(討論) 自住買樓就唔應該以投資角度去諗樓價高低?

127 回覆
1 Like 2 Dislike
如果唔買都要焗租樓果批係啱

咪就係討論緊個心態

我屋企都有貨,但我都無咩信心

價值永遠都係主觀嘅,呢個只係你睇法,銀紙擺係銀行廢嘅,等如冇,冇屋要住買一間改善屋企人居住條件已經係最好嘅投資,升同跌又如何?唔通娶埋老婆生埋仔癡屋企住?定係每兩年搬屋一次頻頻撲撲?

我本身就有地方住
呢間家人想收租only

咁根本同你自己設定「朋友認為自住就應該買,你認為用投資嚟講點解唔等」冇關,投資當然會賺會蝕,自住有能力就買,移民例外,覺得高低自己判斷,冇人講到

想講我唔係樓主
幾撚時有設定

我本身就有地方住
呢間家人想收租only

咁根本同你自己設定「朋友認為自住就應該買,你認為用投資嚟講點解唔等」冇關,投資當然會賺會蝕,自住有能力就買,移民例外,覺得高低自己判斷,冇人講到

想講我唔係樓主
幾撚時有設定

sor
係咁九唔撚搭八

我本身就有地方住
呢間家人想收租only

想講我唔係樓主
幾撚時有設定

sor

睇到我懵盛盛
樓價只會升唔會跌
妄想跌返去沙士個價係不切實際
趁有錢就入市買樓,遲啲買都買唔起
自住既咪買個細單位
你話要婚後生多幾年咪等升岩價位樓換樓

利申:屋企親戚都係咁
講真無人知邊個係高位低位,有能力供就唔洗理高低位

97-98年都無人預到樓價跌得咁勁,知道跌得咁勁就唔會有咁多人燒炭跳樓

但而家租樓價同樓價差距開始拉大,例如沙田第一城賣價過4球但租都係得萬1-2,投資收租角度就低回報但而家投資個班通常係搏3年後升3-40%,你估真係咁多富爸爸出黎買樓比仔女咩
唔好忘記銀行爆起上黎有權叫你即刻還錢
樓價只會升唔會跌
妄想跌返去沙士個價係不切實際
趁有錢就入市買樓,遲啲買都買唔起
自住既咪買個細單位
你話要婚後生多幾年咪等升岩價位樓換樓

利申:屋企親戚都係咁

咁要物價人工都返返去先

又嚟call loan論調,準時供款銀行要層樓冇用,要交管理費同維修,市唔好銀行拎願你拖長嚟供都唔會要層樓,千萬樓只做到5按,加壓力測試,好多人係俾到樓價70%,公司持樓直情冇按揭,full pay㗎

call loan 銀行拎你個銀主盤托咩, 你又未破產又唔係還唔到錢, 供款又未default, call 你嚟把撚咩, call 完又要搵receiver, 又要搵auctioneer 拎去拍賣你估好過癮?

你諗下銀行practically 點樣做好過日日係到FF佢call loan啦
如果唔買都要焗租樓果批係啱

全post最岩呢個reply

又嚟call loan論調,準時供款銀行要層樓冇用,要交管理費同維修,市唔好銀行拎願你拖長嚟供都唔會要層樓,千萬樓只做到5按,加壓力測試,好多人係俾到樓價70%,公司持樓直情冇按揭,full pay㗎

失業供唔倒咪call loan囉,sars幾多人失業?

失業交唔到租咪訓街囉,sars 幾多人失業?

失業交唔到租有首期做buffer,首期又可以投資,訓乜嘢街?

失業交唔到租有首期做buffer,首期又可以投資,訓乜嘢街?

投資 放係支付寶收息呀?講到經濟咁差仲投資,沽恒指呀?沽大期呀?

做乜野都有風險架la, 你而家唔買樓拎曬去"投資",撞正經濟蕭條人人失業你一定發到死人財la, 你買既股一定爆升啦,你一定係拎果百幾萬首期去沽恒指賺幾個開啦

千祈唔好同我講你所謂投資係買ibond, 或人仔債券或其他債劵,或人仔定期,我會真係唔識比反應你

btw, 股巿就行先樓巿既,你講到拎去投資你一定係識捉到風向幾時轉既高手

我行落去馬會買張六合彩中頭獎8000萬,贖埋仲買多兩層,call 乜野loan? 唔使找

投資 放係支付寶收息呀?講到經濟咁差仲投資,沽恒指呀?沽大期呀?

做乜野都有風險架la, 你而家唔買樓拎曬去"投資",撞正經濟蕭條人人失業你一定發到死人財la, 你買既股一定爆升啦,你一定係拎果百幾萬首期去沽恒指賺幾個開啦

千祈唔好同我講你所謂投資係買ibond, 或人仔債券或其他債劵,或人仔定期,我會真係唔識比反應你

btw, 股巿就行先樓巿既,你講到拎去投資你一定係識捉到風向幾時轉既高手

支付寶呢啲支那嘢留番畀你,美股呢幾年都唔知執咗幾多。

Junk bond 一年10%又好失禮你?

佢晒氣攞嚟講,租樓有buffer,買樓冇buffer? 大把供樓嘅預半年以上生活費同供款,租樓識投資供樓就唔識?大把人除咗樓一樣有股票,講句租樓日日賺得啦,記得準時交租得啦

佢晒氣攞嚟講,租樓有buffer,買樓冇buffer? 大把供樓嘅預半年以上生活費同供款,租樓識投資供樓就唔識?大把人除咗樓一樣有股票,講句租樓日日賺得啦,記得準時交租得啦

龍門任你搬,你要拎有錢人嚟講你話層樓full paid咪得囉。
我夠可以話債卷收入夠我住別墅囉。

唔知首次置業九成按揭班人有冇咁鬆動呢?

我行落去馬會買張六合彩中頭獎8000萬,贖埋仲買多兩層,call 乜野loan? 唔使找

乜嘢論點嚟?
自住唔係理由?買貴左就買貴。原本可以平d價格購買及分期,買貴左就等於浪費左金錢。

龍門任你搬,你要拎有錢人嚟講你話層樓full paid咪得囉。
我夠可以話債卷收入夠我住別墅囉。

唔知首次置業九成按揭班人有冇咁鬆動呢?

租樓日日賺,講完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞