事業為重唔想拍拖住

161 回覆
3 Like 10 Dislike
人地當你sp啫
想要咪搵你囉
唔想要咪話事業為重囉

結論係佢唔愛你

見到好多人最後個結論都係

佢唔夠愛我或者唔愛我

唯有係我努力 去冷靜唔搵佢

假如佢愛我
會後悔同埋追番我架可?
人地當你sp啫
想要咪搵你囉
唔想要咪話事業為重囉

結論係佢唔愛你

佢唔夠愛我或者唔愛我

假如佢愛我
會後悔同埋追番我架可?

認真答
呢啲男人搵返你都唔好同佢一齊

心對佢要硬啲
直覺覺得佢識左第二個
之前有個朋友又係咁,個男既話好忙乜乜柒柒
隔左一次個男既同佢講分手,話想要啲空間
隔左一排個男既已經拖新女
我諗你的定心理準備啦
人地當你sp啫
想要咪搵你囉
唔想要咪話事業為重囉

結論係佢唔愛你

佢唔夠愛我或者唔愛我

假如佢愛我
會後悔同埋追番我架可?

認真答
呢啲男人搵返你都唔好同佢一齊

心對佢要硬啲

朋友自己諗清楚只係三年已經咁對我
呢個人係咪值得付託終生
直覺覺得佢識左第二個
之前有個朋友又係咁,個男既話好忙乜乜柒柒
隔左一次個男既同佢講分手,話想要啲空間
隔左一排個男既已經拖新女
我諗你的定心理準備啦

多謝你
我會做最壞打算
多謝曬
我心情平伏番好多
好有共嗚,
半年前試過,當然一齊冇你地咁耐,
如果係有第二個佢果時會比好多signal你同你講話如果有個女仔點點點...如果我識左第二個點點點...,果時佢係比哂呢啲signal我然後慢慢淡出我既生活,連一句分手都冇講過。

過左半年佢搵返我,當時佢有同我解釋返係同左第二個女仔,又會作好多好聽既理由例如我覺得我地果時開始得太快etc(你個case就係話想專心事業,我果個都重事業,呢度唔critic住,下面講),然後又會試探你仲想唔想同返佢一齊,繼而比少少假希望你。

我再重組返,分手原因一黎有新女朋友、二黎佢既事業比我重要(我覺得始終你地既感情,你先可以判斷到佢係咪唔愛你,當然一分手你會不斷為佢護航,時間耐左你自己會睇得通透啲)、三黎自私。自私唔係講話佢以前冇同你經歷啲乜,而係佢唔再願意係可預見既將來同你一齊經歷更多野。

再develop吓,講返上面專心事業,其實如果時間唔夠,係deal with career同感情既時候係會出現問題,問題唔係佢肯分配幾多比你或者你為佢付出幾多先足夠,而係你兩個可以付出幾多努力去解決問題。兩個人既關係自然要犧牲同協調,如果協調都未試過,就咁輕易放手,黎緊就算真係一齊返,根本都會好脆弱,因為大家習慣左有問題就逃避或者分手。

我自己覺得,就算佢未來真係會搵返你/ 你第時仲會想同返佢一齊,你地而家一定要有個方案去解決先,你可以等,但一定唔係無了期咁等。如果一個男人有擔當亦有放你係佢未來既計劃入面,就算你同佢既商議會令佢有壓力,佢都會盡佢既努力去同你傾而唔係向後退。唔好覺得咩「或者有日佢做完野會搵返我呢,直接向我求婚etc」,我好明白呢個心態,我淨係知如果佢口中講既追求事業係要我無條件而佢冇向我作出任何承諾既情況下等既話,咁我到底fight for乜野?你甚至唔係等緊一個承諾。咁樣只係賭注,仲要只係同自己賭,因為對方根本冇落籌碼甚至冇參加賭注,你好彩咪比你等到,唔好彩,輸既都只係你自己。

我之前一直都冇好好咁整理自己思緒亦唔能夠好好反思自己到底做錯咩,睇完你個post同埋巴打既留言終將於發現我最錯既就係太似一個老婆、另一樣就係將所有錯推哂係自己身上。有時啲野唔係睇唔到,只係自己選擇睇到對方好果面而唔願意面對某啲事實。

希望你可以搵佢傾出一個方案(方案我覺得好多,可能一個月見一次、每幾日傾一次電話etc,視乎大家肯唔肯讓步同肯讓幾多),大家有勇氣度過難關,然後好好珍惜緣份。如果佢唔願意去面對,你自己都應該好好考慮將來係咪能夠同一個連承諾都唔願意比既人一齊,如果有啲野根本唔work就要學識知難而退。

我好明白呢啲時候要振作需要時間同有人支持/ 分散注意力 如果你要搵人傾可以加我tg: muzbrown
就係因為愛你先放開你
佢事業壓力大處理唔到 覺得自己同你一齊都只會連累你
所以放開 有時愛得愈大就放得愈開

講好一齊同甘共苦

佢唔想要你咁辛苦 寧願一個人辛苦好過兩個人 而且佢同你一齊更加辛苦 事業單方面既壓力點都好過愛情同事業兩方面既壓力

根本就係唔愛 呢啲只不過係籍口 唔好偉大化佢條仔啦
如果你女朋友有一日話自己學業/事業為重要分手
你真係會覺得佢係因為忙唔想拖累你咩
樓主醒下啦
我男朋友都好忙 有時忙到要整定三文治三餐都係食呢啲
但佢總會盡量抽時間陪我 即使佢自己忙忙下抖十分鐘 都會係呢十分鐘裡面打俾我話好掛住我好愛我 仲話佢每當攰就會諗下而家嘅忙碌係為我地嘅將來嘅幸福而努力就有返動力
即使佢可能唔係時時刻刻陪到我 但都完全俾到安全感我
呢啲先係真正愛你會做嘅嘢
唔係有時間打winning都唔理你再話分手為你好就叫愛
擺到明唔鍾意你啦,鍾意你既點會捨得同你分手,只不過搵個好d既籍口姐,疊埋心水搵返個毒撚幫你埋單啦
好有共嗚,
半年前試過,當然一齊冇你地咁耐,
如果係有第二個佢果時會比好多signal你同你講話如果有個女仔點點點...如果我識左第二個點點點...,果時佢係比哂呢啲signal我然後慢慢淡出我既生活,連一句分手都冇講過。

過左半年佢搵返我,當時佢有同我解釋返係同左第二個女仔,又會作好多好聽既理由例如我覺得我地果時開始得太快etc(你個case就係話想專心事業,我果個都重事業,呢度唔critic住,下面講),然後又會試探你仲想唔想同返佢一齊,繼而比少少假希望你。

我再重組返,分手原因一黎有新女朋友、二黎佢既事業比我重要(我覺得始終你地既感情,你先可以判斷到佢係咪唔愛你,當然一分手你會不斷為佢護航,時間耐左你自己會睇得通透啲)、三黎自私。自私唔係講話佢以前冇同你經歷啲乜,而係佢唔再願意係可預見既將來同你一齊經歷更多野。

再develop吓,講返上面專心事業,其實如果時間唔夠,係deal with career同感情既時候係會出現問題,問題唔係佢肯分配幾多比你或者你為佢付出幾多先足夠,而係你兩個可以付出幾多努力去解決問題。兩個人既關係自然要犧牲同協調,如果協調都未試過,就咁輕易放手,黎緊就算真係一齊返,根本都會好脆弱,因為大家習慣左有問題就逃避或者分手。

我自己覺得,就算佢未來真係會搵返你/ 你第時仲會想同返佢一齊,你地而家一定要有個方案去解決先,你可以等,但一定唔係無了期咁等。如果一個男人有擔當亦有放你係佢未來既計劃入面,就算你同佢既商議會令佢有壓力,佢都會盡佢既努力去同你傾而唔係向後退。唔好覺得咩「或者有日佢做完野會搵返我呢,直接向我求婚etc」,我好明白呢個心態,我淨係知如果佢口中講既追求事業係要我無條件而佢冇向我作出任何承諾既情況下等既話,咁我到底fight for乜野?你甚至唔係等緊一個承諾。咁樣只係賭注,仲要只係同自己賭,因為對方根本冇落籌碼甚至冇參加賭注,你好彩咪比你等到,唔好彩,輸既都只係你自己。

我之前一直都冇好好咁整理自己思緒亦唔能夠好好反思自己到底做錯咩,睇完你個post同埋巴打既留言終將於發現我最錯既就係太似一個老婆、另一樣就係將所有錯推哂係自己身上。有時啲野唔係睇唔到,只係自己選擇睇到對方好果面而唔願意面對某啲事實。

希望你可以搵佢傾出一個方案(方案我覺得好多,可能一個月見一次、每幾日傾一次電話etc,視乎大家肯唔肯讓步同肯讓幾多),大家有勇氣度過難關,然後好好珍惜緣份。如果佢唔願意去面對,你自己都應該好好考慮將來係咪能夠同一個連承諾都唔願意比既人一齊,如果有啲野根本唔work就要學識知難而退。

我好明白呢啲時候要振作需要時間同有人支持/ 分散注意力 如果你要搵人傾可以加我tg: muzbrown

哇 絲打打咁大段野
感激你

只係自己選擇睇到對方好果面而唔願意面對某啲事實

呢樣就係我正正做緊嘅野
我不停幫佢搵借口
我需要冷靜下 而唔係癲左瘋狂唔開心

講好一齊同甘共苦

佢唔想要你咁辛苦 寧願一個人辛苦好過兩個人 而且佢同你一齊更加辛苦 事業單方面既壓力點都好過愛情同事業兩方面既壓力

根本就係唔愛 呢啲只不過係籍口 唔好偉大化佢條仔啦
如果你女朋友有一日話自己學業/事業為重要分手
你真係會覺得佢係因為忙唔想拖累你咩
樓主醒下啦
我男朋友都好忙 有時忙到要整定三文治三餐都係食呢啲
但佢總會盡量抽時間陪我 即使佢自己忙忙下抖十分鐘 都會係呢十分鐘裡面打俾我話好掛住我好愛我 仲話佢每當攰就會諗下而家嘅忙碌係為我地嘅將來嘅幸福而努力就有返動力
即使佢可能唔係時時刻刻陪到我 但都完全俾到安全感我
呢啲先係真正愛你會做嘅嘢
唔係有時間打winning都唔理你再話分手為你好就叫愛

嗚嗚嗚
仲話佢每當攰就會諗下而家嘅忙碌係為我地嘅將來嘅幸福而努力就有返動力

佢以前都話我係佢源動力
擺到明唔鍾意你啦,鍾意你既點會捨得同你分手,只不過搵個好d既籍口姐,疊埋心水搵返個毒撚幫你埋單啦

人總唔敢面對現實
又唔好咁講 又唔好用埋單呢個字
我唔係個啲濕鳩港女
即使係毒撚 我會照顧得佢好好 而唔係要佢幫我埋單
可能真係壓力太大呢
比啲時間空間佢 等佢諗清楚
佢覺得分時間俾你係浪費左 情願花多啲時間係自己身上
有時候呢 咩事業為重呢啲就籍口黎架姐 呃到你又過到自己心理關口
佢說服到自己同你 同你分手都係逼不得已 係個有事業心既好男人
但最後佢有幾愛你 明眼人就知
利申 過來人 ex又係愛自己多過愛身邊所有人

我鍾意緊既果個男仔成個腦係事業
亦都因為佢ex gf無法同佢同步進步而飛左人

我想問大家
咁呢種男仔? 係咪唔洗考慮喇
佢唔愛你
講完
有新update
一早應承左同我屋企食團年飯
佢亦都有去 仲好似無曬事
同佢傾左陣
佢叫我唔好諗咁多 佢真係因為壓力大先咁

我話 依家有壓力就咁 第時結左婚點算? 又掉低我?
佢話 所以結婚真係要考慮清楚

佢同我勾左手指尾 話佢忙到舖頭開張就會無事

我信多佢一次啦
你老母我養狗都唔撚會話忙而唔要隻狗啦,做我隻狗好過做佢女朋友
你老母我養狗都唔撚會話忙而唔要隻狗啦,做我隻狗好過做佢女朋友

汪汪
有新update
同佢傾左陣

我信多佢一次啦

咁就好喇

汪汪

我都唔知啲人當感情係咩,可以話忙而放棄。咁點解會拍拖?果輪得閒?我聽到真係一巴摑埋去!
有新update
同佢傾左陣

我信多佢一次啦

咁就好喇

心情都叫平伏番
朋友叫我唔好太著緊佢到失去自我

其實我自己都唔知由幾時開始變到咁
我依家再努力d 放底佢

汪汪

我都唔知啲人當感情係咩,可以話忙而放棄。咁點解會拍拖?果輪得閒?我聽到真係一巴摑埋去!

某程度上佢咁努力工作 我好appreciate佢
但佢為工作 為為下最後唔要我 真係唔知讚唔讚佢好

汪汪

下,你識佢果陣佢已經搞緊,喂!咁無時間唔好學人拍拖啦!呢啲人只係時間管理差,情緒管理差!
old post is so唔識串

汪汪

下,你識佢果陣佢已經搞緊,喂!咁無時間唔好學人拍拖啦!呢啲人只係時間管理差,情緒管理差!

我地由岩岩grad 9fingfing
到佢打工 再到佢搞生意
一路一路磨合 係壓力越大之後依家就爆發
係呀 我成日都話佢時間管理差 好撚谷氣
但冇打算改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞