突發 英國脫歐大臣Dominic Raab 辭職

366 回覆
54 Like 1 Dislike
由頭到尾都覺得脱唔成
債仔惡過債主
其他唔講,英國農產品一樣會有貿易保護,而且同其他國家一樣係heavily subsidized
英國最主要export 係services, 除咗EU 無人會買,所以先比人食住
Junior Post:
Junior Brexit minister resigns
Suella Braverman, a junior minister at the Department for Exiting the EU, has resigned.

Trevelyan quits as PPS to education ministers
Chief whip: 'PM will not be bullied'
Chief whip speaking outside Downing Street gates - “PM will not be bullied and she will not change course”
https://www.bbc.com/news/live/uk-politics-46200010
Corbyn gogogo
支持北愛獨立
我睇係,英國綁係歐盟下
主要工業生產一定係法德拎晒,而法德領導下嘅歐盟又玩貿易保護主義,噉變相英國根本冇能力搵其他國家嘅市場去幫自己
依家英國有得自己決定點去同其他國家deal,佢可能可以靠放寬係歐盟下冇可能放寬嘅要求,傾到一個係歐盟下完全拎唔到嘅優惠,而佢亦係主角,變相亦可以係個協定中直接拎到利益,噉可能對英國仲有利
將英國嗰份餅送比trump 搞TTIP 已經夠玩死英國
都係嗰句啦
綁住係歐盟入面,工業一定係大陸食晒
噉佢淨係依到服務業係必然,百分比最大都係必然
但係唔係代表佢冇能力開到其他市場?依樣又唔可以靠依家數字去睇
因為係歐盟底下啫
歐盟對農產品依啲嘢有統一規管
屎忽已經賣左啦
但BAE 同Royce Rolls 搞到咁大都係EU 分餅仔比佢,脫歐之後要同美國貨直接鬥
好肉酸呀英國
Faisal Islam

@faisalislam
Former ally of PM, MP: “She‘s finished. Boris will strike. He won’t win, but he’ll trigger it. several people positioning as caretaker till Summer
最好笑英國班左膠仲反侵,無埋美國支持英國只會做支那契弟,抵死啦,收咁多低端東歐佬印巴力架,係都唔收香港人,果時驚間諜二五仔而家都慳番,英國佬而家奶共奶到雪雪聲
脫歐協議草稿 內容有咩
基本上冇一個發達國家可以唔補貼同對農產品實施貿易保護,美國要用NAFTA去施壓先可以令加拿大放寬奶製品的保護,英國真係有咁的能力?當然要deal唔一定冇可能,不過付出一定唔少囉
太早定論都係冇咩意思嘅
依家啲data太多都係有eu規管下、eu市場下嘅情況,唔可以反映到英國向外嘅能力
正如你淨係賣橙汁,你點知賣蘋果畀其他人會冇人買,冇得賺?
但可以知嘅就係英國多咗自由度,佢同人傾到買佢嘅蘋果,就可以賺到個蘋果錢,而唔係果商會同人傾到賣橙,你淨係賺到橙汁錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞