突發 英國脫歐大臣Dominic Raab 辭職

366 回覆
54 Like 1 Dislike
入得唔走得
May姐唔夠強硬,想左右逢源,搞到兩頭唔到岸,呢啲世紀大事無得做牆頭草,要take side 帶領英國
琴日應該冇咩詳細資料
今日凌晨先公布
但hard brexit 同再公投一樣過唔到國會,唯有提早大選
Collective decision
係內閣會議May姐唔俾人vote呀
頂硬上啫
都冇人肯做dirty work
其實我諗根本係plot嚟
派may姐搞個好似可以soft brexit嘅方案
之後見唔work嘅話就要佢落台畀下一個首相,啲remain同soft brexit撚就要對soft brexit死心
下個首相就可以用一個賴強硬嘅姿態話soft brexit根本唔work,奉旨等no deal,一係就等eu出嚟讓步。我估
工黨有人,仲要好多人走去投贊票
Hard brexit應該唔洗過國會嘛?
No deal brexit冇嘢要過
好似係
要有一百五十票先倒到閣
唯有take side 再提早大選,而家呢個方案同無脫歐無分別,仲要一年半載後又俾歐盟鍊春袋
宜家英國奶共就叻
唔怕啦,將成個國家賣比大陸咪攪掂囉
又暗黑兵法
不過佢份deal根本就係賣國deal
一開始吹到正野咁
其實根本都搞唔掂啦,搞咩大選乜乜物物都多餘
labour又係差唔多立場
其實就冇人做到
所以只有等no deal
推翻Brexit嘅話一樣又要搞大龍鳳,最後都唔方會有咩改變,英國公投冇約束力,最後咪又係國會搞返,嘥氣
俾習近平搞可能有一番進展
真係笑話
想倒閣
Labour: Government 'falling apart before our eyes'
Labour’s shadow Cabinet Office minister has claimed the government is "falling apart before our eyes."

Jon Trickett said the PM no longer had authority and could not deliver on Brexit.

He said: "The government is falling apart before our eyes as for a second time the Brexit secretary has refused to back the prime minister's Brexit plan. This so-called deal has unravelled before our eyes.

"This is the 20th minister to resign from Theresa May’s government in her two year premiership.

"Theresa May has no authority left and is clearly incapable of delivering a Brexit deal that commands even the support of her cabinet - let alone Parliament and the people of our country."

https://www.bbc.com/news/live/uk-politics-46200010
No deal 即係硬brexit?
最硬嗰種
一夜之間中間多個關口,所有嘢一夜之間分開兩邊
依家講依個只係transition period嘅方案,都過唔到
啫係29/3夜晚sharp一刀兩斷
呢個方案根本同做 EU 附屬國冇分別
勞工同好多其他野要跟 EU
仲要英國冇得單方面退出

北愛問題又推後解決,暫時性北愛同本土喺某啲條款上受 EU 分別對待,解決之前完全係分裂緊英國國土, EU 根本係想 buy time 搞北愛獨立

呢個方案邊個支持邊個係賣國賊

依加 EU 做到咁樣,比你二次公投留歐之後仲會有好日子過?唔好唔記得脫歐之前英國係好多方案提案上比其他歐盟國家孤立,搞完一大輪野留歐真係等死

都係搞 no deal Brexit 算啦
May姐本身就係留歐派
呢份明脫實留既draft好正常
如果hard brexit, corbyn 會係deadline 前提no confidence motion, 都幾大幾會過度
可能咁樣歐盟仲驚過你,而家真係俾佢食住
其實點解?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞