[Netflix]The Final Table (煮到最後) 好好睇

136 回覆
65 Like 2 Dislike
尋晚開Netflix果陣推薦呢套嘢,一睇睇到停唔到
烹飪比賽嘅節目唔可以唔提Master Chef嚟做比較,Master Chef主要一堆Home cooks喺比賽入面過五關斬六將,當中一大亮點係Gordon Ramsay性格火爆,成個節目娛樂性好豐富
我原先以為睇唔咁多季嘅MASTER CHEF,已經冇咩烹飪節目吸引到我,但我睇完覺得THE FINAL TABLE係更加好睇
同MC唔同嘅係,嚟得TFT參賽嘅,都係啲實力相當嘅專業廚師,當中好多廚師都有自己嘅餐廳,米芝蓮一星、兩星、澳洲三帽 blah blah blah...
好鍾意TFT一句:我地呢到贏咗冇獎金、甚至冇獎盃,淨係為咗喺最終決賽佔一席位
一切都係為榮譽而戰(當然贏左就都係為名利雙收)

比賽制式係每次去唔同嘅國家,用當地嘅主食、食材嚟決一勝負
第一回合係限定咗菜式,由當地嘅名人、食評家嚟做裁判,稍為遜色果三隊就會進入下一回合,淘汰賽
第二回合係限定咗食材,裁判亦都嚴格得多,係當地嘅國際級名廚

我覺得好睇嘅地方係,係啲參賽者嘅水準十分高,真係見到強強激戰,好多時啲勝敗差距只係好微小,輸咗嘅人都可以話係雖敗猶榮
其二係做評審嘅名廚都甚有名氣、才華,西班牙果間世界排名第九嘅主廚令我印象好深刻,佢間餐廳每年話會有四個月唔開,喺到研究新食譜……WTF……而且佢去試食嘅時候十分精細,烹飪過程中已經迫不及待要試食,言之有物,個感覺好似一個學者探究美食
冇人睇?
有Gordon Ramsay 做?
冇 風格唔同
我都係一開就坐定定睇咗兩集
個個廚師都好勁,高手過招

Btw
有個喺香港有餐廳,好想去試下
香港呢個名喺成個season 1出現咗好多次 個數量應該仲多過新加坡果啲,令我好驚喜,無疑喺對香港做咗次宣傳
好多大廚都有喺香港開餐廳
仲有啲喺香港住咗好多年

不過我又諗,雖然香港係美食天堂,你話搵啲咩名人、名廚夠資格上到TFT呢個節目到,我又諗唔出
唔通真係請謝檸檬上去咩

唔好話香港,我諗中國唔係好夠班,唔係話中國煮嘢唔好食,而係唔國際化
TFT其中一站係去日本,整懷石料理(諗起呢個我有啲惋惜…如果你有睇到去日本果集,你會明我講咩),獲譽為唯一可以稱為藝術嘅料理方法
而且話日本原來喺2013年取代咗法國,比佢有更多米芝蓮星級餐廳
中國有邊啲料理可以上到國際舞台?孤陋寡聞,真係想像唔到
期待第二季會用中國做其中一站,叫班鬼佬整麻婆豆腐之類嘅嘢,睇下佢地咩反應
日本個料理鐵人賽 <- 係咩節目黎 ?
第二字 得殘體字幕 即刻唔想睇
第二集
睇緊第二集
想問邊個係香港有餐廳
第一集個老墨大廚
我之前都report咗 大家都一齊report等Netflix快啲處理
仲有澳洲大廚Shane都有喺香港開餐廳 喺個節目入面話岩岩先拎左米芝蓮一星
喺咁話自己同總統、教宗煮過嘢食喎
個尷尬程度直逼關家姐
仲以為係我問題, 較極都係殘體字
想問下apps有冇得report?
睇左陣。 美國叫人煮南瓜果位。 真心覺得佩服
應該冇
有無巴打有睇過the great british menu
為咗展示閣下優秀嘅語言能力,不妨嘗試下可以用咩詞彙代替
比起叫人食屎,我諗你可以更有文化一點
你呢種人最愚昧嘅地方,就係大陸人用過就一概不用,甚至禁止其他人用
呢種思想其實比所謂「蝗語亂港」更危險,同紅衛兵差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞