(討論) 自住買樓就唔應該以投資角度去諗樓價高低?

127 回覆
1 Like 2 Dislike

投資 放係支付寶收息呀?講到經濟咁差仲投資,沽恒指呀?沽大期呀?

做乜野都有風險架la, 你而家唔買樓拎曬去"投資",撞正經濟蕭條人人失業你一定發到死人財la, 你買既股一定爆升啦,你一定係拎果百幾萬首期去沽恒指賺幾個開啦

千祈唔好同我講你所謂投資係買ibond, 或人仔債券或其他債劵,或人仔定期,我會真係唔識比反應你

btw, 股巿就行先樓巿既,你講到拎去投資你一定係識捉到風向幾時轉既高手

支付寶呢啲支那嘢留番畀你,美股呢幾年都唔知執咗幾多。

Junk bond 一年10%又好失禮你?

嗱老老實實,我真係唔知你講junk bond 係指乜bond, 我認知入面既Junk bond credit rating 都係低,你同我講拎舊首期去買Junk bond 仲要問我係咪好失禮,咁不如你求其搵隻Gem 既殼股扑落去啦,1000%可能都有 risk profile 差無幾啦下話

仲有,呢幾年美股執唔少,屌人地買樓夠執唔少,你又唔話買美股係high risk? 美國就實升到,經濟差道指都gogogo, 30000點?你d logic 有d 好笑。我同你講經濟大環境差,全世界資產都會跌,你同我講呢幾年你買美股執唔少 你睇下d 人12年買樓,而家賺左成個開la, 買美股

我就係覺得香港樓市個risk 同junk bonds差唔多。
你覺得香港前途一片光明嘅話可以繼續gogogo架。
東京嘅樓曾經係全球最貴,下場係點大家都知。

我剩係知美國經濟一d都唔差,企業年年都盈利增長。
我覺得道指30000點冇問題桇。歐洲立立亂,中國同俄羅斯都唔夠美國鬥。

12年買樓賺得多過我又點?過往表現不能代表未來表現。

你自己講到大把好投資又低風險, 唔買樓係因為高風險, 之後拎個junk bond 出黎問我係咪好失禮仲好意思話返我轉頭 我真係唔知話你乜野好, 你話你美股執唔少, 我話同一時期買樓都執唔少你撻句過往表現不能代表未來表現, 點同你辯落去 之後就再屈人係AA, 呢D手法真係無得頂

老實講, 我真係唔識玩美股, 無你咁叻, 但我真係情願買樓都唔買junk bond, junk bond 一爆, 衰D講句乜都冇, 我買樓as long as 我有錢供, 我仲有屋住, 你都得既, 拎住張紙摺間屋囉, 賣Bond 果D書仔應該都幾吋厚, 我諗夠摺間紙屋掛

買樓唔係純投資工具
仲有屋住用途架白痴
租樓唔洗錢?
想住得舒服啲又唔得?

你呢個異端,住一定要住最細,留返啲錢俾第二間首期,上面咪講左一開二囉。
總之有首期一定要買樓。

買樓有租金回報,買股票債券倒錢落海。

我同你講絕大部分業主都有買股票
你又點睇?

邊個話係相對

咪應該買第三層囉。
二未開到四喎,好明顯唔夠堅定
最近同朋友討論置業問題,我既睇法就係而家唔應該買樓住, 因為

1.而家既樓價一定算係樓市週期入面既高位;
2.黎緊有好多利淡因素,例如加息,支爆,斴國逐漸限制資金外流等

但朋友一句就彈過黎話自住就唔應該用投資角度諗,一家大細唔應該博

我想知道其實佢既思維係點
點解睇定D個市先買就係博, 而家買就唔博?

如果個原因係佢睇好樓市,或者覺得永遠都摸唔到底,又或者佢覺得呢個價係合理價,我會覺得可以接受

歡迎討論

Afford 得到既人咪唔使理,afford 唔到既人咪慢慢等,睇你個機會成本有幾大啫。一家大細現價afford 到,舒服;升,又唔會賣;跌,又唔撚會理。咁佢現價買有咩問題。

嗱老老實實,我真係唔知你講junk bond 係指乜bond, 我認知入面既Junk bond credit rating 都係低,你同我講拎舊首期去買Junk bond 仲要問我係咪好失禮,咁不如你求其搵隻Gem 既殼股扑落去啦,1000%可能都有 risk profile 差無幾啦下話

仲有,呢幾年美股執唔少,屌人地買樓夠執唔少,你又唔話買美股係high risk? 美國就實升到,經濟差道指都gogogo, 30000點?你d logic 有d 好笑。我同你講經濟大環境差,全世界資產都會跌,你同我講呢幾年你買美股執唔少 你睇下d 人12年買樓,而家賺左成個開la, 買美股

我就係覺得香港樓市個risk 同junk bonds差唔多。

我覺得道指30000點冇問題桇。歐洲立立亂,中國同俄羅斯都唔夠美國鬥。

你自己講到大把好投資又低風險, 唔買樓係因為高風險, 之後拎個junk bond 出黎問我係咪好失禮仲好意思話返我轉頭 我真係唔知話你乜野好, 你話你美股執唔少, 我話同一時期買樓都執唔少你撻句過往表現不能代表未來表現, 點同你辯落去 之後就再屈人係AA, 呢D手法真係無得頂

老實講, 我真係唔識玩美股, 無你咁叻, 但我真係情願買樓都唔買junk bond, junk bond 一爆, 衰D講句乜都冇, 我買樓as long as 我有錢供, 我仲有屋住, 你都得既, 拎住張紙摺間屋囉, 賣Bond 果D書仔應該都幾吋厚, 我諗夠摺間紙屋掛

Junk bond 爆左乜都冇?
識唔識乜嘢叫recovery rate? 另外有評級爆左剩返幾多你又唔知?
As long as你有錢供? 你都係供樓好了,其他投資留返比蠢人。

唔好理佢啦,佢都唔知有無投資過。呢頭又junk bond 6厘,人地講樓價賺就過往表現不能代表未來,邊個理佢都真係戇鳩

識唔識乜嘢叫recovery rate? 另外有評級爆左剩返幾多你又唔知?
As long as你有錢供? 你都係供樓好了,其他投資留返比蠢人。

的確係唔夠你熟, 爆左實拎得返曬個本啦, 我只係知大陸好多distressed assets 幾折幾折咁賣, 雷曼都追左十年先追到, 再者我睇到既係你所謂低風險投資原來係講junk bond, 仲點敢同你投資達人比姐, 我最多都係買下GEM仔嫁咋, 又唔識買美股, 連基金都唔會買, 邊學識好似你咁買junk bond, 我連去邊到買都未知la, 點敢係你面前獻醜

唔記得同你講垃圾債券仲可以公司好消息爆升,或者宣佈提早贖回即賺差價。

的確係唔夠你熟, 爆左實拎得返曬個本啦, 我只係知大陸好多distressed assets 幾折幾折咁賣, 雷曼都追左十年先追到, 再者我睇到既係你所謂低風險投資原來係講junk bond, 仲點敢同你投資達人比姐, 我最多都係買下GEM仔嫁咋, 又唔識買美股, 連基金都唔會買, 邊學識好似你咁買junk bond, 我連去邊到買都未知la, 點敢係你面前獻醜

唔係,有首期一定係用黎買樓嘛,供樓一定>交租。
點敢挑戰連登樓神?
樓價與租金比一啲都唔重要,最緊要住得舒服嘛。
銀行加息?用生命值硬接!
樓價下跌?點會跌呀一定GOGOGO!
真係奇蹟地跌咗咁點?唔緊要繼續供咪得囉。

點敢挑戰連登樓神?

我仲係到諗點解愈講愈離題,望一望原來樓主唔係你
我唔明點解你硬係要講到買樓就唔好,junk bond 就好。

點敢挑戰連登樓神?

我自己就睇跌既, 第一個留言已經用跌5% 做例子, gogogo 呢D 咁on9 既野留返比你, 買junk bond 就實gogogo 囉..

btw, 真係第一次聽人用junk bond compare physical assets 大開眼界 我真係茅塞頓開

仲有一點, 廢柴係會驚俾人炒嫁啦, 真係都未聽過一個做得野既人會俾老闆炒
由得個post沉喇,咪鬼理個傻佬
我淨係覺得消費者角度黎講 呢個價錢太貴唔抵買
啲人成日都想跌先買,要樓市跌到令你忽然畀得起首期,根本個社會會有好多問題,例如好勁嘅失業率等等,佢跌,但你到時你份工又雙糧,又冇人工加,咁咪仲難供。所以一定係你計好晒錢,以目前狀況都負擔到,就好去上車喇、反而係到時樓價跌左,你就可以用相同嘅價錢,換間更大嘅屋。大撚把有錢人係咁玩呢個遊戲。

利申,半個地產狗
四年租金夠跌15%先賺少少,供樓有本金,租樓洗咗冇,如果升仲仆街,我度2球變咗3球7/8,我唔知點跌40%,跌咗唔買嘅一樣買唔起,銀行唔一定做按揭,如果有2球現金應該買咗,根本唔使討論,揸住買債券,股票定磚頭? 要買嘅一定會買到,唔買嘅永遠買唔到,無關價錢,信唔信隨你

呢個post已經錯撚到仆街啦。
買樓要俾首期,租樓擺舊錢係度唔郁?
跌左銀行一定唔做按揭?

你咁樣唔係買樓gogogo係乜?
千祈唔好估個市升跌,冇人有能力估都中個市。包括地產商,都不斷估錯。

應該反問自己,持乜野倉位,對自己最有利。
四年租金夠跌15%先賺少少,供樓有本金,租樓洗咗冇,如果升仲仆街,我度2球變咗3球7/8,我唔知點跌40%,跌咗唔買嘅一樣買唔起,銀行唔一定做按揭,如果有2球現金應該買咗,根本唔使討論,揸住買債券,股票定磚頭? 要買嘅一定會買到,唔買嘅永遠買唔到,無關價錢,信唔信隨你

跌左銀行一定唔做按揭?

大佬呀租樓係expense 供樓係買資產呀嗎
冇話租樓唔得 會比供樓多左使費囉

跌左銀行一定唔做按揭?

大佬呀租樓係expense 供樓係買資產呀嗎
冇話租樓唔得 會比供樓多左使費囉

而家佢假設緊租樓唔駛比首期,但筆錢乜都唔做。
大佬,擺定期都有息啦。
差餉管理費折舊又唔提。

投資 放係支付寶收息呀?講到經濟咁差仲投資,沽恒指呀?沽大期呀?

做乜野都有風險架la, 你而家唔買樓拎曬去"投資",撞正經濟蕭條人人失業你一定發到死人財la, 你買既股一定爆升啦,你一定係拎果百幾萬首期去沽恒指賺幾個開啦

千祈唔好同我講你所謂投資係買ibond, 或人仔債券或其他債劵,或人仔定期,我會真係唔識比反應你

btw, 股巿就行先樓巿既,你講到拎去投資你一定係識捉到風向幾時轉既高手

下, 賺左成個開好多咩?
我11年買既Google到今日賺左3倍有多啦, 就算12年就咁買S&P 500到今日都一個開啦, 好多咩?

我11年買既Google到今日賺左3倍有多啦, 就算12年就咁買S&P 500到今日都一個開啦, 好多咩?

你不如話買700啦
成幾千隻股票咁易扑中咩
要比就比平均值

仲有2012年借9成上會嘅,好多已經賺緊8至10倍添
咁又有得直接比較?

你不如話買700啦
成幾千隻股票咁易扑中咩
要比就比平均值

咁又有得直接比較?

S&P500咪平均咗囉
睇嚟你都係適合買樓。

你不如話買700啦
成幾千隻股票咁易扑中咩
要比就比平均值

咁又有得直接比較?

S&P500咪平均咗囉
睇嚟你都係適合買樓。

你岩
我又唔識玩junk bond
所以都係買下樓安安定定算
啫係咁,認真回答一下先。

我有首期有突,有各項投資。
而家話俾樓主聽可以考慮租住樓先,睇下有冇其他投資機會好過買樓。

而唔係甚麼買樓改善居住環境就是最好的投資,盲目追求唔計較價錢。
還有某些人計算樓價跌幾多先賺少少,諗清楚有沒有計錯數或有其他錯誤假設。

錢除左比首期外還有很多用途,應該充分考慮各選擇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞