(多字小圖)8日北九州+垃圾高雄半日遊

115 回覆
12 Like 3 Dislike
係喎⋯⋯忘記咗篇遊記

聽日出
(Day8 )
一早曬醒

點解噚日唔係咁好天
今日坐晏晝機去高雄,仲有半日時間,去邊好?
首先退房,去熊本站睇下有咩食先啦
好多手信舖開咗,但想食嘅又未開,兜個圈後唯有食乜嘢家
以為好似香港咁有雞飯,烏冬,洋食,原來只得牛飯
朝早食飯對我黎講太飽啦

著件短袖衫加件風褸,食兩啖熱到要除衫,但望見隔壁位人兄一朝食個牛肉鍋飯唔除褸咁厲害嘅
熊本市最後一個想去嘅景點:

未入門口已經有批泰國團去完嚮門口聚集
好天真係景乜都靚

入面好多和服妹,不過

風景優美,又多操不同中國方言嘅和服男女

好想上去

櫻花勝開時一定好靚

以為係假雀,原來係真

妹妹仔餵麵包,可唔可以餵埋我呀

幽閑咁坐下嘆下茶真係唔錯架
離開水前寺就坐市鐵返去熊本站,架市鐵報站系統壞壞地,好在有班外國團同車一齊落。
去酒店,拎行李,搭巴士,去機場 ,怕好似第一日咁大塞車(雖然過哂返工時間 ).
一到機場當然去國內機場行下啦 ,不過比起鹿兒島機場為細,有D失望
細還細,但五臟俱全,有嘢食

兩隻蠔兩隻蝦
有飛機比相機打

好想坐多次螺旋槳飛機,可惜上次坐果時大部分時間嚮飛機廁所到
好大風,又推住行李,企一陣就番入去
當然有嘢買
成個場行哂,見差不多時間就行去隔離國際線,唔洗講一入去又係乜都無,又更加細啦
場內本來小貓三四隻,後來一車車台灣團旅客到場,過無耐就開始寄行李,辦登機手續啦
比護照個地勤妹睇,佢話要睇埋台灣簽證.
一比張visa佢睇就成班地勤行埋黎圍觀
原來佢地係睇一次有哩個情況,有一個應該係資深D嘅地勤妹教佢班同事點睇張嘢
(嗱⋯⋯哩隻牛係香港人,未婚⋯⋯有買襯手快D Mark咗佢呀 )
搞好哂上去候機室坐
又係坐返哩架機

一班人嚮唯一嘅免稅店圍剿,又有班人嚮扭蛋機圍扭,扭到上機前最後安檢都唔放過
開心上機,前後坐滿人,但我獨霸成行

所謂熊本飛機就係咁嘅樣

個咕𠱸我拎埋返屋企
去到高雄,覺得海關人員態度好好,嘟指模唔順利都耐心對待
坐地鐵入市,報站都用四,五種語言
國語,台語,英語,仲有一種唔知乜語 ,有時仲多個日語
一到凱旋站突然成班人衝入黎
個個咁嘅裝扮

偷影咋,驚比人問候
一到站上地面,對台灣成個感覺好差,可能幾個鐘前人嚮日本,依家身在台灣,反差好大⋯⋯
例如電單車嚮行人路 左穿右插,過後大陣廢氣味
街道又破舊
上去酒店都幾大,可惜都係小小陳舊,放低嘢落街搵食,乜都無,好在街遠小小有間7-11,買兩個包,一支乳酪,一個統一牌布甸
返到酒店食完個包想食布甸,佢無比匙羹我,點食呀
好在有乳酪支飲管,第一次飲布甸都係 ,又唔好食喎
問貧友先知今日咩日字,開電視睇有現場直播

參選時講嘅嘢,信半成好啦

(Day8完 )
水前寺公園幾靚wor
真係好靚,裏面D大陸和服啊嬸大姑C9仲靚

真係城中綠州
靚過兼六園
岩岩執完覺得好普通
係,兼六園我都跟團去過 ,無假和服人,但有真日本人影結婚相

我plan緊下年由名古屋直上富山,然後去高岡,金澤玩,之前睇過篇遊記都係咁去法,係咪你寫定其他人寫?想搵返抄~~~~參考下
補圖先

金澤兼六園,當時有人影結婚相,佢地係伴娘,我地班友個個都同佢影相,佢隔離仲有個肥妹好無癮咁望住佢
我直上福井
之後先富山高岡
果次無去金澤呀
和服妹
去到日本見到靚嘅和服妹千其唔好盲中中衝去同人影相呀⋯⋯
除時係中港台人黎架(我知有人試過 )
(Day9,玩完啦 )
話說我住間酒店係嚮美麗島地鐵站附近,地鐵站上地面係無電梯嘅,咁我要抬喼上地面啦當然,差D想揼鬼咗佢
酒店包早餐,8點鐘落到去⋯⋯

包場 ,當時全場得我一條友,以為入錯房,到有員工問房號就知無行錯路.
巡視一圈後見到D嘢食真係連佢都唔食 ,仲有幾隻昆蟲飛來飛去 ,想走但又無理由咁失禮架,是旦夾咗幾樣嘢,食個包算啦,食食下終於有對男女入黎,都無咁尷尬.
嗱嗱聲食完,退房,放行李嚮酒店後行去地鐵站,行到站口見到有指示話後面站口有𨋢,但原來要過條馬路後再行一段石仔路 ,落到站果一刻我就諗一陣應唔應該抬個喼落站算,因為我驚震難個喼D嘢食
搭地鐵去到西子灣站,諗住點行去打狗英國領事館 ,一出門口有人對張租單車傳單,不了,我行路得啦

唔知點解我覺得好似澳門舊區

電單車排隊等上船時企耐D塊面會變黑

旗後山,高雄燈塔

哩座嘢真係高雄地標,飛機上都青清楚望到,可惜無好好利用佢,搞到我覺得似⋯⋯時鐘酒店
到領事館門口

現場有錄音不停模擬播放當時談判個情境,當我細心研究佢D展品時先發覺有員工坐嚮到看守,段錄音佢應該調轉頭都識背

有時間可以比錢遊船河
哩到有英國茶葉買同有tea食

以為係棺材,原來唔係防空洞

又要行樓梯

終於到頂

屋入面有個展覽館展出D書,船模型,同埋皇室瓷器

我覺得個場有D嘥,有關佢百幾年嘅歷史好輕輕帶過
沿馬路行去西子灣海邊,見到山下果塊石牌差D想坐船入去,諗兩諗,都係算啦

有好多人釣魚架

原路行返去西子灣地鐵站,唔覺意又行錯路 ,但比我去到哩個地方

參觀完先知係後門

當地輕軌

走後門入去

哩到先係前門

(Day9未完 )
(Day 9玩完啦,走人啦 )
去完舊打狗驛故事館就去哈馬星輕軌站坐輕軌

車站嘟卡 ,車箱入面嘟卡 ,嘟一次,落車唔洗嘟 ,100新台幣全程,抵到爛啦 ,係慢D囉⋯⋯個報站又係用4種語言廣播,又慢又長氣
去到凱旋站,落車轉地鐵去美麗島站,返酒店拎行李再推遠D搭𨋢落地鐵站去機場.

上蓋真係好靚 ,如果個站可以再配合返咁就好
去到機場站我檢查下本護照,有帶,身分證,有帶,簽證張紙⋯⋯
摷背囊,開喼都唔見... 死啦,唔通去返酒店check 房
喼入面有個膠folder放行程表等嘢架,一睇....

入返好所以嘢,安心出閘去機場
去到機場大把時間,第一時間走去國內條機場睇下有無嘢行先 ,以為好似日本咁好多嘢睇,點知成個場一間舖頭都無,只係得航空櫃位
無聊行一圈後去返國際機場
國際機場中得一間舖頭食嘢,但款式就真係唔吸引啦 ,櫃位未開,唯有入去坐低,叫咗個麵,攝下時間啦
櫃檯開咗,搞登機手續,果個女地勤亳無表情,講嘢串串地, ,OK一個鐘後果份問卷調查我識做啦 .
辦出境手續,海關姐姐引我去自動過關機搞出境,要一齊嘟兩隻食指,海關姐姐好有耐心咁搞好耐都認唔到,就叫我直行去櫃臺搞,行到半路個關員哥哥示我過黎搞,又搞好耐終於笑笑口話OK,公務員都有禮貌過你果班地勤呀
去到離境大堂大把嘢買,嘢食都多款色D呀⋯⋯
先諗起,係喎,我上星期先入過黎,點解我唔嚮到食嘢呀
Hea下吽下上機返港啦
又見到你,不過應該無乜機會再上你機囉

(全文完 )
睇完啦
多謝觀看
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞