耳鳴討論區

394 回覆
1 Like 0 Dislike
琴日叫你試你試左未
琴日叫你試你試左未

都係聽到
琴日叫你試你試左未

都係聽到

有無明顯大左
睇完
佢話依家開耳水不平衡藥先
唔得就做聽力測驗
再唔得就睇鼻咽
我好驚呀

如果check完晒都係唔得嘅話,可以叫佢寫轉介信去威爾斯睇唐志輝教授,千祈唔好信中醫
我有eustachian tube dysfunction 睇緊佢
耳鳴有好多原因,只要搵得出,基本上都有方法醫好佢

巴打,你咩原因有耳鳴先?

我冇耳鳴,不過eustachian tube dysfunction都可以導致耳鳴,樓主嘅情況似乎同個鼻有關,唐教授係耳科專家,加上威爾斯有特殊儀器,應該可以醫好你哋嘅問題,連住個鼻嗰個方法叫valsalva maneuver,主要係幫助eustachian tube dysfunction
睇完
唔得就做聽力測驗
再唔得就睇鼻咽
我好驚呀

如果check完晒都係唔得嘅話,可以叫佢寫轉介信去威爾斯睇唐志輝教授,千祈唔好信中醫
我有eustachian tube dysfunction 睇緊佢

我冇耳鳴,不過eustachian tube dysfunction都可以導致耳鳴,樓主嘅情況似乎同個鼻有關,唐教授係耳科專家,加上威爾斯有特殊儀器,應該可以醫好你哋嘅問題,連住個鼻嗰個方法叫valsalva maneuver,主要係幫助eustachian tube dysfunction

今日食左d鼻敏感藥好番d
細細個就有鼻敏感
係今次搞到咁大獲
耳鳴好似好多巴打都有
巴打們會點解決佢
睇過西醫話係鼻敏感影響
好困擾呀

巴打我都係鼻敏感而耳鳴,事後醫生開咗隻藥好返。

講返我個情況先
大約兩年前到,因為感冒發燒去睇政府門診,食完藥好返之後右耳就開始耳鳴,夜晚一靜果陣就好清楚聽到轟轟聲(平時撳住一邊耳仔都會聽得出兩邊係唔同聲)。之後睇咗兩次門診,醫生轉介我去醫院做聽力檢查(排期等半年 。等做聽力檢查果半年時間,轟轟聲係愈黎愈細,最後做完聽力檢查,醫院醫生話正常冇問題,咁我都不了了之。

再之後因為唔知咩事又去睇政府門診(呢次唔係上次果個醫生),順便講埋耳鳴個情況,佢就話因為鼻同耳之間有d黏性物質係到(大約係咁既解釋 唔係太記得詳細解釋)而呢d黏性物質係由鼻敏感引起的。 醫生就開咗隻藥叫dexchlorpheniramine maleate tablet(返到屋企上網查,係舒緩鼻敏感)。食咗幾次就冇咗d轟轟聲。 之後都因為感冒傷風好返而有耳鳴,食返呢隻藥就無事。

巴打下次睇醫生果陣可以請教下醫生呢隻藥適唔適合你,畢竟每個人既情況都唔同,希望幫到巴打你
睇完
唔得就做聽力測驗
再唔得就睇鼻咽
我好驚呀

今日食左d鼻敏感藥好番d
細細個就有鼻敏感
係今次搞到咁大獲

你係咪睇緊專科醫生?
鼻敏感係可以加劇感冒,再引起中耳炎
耳鳴好似好多巴打都有
巴打們會點解決佢
睇過西醫話係鼻敏感影響
好困擾呀

講返我個情況先
大約兩年前到,因為感冒發燒去睇政府門診,食完藥好返之後右耳就開始耳鳴,夜晚一靜果陣就好清楚聽到轟轟聲(平時撳住一邊耳仔都會聽得出兩邊係唔同聲)。之後睇咗兩次門診,醫生轉介我去醫院做聽力檢查(排期等半年 。等做聽力檢查果半年時間,轟轟聲係愈黎愈細,最後做完聽力檢查,醫院醫生話正常冇問題,咁我都不了了之。

再之後因為唔知咩事又去睇政府門診(呢次唔係上次果個醫生),順便講埋耳鳴個情況,佢就話因為鼻同耳之間有d黏性物質係到(大約係咁既解釋 唔係太記得詳細解釋)而呢d黏性物質係由鼻敏感引起的。 醫生就開咗隻藥叫dexchlorpheniramine maleate tablet(返到屋企上網查,係舒緩鼻敏感)。食咗幾次就冇咗d轟轟聲。 之後都因為感冒傷風好返而有耳鳴,食返呢隻藥就無事。

巴打下次睇醫生果陣可以請教下醫生呢隻藥適唔適合你,畢竟每個人既情況都唔同,希望幫到巴打你

鼻敏感主要嘅治療方法係噴鼻,antihistamines 好似你嗰隻都係輔助,你嗰隻通常都係夜晚食,因為會眼瞓
耳鳴好似好多巴打都有
巴打們會點解決佢
睇過西醫話係鼻敏感影響
好困擾呀

講返我個情況先

但之後係咪易有耳鳴左?
姐係一傷風感冒就有?
因為我係半年前去親戚到拜神
吸得太多香之後超級鼻敏感
一日打成50-60乞痴 之後開始有耳鳴
之後就一有傷風感冒都會番發
但今次成個月咁耐都小見 可能因為我一月尾坐過飛機掛
因為坐完飛機個幾日feel到耳膜粒左落去
自己谷幾日氣先無事
耳鳴好似好多巴打都有
巴打們會點解決佢
睇過西醫話係鼻敏感影響
好困擾呀

講返我個情況先

但之後係咪易有耳鳴左?
姐係一傷風感冒就有?
自己谷幾日氣先無事

我覺得你好可能同我一樣有eustachian tube dysfunction,呢啲嘢你有冇同醫生講?
耳鳴好似好多巴打都有
巴打們會點解決佢
睇過西醫話係鼻敏感影響
好困擾呀

講返我個情況先

但之後係咪易有耳鳴左?
姐係一傷風感冒就有?
自己谷幾日氣先無事

咁又唔係次次傷風感冒就有。一月喉嚨發炎搞到感冒之後就開始有耳鳴直到宜家。因為宜家個嚴重程度唔係太影響我 所以我冇再睇醫生。 對上一次耳鳴係差唔多年半前 (sorry我上面打錯 應該係三年前先開始有耳鳴)

我早幾年鼻敏感個情況都好嚴重,又係日日流鼻水打乞痴,個鼻會抹到紅曬唔知係咪因為噴鼻劑嘅關係,宜家好返好多。差唔多兩個月先會返發鼻敏感。但我屋企人都有用噴鼻劑 但對佢個成效好似冇咁大 隔一個星期就係咁流鼻水
耳鳴好似好多巴打都有
巴打們會點解決佢
睇過西醫話係鼻敏感影響
好困擾呀

講返我個情況先

但之後係咪易有耳鳴左?
姐係一傷風感冒就有?
自己谷幾日氣先無事

咁又唔係次次傷風感冒就有。一月喉嚨發炎搞到感冒之後就開始有耳鳴直到宜家。因為宜家個嚴重程度唔係太影響我 所以我冇再睇醫生。 對上一次耳鳴係差唔多年半前 (sorry我上面打錯 應該係三年前先開始有耳鳴)

我早幾年鼻敏感個情況都好嚴重,又係日日流鼻水打乞痴,個鼻會抹到紅曬唔知係咪因為噴鼻劑嘅關係,宜家好返好多。差唔多兩個月先會返發鼻敏感。但我屋企人都有用噴鼻劑 但對佢個成效好似冇咁大 隔一個星期就係咁流鼻水

咁你d耳鳴係點
可唔可以詳細講下
琴日叫你試你試左未

你今日有無好d
琴日叫你試你試左未

你今日有無好d

可能病緊有小小加重
你呢?
琴日叫你試你試左未

你今日有無好d

可能病緊有小小加重
你呢?

Touchwood 差不多
一陣再去睇中醫
琴日叫你試你試左未

你今日有無好d

可能病緊有小小加重
你呢?

一陣再去睇中醫

一陣再包膠
我好耐以前已經有 呢幾年每次去到好靜嘅地方都會有好清楚嘅耳鳴
唔知係咪因為以前玩敲擊 長期處於高分貝
有無人救我

雙耳?

係 係咪唔正常

上網睇話正常
但你用手指塞住隻耳係咪仲清楚
琴日叫你試你試左未

你今日有無好d

可能病緊有小小加重
你呢?

一陣再去睇中醫

一陣再包膠

咩叫包膠?👉🏾👈🏾
我好耐以前已經有 呢幾年每次去到好靜嘅地方都會有好清楚嘅耳鳴
有無人救我

雙耳?

係 係咪唔正常

上網睇話正常

我右耳耳鳴多
有無人救我

雙耳?

係 係咪唔正常

上網睇話正常

我右耳耳鳴多

報告 我左 但有時都會右
睇左中醫未?
有無人救我

雙耳?

係 係咪唔正常

上網睇話正常

我右耳耳鳴多

報告 我左 但有時都會右

我有時都係
睇左中醫未?

依個中醫隔兩日要去睇一次
我收工先去睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞