窮人的自我修養

150 回覆
17 Like 25 Dislike
話說開頭

首先我想講

窮人係必須要存在起呢個世上

唔好咁撚幼稚講埋d乜撚滅貧

就算一班窮人脫左貧

佢地只係踩到另一班窮人更加窮
窮人首先要做既

就係反省一下點解你咁窮

好多窮人以為自己既窮係:

1. 其他人害佢

2. 懷才不遇

3. 機會仲未出現

4. 社會不公平

我話你知,95%既窮人窮既原因都係因為你廢。廢可以係學歷低(例如ive),蠢,懶,心態錯。
窮人成日怨無錢

但點解你唔諗下你係自食其果?

你廢,所以窮。你窮,所以生活差

你廢,你既生活差,其實係好理所當然
任何國家都有窮人 我既睇法係需要有窮人去做野 清潔 運輸 建築等去幫個社會運行 而社會大部分人係金字塔低層 流動機會越上越窄 曾經夢想係有一個公平 大家都有機會上流 人人開心社會 而家諗起覺得好幼稚 生存就已經拼盡全力
任何國家都有窮人 我既睇法係需要有窮人去做野 清潔 運輸 建築等去幫個社會運行 而社會大部分人係金字塔低層 流動機會越上越窄 曾經夢想係有一個公平 大家都有機會上流 人人開心社會 而家諗起覺得好幼稚 生存就已經拼盡全力

正確
多數都係縮窄貧富差距,好少聽人講話要滅貧,打稻草人?
多數都係縮窄貧富差距,好少聽人講話要滅貧,打稻草人?

大愛撚會成日講,好幼稚
既然你'窮'呢個結果係理所當然

窮人如果又唔認自己廢,又或者無能力去改變自己既廢,可以點?我稱呼呢d為永久性窮人

以下就列出永久性窮人應有既心態:

1. 得閒買兩件你心目中既所謂名牌包裝自己,話比人知你唔窮,影相放上fb。

2. 日日妙想天開中六合彩突然發達。賭波馬,以為自己勁過精算師。

3. 大大聲鳩叫,呢個社會好唔公平呀!我窮係因為比人打壓呀!

4. 好留意有d乜野大減價即刻狗衝去買,尤其是心中所謂既名牌。

5. 平時食飯搭車慳得就慳,見人既地方就扮光鮮。
永久性窮人首先應該接受你自己既窮。

用短缺既金錢去偽裝成有錢人。

推動你去面對未來係你中六合彩既幻想。

鳩叫世界不公平去平衡你既心態。

當有日,你真心話比人知金錢係萬惡既,你成功了
又真_| ̄|
好mean但真
好屈機
點解大部份人都咁痛苦?

因為你以爲自己可以更好

港女話齊:

The best is yet to come

但首先要注意

你憑乜野去得到更好既生活?
識投胎
好似樓主咁,靠父幹咪得
不要再說了
窮人往往有受害者心態

心中有千萬個理由去解釋

覺得自己係唔應該窮

但永遠唔敢面對自己窮既真正原因
掉轉想,點先可以成功,有錢

好似以樓主為例,住千幾萬既樓,有幾百萬cash, 點解咁勁?

成功需父幹

如果樓主出身底層,一早收左皮啦,仲係度以為看透世事咁教訓人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞