窮人的自我修養

150 回覆
17 Like 25 Dislike
其實窮人就等於弱智,整個社會運行就係要用盡呢班窮人既努力,而又唔俾飽飯佢食,等佢地保持飢餓感,咁先有動力為資本家服務。

點解話窮人都係弱智,就係多數呢堆人都係從事清潔、物流、待應、售貨員、工人等等既工種,總之就係影響社會運作頗重要既工,弱智之處就係佢地不單止接受低薪,仲會做爛市黎要求工作,所以話香港真係有錢人既天堂。

窮人亦都係d自私同埋短視既垃圾,如果想像下所有清潔冇人做、物流冇人做、待應冇人做,資本家冇人幫個運作個城市,個社會變得咁混亂,佢地資產就會跟住亂得唔值錢,再唔可以用有錢黎顯示出自己高高在上既優勢。
可惜,偏偏呢堆垃圾就係咁自私,你去貨櫃碼頭叫班垃圾唔好做,佢地一定回你"戇鳩!唔做你養我呀" "一家大細等住開飯" 佢地會代入資本家角度去諗,你唔做大把人做,怕自己角色被取代,所以幾賤都會繼續返。
資本家利用呢d垃圾既心態就已經可以贏一世,為自己下一代鋪路,贏埋窮人既窮 子女。

咁人地要開飯你真係駁唔到

老綜

你用澳洲去舉例
我都會答你 我唔係基層 香港窮人既生態 我唔需要受

我講既係事實 話政府還話政府
生活係咪繼續阿? 改唔改變到阿?
澳洲點好關香港人柒事? 關依到既人柒事?

關唔關你柒事都好。留意返,樓主劈頭第一句就話任何國家都有窮人.............

即係佢唔係淨係討論香港。

柒左就收皮啦

我就問你一句 澳洲有無窮人?

睇你點定義窮,我答你一句,住左過十年。未見過乞衣。不過有露宿者

請問係咩定義下 露宿者 唔係窮人?

睇你點定義窮,我答你一句,住左過十年。未見過乞衣。不過有露宿者

定義?

每個地方國家都有貧窮定義

你弱智唔撚知?
留名
其實窮人就等於弱智,整個社會運行就係要用盡呢班窮人既努力,而又唔俾飽飯佢食,等佢地保持飢餓感,咁先有動力為資本家服務。

點解話窮人都係弱智,就係多數呢堆人都係從事清潔、物流、待應、售貨員、工人等等既工種,總之就係影響社會運作頗重要既工,弱智之處就係佢地不單止接受低薪,仲會做爛市黎要求工作,所以話香港真係有錢人既天堂。

窮人亦都係d自私同埋短視既垃圾,如果想像下所有清潔冇人做、物流冇人做、待應冇人做,資本家冇人幫個運作個城市,個社會變得咁混亂,佢地資產就會跟住亂得唔值錢,再唔可以用有錢黎顯示出自己高高在上既優勢。
可惜,偏偏呢堆垃圾就係咁自私,你去貨櫃碼頭叫班垃圾唔好做,佢地一定回你"戇鳩!唔做你養我呀" "一家大細等住開飯" 佢地會代入資本家角度去諗,你唔做大把人做,怕自己角色被取代,所以幾賤都會繼續返。
資本家利用呢d垃圾既心態就已經可以贏一世,為自己下一代鋪路,贏埋窮人既窮子女。

,叫雞男主旨係窮人都會開心

資本家利用呢d垃圾既心態就已經可以贏一世,為自己下一代鋪路,贏埋窮人既窮子女。

窮人會開心係自己呃自己。

就好似今晚跑馬地夜馬,係貴賓廳做待應既強仔眼見年紀同佢差唔多既太子爺攬住條女(同上星期果條唔同左)一邊住一支阿強仔三個月人工既紅酒,一邊食緊個係呀強仔既個半月人工既set dinner,一邊睇住隻係呀強仔二十年人工既愛驅係草地上奔跑。強仔可以點安慰自己話開心?

定義?

你弱智唔撚知?

唔識中文 定 唔識回答問題
叫雞男個圈子可能比上不足所以就心理不平行,出啲看破紅塵既睇法

但自己每個月洗緊皮幾兩皮

只能講叫雞男心不足
叫雞男個圈子可能比上不足所以就心理不平行,出啲看破紅塵既睇法

只能講叫雞男心不足

弱智人仕先出到呢個結論

定義?

你弱智唔撚知?

唔同國家,唔同地方有唔同定義

你唔明?

只能講叫雞男心不足

弱智人仕先出到呢個結論
窮人要做既就係安份守己
窮人要做既就係安份守己

你主旨唔係要窮人都可以開心咩
窮人要做既就係安份守己

唔知點解我覺得佢係曲到圓
窮人要做既就係安份守己

安份守己唔可以開心嗎

定義?

你弱智唔撚知?

唔同國家,唔同地方有唔同定義

你唔明?

你唔識中文定唔識答問題

窮人會開心係自己呃自己。

就好似今晚跑馬地夜馬,係貴賓廳做待應既強仔眼見年紀同佢差唔多既太子爺攬住條女(同上星期果條唔同左)一邊住一支阿強仔三個月人工既紅酒,一邊食緊個係呀強仔既個半月人工既set dinner,一邊睇住隻係呀強仔二十年人工既愛驅係草地上奔跑。強仔可以點安慰自己話開心?

一日冇財務自由唔好呃自己開心

利申。每個月返工出糧冇九成
一路話窮人有幾廢 窮係自己唔努力 一路又話窮人要安份守己 你想點呀
怨天尤人呢種態度無論放落邊個階層都係唔好架啦 每個階層都會有呢種人 何止係窮人嘅自我修養呀 咪拎住某啲窮人有嘅特質就放大來講先得架

咁樣講,我再答落去你都只會不段問問題。

即係咁,我覺得你既然改變唔到香港既生活方式你唯有接受。如果你接受唔到就要搵出路,好似我咁。要移民有好多方法,唔同國家都有唔同需要既專才,又唔一定需要高學歷。咁既然你識上網,識打字。你應該都唔係白痴。努力d實有出路。

返返去爭論點,點解世界既事唔關連登事?唔可以係連登討論?樓主開頭第一句意思已經係唔單單講緊香港。唔通你應為全世界既事都同香港無關?

如果你認同澳洲有窮人
咁我無野再問

即係咁,我覺得你既然改變唔到香港既生活方式你唯有接受。如果你接受唔到就要搵出路,好似我咁。要移民有好多方法,唔同國家都有唔同需要既專才,又唔一定需要高學歷。咁既然你識上網,識打字。你應該都唔係白痴。努力d實有出路。

返返去爭論點,點解世界既事唔關連登事?唔可以係連登討論?樓主開頭第一句意思已經係唔單單講緊香港。唔通你應為全世界既事都同香港無關?

如果你認同澳洲有窮人
咁我無野再問

柒左就認啦

弱智

如果你認同澳洲有窮人
咁我無野再問

柒左就認啦

弱智

學好中文 再上討論區

都唔知條友做乜鳩

弱智

澳洲無窮人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞