窮人的自我修養

150 回覆
17 Like 25 Dislike
在高登,屈sir被米已成灶巴打,用一皮野,兜巴兜巴咁,一野打撚死左,永不超生,又投降又盛。

(這個故事教訓我們:
窮撚唔讀書,唔上進,唔反省,始終會被有錢人狠狠地KO,為世人所恥笑,有如過街老鼠一樣。所以窮撚應該上進,應該讀書,應該自強不息。)

之後屈Sir在連登,又厚起面皮,堂而皇之復出,面懵懵,當乜事都無。

(這個故事教訓我們:
窮撚要樂天知命,最緊要做人開開心心,快快樂樂。自己在網上扮高人,指點世人,換來存在感,OK㗎,窮撚要知足嘛,在網上自high又不需要成本,咁樣已經心滿意足了。)

一路話窮人有幾廢 窮係自己唔努力 一路又話窮人要安份守己 你想點呀
怨天尤人呢種態度無論放落邊個階層都係唔好架啦 每個階層都會有呢種人 何止係窮人嘅自我修養呀 咪拎住某啲窮人有嘅特質就放大來講先得架

屈sir等緊叔父比指示先作解答

推。等屈sir 叔父的高見

你有幾何見到有錢人怨天尤人?
在高登,屈sir被米已成灶巴打,用一皮野,兜巴兜巴咁,一野打撚死左,永不超生,又投降又盛。

(這個故事教訓我們:
窮撚唔讀書,唔上進,唔反省,始終會被有錢人狠狠地KO,為世人所恥笑,有如過街老鼠一樣。所以窮撚應該上進,應該讀書,應該自強不息。)

之後屈Sir在連登,又厚起面皮,堂而皇之復出,面懵懵,當乜事都無。

(這個故事教訓我們:
窮撚要樂天知命,最緊要做人開開心心,快快樂樂。自己在網上扮高人,指點世人,換來存在感,OK㗎,窮撚要知足嘛,在網上自high又不需要成本,咁樣已經心滿意足了。)

其實你唔知每個人既背後目的?
//一路話窮人有幾廢 窮係自己唔努力
一路又話窮人要安份守己
你想點呀 //

有位巴打提出左問題喎。
聽落,好似有點梗耳。
咦,點解無人回應嘅?
好似有人講過咩野忠言什麼逆耳之類的說話㗎。

//忠言,逆耳
我講真話
好多廢人反駁唔到就一味鳩屌
因為觸動到佢地窮人玻璃心//

呀,上面段說話,我記性不太好。有無人可以話比我知係邊個講過?

上面分開左窮人種類

有一種叫習慣性窮人

你睇多幾次嘗試下了解先

唔好衝出來柒
你幫我寫傳記你又無撚用寫得一半

撩你鬥捐錢又唔敢

起到鳩吠

(這個故事教訓我們:

(這個故事教訓我們:

一路話窮人有幾廢 窮係自己唔努力 一路又話窮人要安份守己 你想點呀
怨天尤人呢種態度無論放落邊個階層都係唔好架啦 每個階層都會有呢種人 何止係窮人嘅自我修養呀 咪拎住某啲窮人有嘅特質就放大來講先得架

屈sir等緊叔父比指示先作解答

推。等屈sir 叔父的高見

你有幾何見到有錢人怨天尤人?

又有人貼篇野
乜撚野"預計如果捐30000 米已成炊唔會跟"
根本屈sir 連15000都攞唔到出黎 柒到要敗走高登
呀倫二師兄咪柒理屈IC啦,mon住師父講嘢貼文好過啦

廢人唔抵得我有錢?
乜撚野"預計如果捐30000 米已成炊唔會跟"
根本屈sir 連15000都攞唔到出黎 柒到要敗走高登

往事只可回味

幾時作埋篇文?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞