點解令自己英文speaking流利d

139 回覆
239 Like 9 Dislike
係外國同班鬼佬用英文傾
返黎香港就退步曬
口音真係唔太重要

啲人以為講啲懶係外國口音先係好聽

其實一聽就知係扮哂野

講真可以慢慢流暢咁表達到已經好叻
唔好理grammar啱定錯 講得多就會順同埋啱
你地成日覺得啲鬼佬用好簡單既字就好流利
係因為佢地用左好多phrasal verb+ slang

例子:give them in ...3個字都好簡單 但give in已經取代左abandon....
試問你冇一定base點會流利用到?

所以唔係咁簡單的
學好英文都係多講啦....上埋曬啲咩濕9堂係冇幫助
背字其實都冇乜用 除非你可以背完即刻用佢地...
啱呀 認真碌碌下見到有人開始講accent就唔太想睇落去
所有地方都有口音 但所有地方都係笑其他人嘅accent奇怪 美國佬最鍾意笑英國佬口音 得香港人先會笑自己

講英文流利嘅主因係你有足夠嘅詞彙去表達自己 唔係扮鬼佬口音就=流利

點解鬼佬咁流利?你問下自己 咁點解你講中文會流利?

同埋扮native accent果d柒頭真係一聽就聽得出
我自己唔知點解有個19 英文mindset
Grammar 錯曬 但同人溝通到
唔知可以點改
我會上網睇英文報紙 讀出聲 record it 再聽返
以前大學英文堂

有個同學同個professor講

話如果啲口音唔標準會比人睇唔起

條友就當場比個Professor串佢

口音嘅野 如果你唔係嗰個地方大 嗰個地方生活過 特登去模仿真係扮撚哂野嘅行為
認真講,個人經驗,覺得聽同講係唔可以完全分割

初先都係不停睇明珠台d美劇同youtube,乜都睇,打機,sports,影評定parody都睇
一路睇會嘗試跟下講,有心會特登練下d accent,不過呢樣optional,個人覺得無需強求

跟住就由一d小段d無咁demanding既對答到開始係腦入面試用英文諗埋,好多時轉唔切係因為仲要由英譯翻中,之後再嘗試正常對話,切忌刻意用d好深好似難d既字,因為唔係考試要曬個識好多vocab,最緊要係表達得到

去到後尾個feel係要用英文溝通個腦就會自動波用英文run

不過硬件有齊曬,訓練左個腦之後最緊要既依然係信心,好多時好自然會好介懷點樣讀漏左個音,又點錯grammar咁,好驚人地笑
但係其實傾落大家都唔會特別為意,好多時even鬼佬自己講都大把懶音/grammar 唔啱,你本住最緊要溝通到,大家明白就得既心態,你就會放膽好多,唔會太care係一兩個位到卡住

加油
港式英文又比人笑,突登學英美accent又話人扮嘢,你估個個讀得起i school/出國咩
咁難服侍,唔怪得咁多人唔夠膽講英文啦
搞清楚依家你地睇唔起自己定外國人笑你口音先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞