點解令自己英文speaking流利d

139 回覆
239 Like 9 Dislike
呢個真係我個case
好多時我諗到中文係要點講
但就翻譯唔到做英文
結果就食晒螺絲
我自問平時listening都幾好
睇劇聽比賽旁術嗰啲完全冇問題
寫作都冇問題因為有時間俾我諗
但一到開口講個腦就轉唔切
我諗最大問題都係我識嗰字太少
平時聽到唔識但係用上文下理都可以估到
但到自己講就冇得再係咁

所以我覺得背vocab, 背句式, 背里語係有用
同埋真係要講多啲等自己熟
講方面grammar用錯真係無乜人care, 除非連過去式 現在進行式 同現在式都錯 正常你想講岩岩做完乜野都會load到past tense 岀黎 對話唔洗用覆雜既句子,簡單咁聽同講得多,就會有改善,得閒睇多啲美劇,會學到好多日常溝通句子
同埋最緊要,得閒學多幾個生字,講果時會少啲cake住
你吸收嘅野會好影響你口音同語氣,建議聽>睇,發音我會推薦聽英文歌,聽啲歌手點lur, 當你聽到識lur識哼就去睇歌詞,咁就學到發音。
speaking就聽多啲conversation, 我以前就睇外國youtuber, 有中字都無所謂,主要學佢地用詞同語調。唔使特登去針人地啲grammar, 聽得多自然就會feel到自己有冇講錯用錯,錯嘅話你會發現好甩咳。
你bb仔嗰陣咪一樣係學聽先學講,邊有bb仔學寫字先學講係咪先,學語言就係咁,建議你聽多啲先,再跟佢地up, 得閒自言自語,同fd打字用多啲,方法啱先至係最有效。
其實錯唔錯grammar 真係咁重要咩
打機,同鬼佬打機一定操到
十分認同
利申外國撚
認真,飲酒,有研究飲完酒增強外語說話能力
pewdiepie 算講得幾快
睇電視節目會適合啲
我細個係靠睇Top Gear學
依家有啲app係比錢同native English speaker即時對話
有冇人用過?
好耐之前考IELTS 前一晚訓唔著,要灌醉自己

結果speaking 7.5
British Accented

PS
IB 42/45
IB English HL 7/7
HL 777
IELTS 8.5
IQ 135
Chinese International School Grad
CUHK Med
British/Canadian/Swedish Passport Holder
可能我講得唔好啦Sorry
即係你第一次聽外語歌嘅時候,你未必知佢lyric exactly係乜㗎嘛 ,尤其聽快歌
咁聽歌自然自己就會跟住唱,lur下lur下 lur到差唔多似嘅時候就去check下lyrics, 就會發現原來lur咗咁耐係呢個字/啲重音放咗係咩位
我係咁囉唔知其他人有無試過
我講英文要扮英澳accent先流利到 美式會好甩咳 原來好多non native都有mixed accent問題 唔想講港式又唔知點解決
你未講得切已經俾人打撚死咗啦on9仔
認真
唔好理grammar
學多啲vocab先
字都唔識多隻點同人溝通
得閒上utube
睇下E3/apple發佈會練下聽力聽下人地點樣可以一個字表達到一句既意思
睇多啲西片試下淨係睇英文字幕估下咩意思先
從中了解下佢地既文化
書個啲其實好撚皮毛同太formal
太學術又會好悶
最重要係唔怕講
好似hangover 阿chou咁
鬼佬wfc asian accent同grammar(只計chat)
去外國住五年
含住ky黎講
睇住lyrics 唱歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞