸我唔太熟,唔好意思
鰻魚好多巴打介紹尾花,不過唔平,可以考慮下。

東京朋友講呢兩日已經涷左,我諗羽絨要出動。
不過日本好多地方都有暖氣,不過戶外要保暖。
我從未試過一月去,聽聞好多福袋賣。
到時分享下🇯🇵😌
不過一月應該真係好涷🥶
巴打利害,溫泉我真係唔熟。我淨識河口湖箱根。
我都好想浸溫泉,上年去過和歌山真係好爽皮。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞