💳信用卡討論區(60) 倒數2019 發問前先睇 #1—#4

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
真心見過N次
老又好後生又好
都好堅持無會員卡買野

果時仲要6折
試過去Sony Store買PS4
拎張DBS BLACK碌
個職員對完我簽名再對埋身分證
佢應該係以為呢張黑卡好高級唔Match我年齡
玩幾年信用卡淨係試過呢一次咁On9
我做電子產品零售,公司成日話因為有冒用信用卡嘅case,叫我哋要對簽名

不過講真,有時忙起上嚟邊q得閒睇,而且當住個客咁對簽名感覺上都好老尷
我覺得對簽名都無咩問題,正常都要做
但係佢個次問我拎身分證我真係呆咗
簽名一模一樣都要Check?
大家知唔知中銀港航張vs 計唔計三寶?
我淨係試過拎實體卡去apple 拍卡買AGC 要睇埋身分證
應該最低係換$100?
一向好鼓勵客用Apple Pay
我見通常都係對簽名算
對身分證有時唔準 ae個啲點對
點到有得禁?
垃圾公司太大銀碼(好似只係二千)唔比用paywave/applepay

但係賣部手提電話閒閒地都幾千
最初初,paywave類都係1000,2000限額同唔洗簽名
我都唔知點解,之前直頭唔收applepay/ google pay,淨係收卡嘅paywave,明明部機應該support 到
唔關事,你用乜信用卡sony store 都係咁做,對簽名加對身份証,個個都係咁
我之前去黃埔間三哥都係咁
明明見佢地裝咗部paywave機
啲收銀見倒我拎部手提電話出嚟就即刻話唔收
但係我當時只係想用smart octopus姐
咁我問佢收唔收卡
佢又俾我拎張master paywave卡出嚟嘟
垃圾公司太大銀碼(好似只係二千)唔比用paywave/applepay

但係賣部手提電話閒閒地都幾千
點解? 反而大數唔得?
我都唔知點解,之前直頭唔收applepay/ google pay,淨係收卡嘅paywave,明明部機應該support 到
我之前去黃埔間三哥都係咁
明明見佢地裝咗部paywave / paypass機
啲收銀見倒我拎部手提電話出嚟就即刻話唔收
但係我當時只係想用smart octopus姐
咁我問佢收唔收卡
佢又俾我拎張master paypass卡出嚟嘟
係啊
earnmore aavs 2%己經完左?
係咩?應該係到12月31日喎
有沒有只係用一張卡做哂所有野?
如果有,係用緊邊張卡多
「做哂所有野」→究竟做乜好?
有三數張卡係做到好多嘢(零售簽賬、自動轉賬、網上繳費、八達通自動增值、電子錢包……)
但問題是冇一張卡做齊哂又可以有齊現金回贈/儲到分
其他三哥都係,仲貼張圖出嚟,大大個交叉喺個電話度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞