點解令自己英文speaking流利d

139 回覆
239 Like 9 Dislike
有時唔駛太在意grammar啱定錯 反而個人有自信放膽講就會流利d
去老蘭打工
你就會發現好多鬼佬英文都唔惦
voicetube 一句一句跟讀
講野盡量唔好中英夾雜
樓主有咩渠道 , 用咩睇 英美劇 ,YouTube 睇 開咩類型 同channel
一定係睇劇 要真係有興趣同投入感
然後同想像自己係劇中人物用英文對話
都唔係話講得好好
不過香港黎講夠
利申:AL UE SPEAKING LISTENING A
真係要有個mindset
好多時聽到d人用簡單英文就可以講到好流利真係好貴
不過諗落其實你用廣東話講野,一個2,3年級既小朋友都係明得哂意思
證明日常生活根本用小學雞文法同字已經可以夠用
只係缺乏練習所以先要load用咩字/用咩文法
留學外國的話 要起碼小學就要過去
仲要唔係群埋d華人玩 講廣東話個d
簡單就得
非netflix d影視網 youtube 睇pewdiepie smosh ted asapscience果d

以後唔好講廣東話囉
自己母語都想廢
其他非英語國家都有呢個問題架啦 咁都有得賴
係咪唔開字幕 齋聽 , 定係會用中英字幕?
睇左咁耐,想問點先有英文mindset
飲下酒
廢j多數開全英字幕 有d youtube片無cc字幕都要開個auto
認真每日對住塊鏡讀一段仔英文,我以前英連一句完整句子都讀唔到,最後DSE英文口試5*,最重要係唔好怕,自然會有信心
加油
都幾好嘅方法 thx 我都係paper4 5*
咁只係練到抗打能力
最後發現係要突破自己心理關口,個人有信心講嘢更流暢
睇啲易啲嘅書先啦
唔好未學行先學跑
讀識啲易嘅書先再上(姐係唔洗查太多字嘅書,例如一頁查5-6個字已經夠)
咁對你學英文會好好多

另推一個香港人開嘅fb Page English for free(dom)
唔係打手,只係上過堂覺得好有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞