點解令自己英文speaking流利d

139 回覆
239 Like 9 Dislike
因為係矮肥柒毒撚
要習慣用英文嚟唸嘢
減少自己腦入面中譯英嘅呢個過程

同埋都係覺得普遍香港人講英文太快
好多時候根本個腦唸嘢跟唔上把口
所以咪會口窒窒
ke ai
講太快口窒窒 exactly me
睇多啲外國youtuber 英美劇
好快就會有個sense 應該點講
其實錯讀音係比口音更難明
睇下美劇,新手最好就中英字幕,但淨係睇住英文字幕,有咩句字唔識就即刻停左佢,望完中文字幕查下字典咁樣,然後自己講個句字一次直到流利咁講到個句子出黎,但呢個方法應該淨係啱英文有根底嘅人,由零開始就個個都一樣架啦,都係背vocab買grammar book學
諗野都用英文 自然好暢通
認同
啲明星讀書咁廢
跟完老師都可以變到好流利
啲人根本分唔清讀音同口音
話佢讀錯音就話Singlish都有口音啦

早兩日聽到有人將dealing讀做「屌ling」
都費事再話佢
直接喺心入面恥笑咗佢
唔好理咁多grammar
講中文好多時有語病 但都無人理
我都係睇蕭叔叔先識
根本連學校啲老師都讀錯
簡簡單單叫佢讀個Apple嚟聽吓就知
如果你係追求流利
就講多d練多d
唔知你有無聽過
係好多外國人住既地區 例如港島
d收銀既英文
用字係簡單 文法有時係錯 重係港式口音
不過佢地講得無比順暢
原因就係日日係咁講
如果想睇英文書學
買小王子果d好唔好

之前買左本教父 狂查字典 幾個鐘睇得幾頁

睇劇 佢地講得好快
有時我要突登停黎睇佢嗡乜 一套戲都停好多
有時都明佢講咩 但係到我真人講 有時又講唔到佢地d野
反而覺得講快啲比較重要
accent 呢家野好耐先戒到
識外國人講多啲
任何語言都係咁話
Ching 信我 跟住唱多d英文rap歌 一定得
認真 飲咗酒講英文會非常流利
到出黎做野見親客都係要講英文先溝通到你就自然會流利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞