[Eason] 陳奕迅討論區(6) - 12月12日唱片舖見

1001 回覆
12 Like 9 Dislike
好白痴,不停撳錯
我淨係覺得與你常在音質麻麻哋
同埋有冇人發現龍舌蘭最後嗰句好似唔係唱對不起而係對得起
錄得最唔好應該係the key
個聲好鬼濛

最靚嗰幾隻碟應該係我的快樂時代同U87

U87係一枝暖聲咪 所以好啱佢

最近 準備中 c’mon in 都幾靚聲

今次隻碟個空間感同現場感好強
不過可能因為咁樣 對佢個人聲就會有啲影響
我覺得依一隻以現場感覺黎整嘅大碟音效算做得唔錯
聽埋實體碟先算啦
始終實體碟直接用碟嘅source播同串流平台嘅無損檔都有幾大分別
講起錄音音質我覺得佢英皇時期啲歌係最差
活着多好個琴爆咪
同埋佢好似普遍國語碟音質好啲
上五樓的快活 c’mon in 不想放手
其實邊隻碟最好?
U87?
the key錄得最差係遠在咫尺
後製都差
睇嚟有機會係mixing問題
好多廣東歌嘅mixing都好慳皮
Eason最mean
快啲到21號睇下隻實體碟真係有咩送
佢好似話
最愛歌曲: 可一可再
最愛編曲: 海裡睡人
最難歌曲: 龍舌蘭
最好歌詞: 敬菸同我們萬歲
最難係龍舌蘭
真係估唔到
Eason到而家都仲係最鍾意可一可再
更加證明佢真係冇去抄歌
西班牙風
但我覺得呢首係最好聽
[Eason & L.O.V.E.] 陳奕迅討論區(7) - 跪求《我們萬歲》MV
https://lih.kg/941345
陳奕迅推出新唱片《L.O.V.E.》,專輯的製作單位為八年前「DUO世界巡迴演唱會」樂團成員。每位成員各自創作一首旋律,再交由和音之一的陳詠謙譜上歌詞。其中,歌曲之一《漸漸》的作曲人張傑邦,在整個巡迴演唱會期間,拍攝了不少片段,剪輯成紀錄片《L.O.V.E. In F.R.A.M.E.S.》。跟一般製作花絮不同,片長兩小時,紀錄了後台絕密風光外,還紀錄了成員與成員之間的友誼,各成員的想法,絕對夠資格被看成一齣上戲院播映的正規長片。

當然,市場上不容許。如果,電影聚焦在陳奕迅身上,以陳奕迅的受歡迎程度和江湖地位,或者可以,但正如陳奕迅在電影中不斷強調,自己只是樂團的其中一位成員,碰巧是個主音,不想無時無刻也被置於鎂光燈下。紀錄片也沒有意圖把陳奕迅看成唯一主角,相反,是接近不理後果地把整個樂團放到最大。這個,最厲害。尤其在人人也以為自己才是主角的時代。

做不到天王巨星的,最想做到;已經是天王巨星的,最想做回人。陳奕迅是最矛盾的代表。香港人喜歡陳奕迅,大概始於《與我常在》、《我的快樂時代》的日子,覺得陳奕迅有個性,不似一般明星般精雕細琢,就算偶爾被外界視為沒有禮貌,其實也沒有太多人由此生厭。然後,漸漸成為歌神,大家對陳奕迅就好像產生了超乎凡人的期望:每次表演都要穩定地出色,甚至要超水準,因為他是唯一一個可以代表香港跟外國歌手較量的代表。一旦忘記歌詞、走音、聲沙,全城會失望會沮喪,會覺得他的態度輕佻。以前的陳奕迅不是一樣嗎?也試過失言試過發脾氣試過給人認為是囂張。看《L.O.V.E. In F.R.A.M.E.S.》,你會好像看到另一個陳奕迅,會為自己唱錯歌詞做錯動作而跟和音們不停道歉,那種表情那些眼神,望上去,其實跟我在二十年前還是大學生時在聯合書院看陳奕迅現場唱《時代曲》唱《安守本份》,沒有太大分別。變的,可能是我們。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞