EXCELSIOR! (141)

1001 回覆
39 Like 7 Dislike
劇情普普通通 又係爭王位同父母情仇
成套戲冇乜高低起伏冇咩緊張feel
兩個反派都麻麻 DC狗所講既’Marvel式反派‘
D畫面幾靚 但最尾場大戰畫面太少
動作戲幾好但冇班狗吹到咁大
溫子仁拍到d動作畫面好型好中二病
d cg假撚到喊 d甲 水底個亞特蘭提斯 d飛船
唔好咁大口氣 dc而家要反cap做連登影視台當家
其實最撚假係啲遠景綠幕
開頭老豆老母道別個到好撚明顯
yes 仲有final fight 潛水艇面 後面個海
Btw栗米suit真係好柒
柒過avg1 CA suit

睇完粟米仔講下感想
比dc9吹到咁大本身有啲期望入去
睇完真係笑咗 仲話反cup
老實講比dc以前嘅戲進步好多
但係故事同剪接依然好大問題 每一幕幾分鐘又跳一次 完全無緊張位
諗住崔那只係show部分 其實好多位都講晒
沙漠尋寶
意大利parkour
打海怪族
最尾war scene
全部跳跳跳 快到
睇嘅時候覺得啲場景快到似打機
去完一個點搵線索 再去第到攞野
然後有班卒出嚟打下

然後話最尾war scene好正真係收皮啦 又短又亂
先唔好講同marvel比 JL遠古大戰仲有feel
我真心覺得wakanda battle好睇過佢
大家一樣攞武器 中間亂入救場
呀智點解型咁多 隻大海怪仲搶過粟米仔

另外仲有Atlanta第一眼見到真係好靚
但係完全無入過去
一去到就落廢墟
打交又係廢墟競技場 之後就走咗

最後就係啲造型
粟米仔真係好樣衰
最尾又要老土出動ending I am Aquaman

讚嘅係Mera同Nicole Kidman
同埋某幾幕fight scene

我比7分 我寧願睇WW BP
垃圾UA, 睇到一半spider可以冇咗聲
wakanda battle好睇在那?

想睇唯巴你詳細比較兩者
唔係針對你 只係個人觀感
唔啱可以一齊討論
首先講規模嘅話Aqua呢場就一定贏架啦
wakanda battle規模真係細好多

我覺得wakanda battle好睇啲
第一 完整度
wb有齊 入侵 講數 開打 劣勢 反擊 慘敗
成場仗完整好多 有齊起承轉合
Aqua呢場一開始就打 打唔夠2分鐘粟米仔就亂入
然後mera勸佢老豆 之後直接入1on1 final

第二 人物
wb打嘅人物有齊avengers同black order加雙方卒仔
仲會有mini boss fight 先唔理好無睇
但係都幾豐富 每人都有小小出場機會

Aquaman有嘅係ocean master打卒
mera老豆差唔多無打過就反骨
仲要係打啲啱啱出嘅蟹仔 都未知有咩勁
粟米就已經亂入清卒 然後直落boss fight

第三 亂入
呢個無咩好講應該 大家一樣攞新武入嚟救場
Thor嘅bring me thanos明顯比Aquaman熱血

第四 鏡頭
wb鏡頭有8 9成都係focus係戰場入面
相反aquaman呢個大部分都係wide shot
我個人感覺佢真係可以令個感覺更加龐大同epic
但係就少咗代入感 同一情況可以參考xmen天啟
滅世shot全部都係wide shot 0代入感
或者係mos同bvs嘅metropolis fight scene
mos嘅superman視覺係爽
但係要突出嘅話bvs Bruce視覺仰望superman其實更加出色
wakanda battle做到個種代入感 見到佢地唔夠打嘅感覺係實在嘅
然後緊張感推到極致 再由thor救場 感覺差好遠

Aquaman仲有另一個好睇嘅係佢同Mera嘅kiss
雖然唔係話特別正 但係個shot加埋佢地經歷係一個幾合適同靚嘅位
shit 唔記得細字
我覺得都唔算太劇透
其實都係因為佢場battle其實得5分鐘
真係好短
以為會好似魔戒咁打十幾分鐘
屌你啲狗吹到天上有地下無咁
負皮狗 你老豆今日叫雞叫到生菜花未
真係好撚鍾意負皮 究竟係邊隻狗
我買豪杰
仲有一樣令人失望完全無show過亞特蘭提斯的城鎮
睇黑豹都見到佢地的城鎮人民生活

以為會講多少少海底世界,但有一半以上戰鬥都唔係海底
仲有樣野講下個配樂
栗米仔救世個幕個配樂明顯配合唔到個畫面
同智救世播Avg theme冇得比
呢個真係勁失望 吹到溫子仁打造咗個海底世界
入到城直落海底廢墟
1 on 1 競技場生海草
個城完全係佈景
一個根本無係亞特蘭提斯生活過的人拎到把野就可以做皇,係現實陸度都幾難令大接受,唔覺佢會愛佢d人民
我仲以為佢會掛名皇帝 實際比老母做
最後乜都無講 明明打海怪都話唔想做king
最後就son of the land king of the sea然後出動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞