窮人的自我修養

150 回覆
17 Like 25 Dislike
掉轉想,點先可以成功,有錢

好似以樓主為例,住千幾萬既樓,有幾百萬cash, 點解咁勁?

成功需父幹

如果樓主出身底層,一早收左皮啦,仲係度以為看透世事咁教訓人

窮人生活都可以好開心

本topic 想講既自我修養係想講呢樣野

未入正題
至緊要識投胎
至緊要識投胎

窮人有窮人既開心方式

好似以樓主為例,住千幾萬既樓,有幾百萬cash, 點解咁勁?

成功需父幹

窮人生活都可以好開心

未入正題

窮人都可以開心

你係窮人咩
你試過日日為錢煩未
你個靠老豆既廢柴2世祖有咩資格講呢d
鬥慘實驗係無論你幾窮幾有錢都好,只要你係個圈子裡唔係最慘一個。
你要係圈子裡找到個比你更慘既,否則你要立即離開呢個圈子。
人生

只不過求開心

窮人都可以過得開心

成功需父幹

窮人生活都可以好開心

未入正題

窮人都可以開心

你係窮人咩
你試過日日為錢煩未

為錢煩因為係製造左用錢既慾望
窮人特性個段真心唔錯

窮人生活都可以好開心

未入正題

窮人都可以開心

你係窮人咩
你試過日日為錢煩未

係咁簡單就好,有時候要洗錢你根本無選擇唔洗
例如有病有痛睇急症都最少一百啦
得閒會做家居維修
上親高級住所 都好多時見到屋主仔女d相
個個都貴族學校
有時窮人讀書唔叻可能係因為冇咁既教育
講咁多只係想講起望所有人係年少期都有同等圈子 學習機會
讀邨校中小 中中識d朋友影響好大
以前中學識個fd販毒入冊
事實係佢冇得揀
父母離異 中二 14歲老豆長期係大陸
所有洗費燈油火蠟自己出曬
做正行佢試過 放學去廿蚊個鐘黑工送外賣 (當時最低工資28蚊)點頂日常洗費?
依家諗起佢感觸仲係好大
做建築工人其實收入幾好
佢地冇錢通常係因為生活習慣差,浪費係黃賭毒度,所以克服到黃賭毒既建築工人通常都買到樓
事實係佢冇得揀
做正行佢試過 放學去廿蚊個鐘黑工送外賣 (當時最低工資28蚊)點頂日常洗費?
依家諗起佢感觸仲係好大

學校冇搵社工跟佢?依D根本唔係佢既錯

窮人生活都可以好開心

未入正題

窮人都可以開心

你係窮人咩
你試過日日為錢煩未

係咁簡單就好,有時候要洗錢你根本無選擇唔洗
例如有病有痛睇急症都最少一百

好似加左價
做建築工人其實收入幾好
佢地冇錢通常係因為生活習慣差,浪費係黃賭毒度,所以克服到黃賭毒既建築工人通常都買到樓

👍🏻
既然你'窮'呢個結果係理所當然

窮人如果又唔認自己廢,又或者無能力去改變自己既廢,可以點?我稱呼呢d為永久性窮人

以下就列出永久性窮人應有既心態:

1. 得閒買兩件你心目中既所謂名牌包裝自己,話比人知你唔窮,影相放上fb。

2. 日日妙想天開中六合彩突然發達。賭波馬,以為自己勁過精算師。

3. 大大聲鳩叫,呢個社會好唔公平呀!我窮係因為比人打壓呀!

4. 好留意有d乜野大減價即刻狗衝去買,尤其是心中所謂既名牌。

5. 平時食飯搭車慳得就慳,見人既地方就扮光鮮。

中4
5既話 錢半句間中中

但我係個不折不扣既中產
革命---->行社會主義 完

你幾歲

弱智中二
做建築工人其實收入幾好

👍🏻

呢樣真既 地盤黃賭加粗口三寶就一定既
因為地盤乜人都有 有手有腳入到行
唔駛判頭都可以供到樓 事實係有時你唔埋堆 食煙吹水唔得 上去叫雞唔玩 賭錢又唔玩 俾你既只有豬頭骨 生存往往需要人際
做建築工人其實收入幾好

👍🏻

呢樣真既 地盤黃賭加粗口三寶就一定既
因為地盤乜人都有 有手有腳入到行
唔駛判頭都可以供到樓 事實係有時你唔埋堆 食煙吹水唔得 上去叫雞唔玩 賭錢又唔玩 俾你既只有豬頭骨 生存往往需要人際

賭>黄>煙,黄避唔到賭同煙度set個quota比自己都儲D錢架,做人要執生
事實係佢冇得揀
依家諗起佢感觸仲係好大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞