💳信用卡討論區(60) 倒數2019 發問前先睇 #1—#4

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
即係外幣簽賬用m乜撚都係冇得賺
佢都冇話要現金回贈
所有卡都做到所有野架喎
有會員卡唔代表日日有會員價嘛
你睇下今日有無七七折
唔要現金回贈大把卡都做到好多嘢啦,甚至八達通咪算
不過唔要現金回贈或者儲分,我唔好用返現金

BTW 有啲卡係真係冇個別服務,例如:
安信 Earnmore/Wewa冇網上繳費
中銀以外嘅銀聯卡綁唔到支付寶
搭的士暫時只有用Master,Visa/銀聯等比唔到
外幣簽賬都唔會用Eminent啦
佢計回贈個方法係令你冇賺,不特止,分分鐘倒蝕
其實有乜原因/分別
Apple pay只係代替咗你張實體卡之嘛
唱衰m乜撚卡
咁如果去旅行都係禁錢最著數 有冇其他卡推薦
試過去日本用
hsbc vp無賞世界 得最紅外地兌0.0691
earnmore 0.0683
兩者都好過我去唱錢
dbs係咪申請咗bwm就唔可以申請eminent?
WECHAT完全用唔到, 全部出SYSTEM BUSY, 無論轉帳/提款/FPS
邊到聽番黎
cv批咗之後apply bwm即批 但eminent等咗個幾星期都仲處理中
Eminent vs要信用額有60k先批,pt就即申請即批
就係pt
Pt卡連學生都申請得個喎,你打去問下
我學生黎 之前bwm即批 所以先覺得怪
就係想現金回贈,覺得飛行里數好難儲
但又唔係太想分咁多張卡

儲分係講緊儲咩分
國泰台北210
中銀戈張infinite要受邀請?
儲分係講緊信用卡積分,多數係滿25,000分換$100現金回贈/現金券
如果你懶得去記咪出張大新ONE+算
問咗一次信銀國際果邊嘅客服,一問已經答我12月1日起所有客戶得返基本0.55%
應該唔會再有額外1.45%回贈啦,如果唔係唔駛大費周章印新條款單張、入信封,寄比每個客去通知
計埋稅8xx真係算平, 以前搭港航最平都要8XX
earnmore 用家下年會轉邊張銀聯卡旅行用?
hsbc 銀聯好似幾正, all in 賞世界+最紅海外, 扣埋1% 都有3.4%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞