窮人的自我修養

150 回覆
17 Like 25 Dislike
你話錢唔重要真係好on9,錢係換取物質既媒介,冇物質點生存呀,仲有你話廢果啲點既人通常都唔係好窮既人,真正好撚7鳩窮既人會得撚閒諗懷才不遇,社會既錯

香港人有時真係好撚on9, 月入高月月清個啲話自己窮咩心態,好似你條on9仔咁,懶係看破紅塵咁,月洗費當你2萬價值既物質,但真正既窮系連正常生存物質質素當你1萬都冇呀,個啲就真正窮。

你屌緊個啲咩懷才不遇既on9仔話自己窮個d人既腦都on77啦。
唔想再睇

講真屈機男係廢 又皮零野比人收皮 但中肯點講個post講野不無道理
講真屈機男係廢 又皮零野比人收皮 但中肯點講個post講野不無道理

挑,佢屌緊啲心不足既人,唔係窮人
屈機男做傳銷實揾大錢,雖然講啲野真係好癈。
任何國家都有窮人 我既睇法係需要有窮人去做野 清潔 運輸 建築等去幫個社會運行 而社會大部分人係金字塔低層 流動機會越上越窄 曾經夢想係有一個公平 大家都有機會上流 人人開心社會 而家諗起覺得好幼稚 生存就已經拼盡全力

Sorry, 你原全錯撚晒。係澳洲你所講既職業係好多人寧願唔讀書都走去做。因為人工好鬼死鬼。

呢個絕對唔係夢想。確實大家都係生活係有機會向上流人人開心既社會

你咁諗只不過係你淨係住過係香港。唔好咁井底

你死去澳洲啦柒頭
任何國家都有窮人 我既睇法係需要有窮人去做野 清潔 運輸 建築等去幫個社會運行 而社會大部分人係金字塔低層 流動機會越上越窄 曾經夢想係有一個公平 大家都有機會上流 人人開心社會 而家諗起覺得好幼稚 生存就已經拼盡全力

Sorry, 你原全錯撚晒。係澳洲你所講既職業係好多人寧願唔讀書都走去做。因為人工好鬼死鬼。

呢個絕對唔係夢想。確實大家都係生活係有機會向上流人人開心既社會

生活係邊到就要接受邊到幾規矩
除非有能力移民 無既 就要守規矩 香港的規矩就係咁
你改變唔到香港既生態 澳洲係點 對於連登/香港幾人重要咩?

咁好心香港人就唔好去遊行,唔好成日屌政府啦。既然你生活係邊度就要接受邊度既規矩。咁叻叻可以逆來順受。

你用澳洲去舉例
我都會答你 我唔係基層 香港窮人既生態 我唔需要受

我講既係事實 話政府還話政府
生活係咪繼續阿? 改唔改變到阿?
澳洲點好關香港人柒事? 關依到既人柒事?
窮真係純粹因為廢?

點解釋出生係偏遠貧困地區既人?

如果你係果啲地方出世,你估你仲會唔會扮哂看透世事咁,同其他人講窮人既自我修養?

出世係北歐福利國既人生活質素咁高,係天生叻過人?

老實講,講窮人心態唔係咩大問題,大把人都經常掛係口邊,但起碼要清楚現實既大環境,全球分配正義既問題先,否則你就完全中哂資本家既計,以為「窮」一定係個人問題,最後建議你可以讀吓馬克思
其實窮人就等於弱智,整個社會運行就係要用盡呢班窮人既努力,而又唔俾飽飯佢食,等佢地保持飢餓感,咁先有動力為資本家服務。

點解話窮人都係弱智,就係多數呢堆人都係從事清潔、物流、待應、售貨員、工人等等既工種,總之就係影響社會運作頗重要既工,弱智之處就係佢地不單止接受低薪,仲會做爛市黎要求工作,所以話香港真係有錢人既天堂。

窮人亦都係d自私同埋短視既垃圾,如果想像下所有清潔冇人做、物流冇人做、待應冇人做,資本家冇人幫個運作個城市,個社會變得咁混亂,佢地資產就會跟住亂得唔值錢,再唔可以用有錢黎顯示出自己高高在上既優勢。
可惜,偏偏呢堆垃圾就係咁自私,你去貨櫃碼頭叫班垃圾唔好做,佢地一定回你"戇鳩!唔做你養我呀" "一家大細等住開飯" 佢地會代入資本家角度去諗,你唔做大把人做,怕自己角色被取代,所以幾賤都會繼續返。
資本家利用呢d垃圾既心態就已經可以贏一世,為自己下一代鋪路,贏埋窮人既窮子女。

咁好心香港人就唔好去遊行,唔好成日屌政府啦。既然你生活係邊度就要接受邊度既規矩。咁叻叻可以逆來順受。

你用澳洲去舉例
我都會答你 我唔係基層 香港窮人既生態 我唔需要受

我講既係事實 話政府還話政府
生活係咪繼續阿? 改唔改變到阿?
澳洲點好關香港人柒事? 關依到既人柒事?

關唔關你柒事都好。留意返,樓主劈頭第一句就話任何國家都有窮人.............

即係佢唔係淨係討論香港。

柒左就收皮啦

我就問你一句 澳洲有無窮人?
其實窮人就等於弱智,整個社會運行就係要用盡呢班窮人既努力,而又唔俾飽飯佢食,等佢地保持飢餓感,咁先有動力為資本家服務。

點解話窮人都係弱智,就係多數呢堆人都係從事清潔、物流、待應、售貨員、工人等等既工種,總之就係影響社會運作頗重要既工,弱智之處就係佢地不單止接受低薪,仲會做爛市黎要求工作,所以話香港真係有錢人既天堂。

窮人亦都係d自私同埋短視既垃圾,如果想像下所有清潔冇人做、物流冇人做、待應冇人做,資本家冇人幫個運作個城市,個社會變得咁混亂,佢地資產就會跟住亂得唔值錢,再唔可以用有錢黎顯示出自己高高在上既優勢。
可惜,偏偏呢堆垃圾就係咁自私,你去貨櫃碼頭叫班垃圾唔好做,佢地一定回你"戇鳩!唔做你養我呀" "一家大細等住開飯" 佢地會代入資本家角度去諗,你唔做大把人做,怕自己角色被取代,所以幾賤都會繼續返。
資本家利用呢d垃圾既心態就已經可以贏一世,為自己下一代鋪路,贏埋窮人既窮 子女。

咁人地要開飯你真係駁唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞