突發 英國脫歐大臣Dominic Raab 辭職

366 回覆
54 Like 1 Dislike
一係全面吞咗意大利
一係等意大利搞第二個歐債危機出嚟
Michael Gove has been offered the job of Brexit Secretary, sources confirm.
其實要意大利還到債
第一件事係容許佢哋放棄歐元
第二件事俾國家加大開支帶頭改善經濟
德國佬兩樣都唔准

同埋成日話人哋懶
但如果參考返Joseph E Stieglitz嘅The Euro
根本德國佬自己有份造成嗰啲歐豬還唔到債
根本唔會傾得點 當初brexit yes no係5050
到依家個一半反對既人 無論咩方案都唔會接受
有人上先好
一陣又見到佢地左推右推
The Sunday Times' political editor is reporting May will meet Sir Graham Brady this afternoon.

Sir Graham is chair of the 1922 committee, the group all Tory MPs are members of.

Conservatives can send "no confidence" letters to Sir Graham calling for May to go. If 48 are received, it will trigger a vote of confidence within the party.
民主未必一定裂係噉
但係甘民樂哥哥好玩唔玩玩公投咪要噉囉
本身又唔係英國玩開嘅嘢
佢地玩精英主義嘅國會無上論,咪喺返國會玩囉
依家只係賭輸咗,願賭服輸,唔關民唔民主事
No leadership announcement planned, says 1922 Committee chairman
未夠人
但甘民樂係賭囉
冇討論過冇plan嘅情況下叫人公投
而個結果係冇預計過
佢搏嘅係險勝嚟加大英國係歐盟話事權
依家輸咗係成個英國要承受不穩定性
搞公投嘅決定一定係賭嚟
Cameron無諗過後生咁想走
卡梅倫幾時變左做甘民樂
Ranil Jayawardena, who was a Parliamentary Private Secretary (PPS) at the Ministry of Justice ,has resigned.
corbyn轉左軚啦, 由一開始話尊重公投結果會係真脫歐,到後來話要留係custom union
而家個立場同大選時個manifesto 而經唔同樣。
而且工黨問題係有一大班支持者係投左脫,但議員就投留。
係老人想脫歐,後生係想留歐
唔係喎,Corbyn同心腹一向係唔係Pro-EU,你睇佢係referendum hea吓hea吓就知啦。係上次係因為labour conference都冇一定話要2nd referendum,佢地反而係要Snap Election

According to a new YouGov poll, 86% of party members want a say on Britain’s future relationship with the EU, and 90% of them would vote remain in such a referendum.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/sep/23/people-vote-brexit-parliament-labour
mogg 出手
Jacob Rees-Mogg, the chair of the European Research Group, which represents around 50 Tories pushing for a harder Brexit, is submitting a letter to Sir Graham Brady, chair of the 1922 committee, requesting a no confidence vote in Theresa May, my colleague Heather Stewart reports.
話要再投過的

有無諗過再投都係BREXIT的可能性
https://www.youtube.com/watch?v=5BUcKfSqnL0
有興趣可以聽下佢的節目,佢做主持時其實幾好聽下。
裡面有人支持有人反對佢都照同佢地debate。同係歐洲議會時好唔同。
個問題係,好多所謂既主流媒體而家報出來同現實好大出入,因為佢地已經變到好似wall street班菁英咁離哂地,只係聽同報佢地鐘意既野同出佢地想要既結果,但事實上又同現實民情好唔同。所以先出到brexit同侵侵呢個結果。
工黨而家個問題係,一開始話尊重結果,跟住大選時話會implement個結果但會同歐洲傾個保障工人既好deal,而家吸左啲人去投佢地後,就話要aim custom union ,然後而家又再提話要有meaningful vote/people vote (但就係唔用二次公投呢個字)。
之前聽過個節目,個嘉賓係PRO REMAIN都算係establishment 既人。
話個二次公投應該要比人揀一係MAY姐個爛鬼方案, 一係留歐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞