(討論) 自住買樓就唔應該以投資角度去諗樓價高低?

127 回覆
1 Like 2 Dislike
你買樓都係搵銀行借貸架啦。你係高位買, 如果香港經濟轉差, 到時唔單止樓價下跌, 到時你俾人減薪或者裁員, 然而就算賣左層樓都唔夠還銀行筆借貸, 就變左負資產囉。
你準時還款銀行一般都唔會call你loan
我係第二個post都講過,就嚟變年經回帶住屋係必需,如果自己有能力我認為點計都係買好過租,當你解決咗自住問題先有資格講買樓投資,另外啲人成日講貴貴貴,會買貴,香港人真係好撚奇怪,高又驚高追跌又驚未見底,咁幾時先買? 03年沙士有幾多敢買淘大花園?
老實講都係睇你覺得之後樓市會跌幾多
如果跌好多既話唔買住一定有so
但好多野唔係你覺得係咁就係咁
其實當你租過樓,成日被搬屋過住四海為家既生活就會知係幾咁煩
你來自未來知道遲早會爆既咪繼續租囉 講咩可能點可能點 你咁有料我冇辦法質疑你
上年同一時間一堆租淡日日唱支爆樓爆 報紙佬都玩埋恐嚇 今日仲畀人鞭緊屍 你係到一堆假設話失業call loan業主仆街 係好心?幫你講埋 你其實都係見人粒魚蛋大d想佢冇得食
其實個個有自己agenda 都要為自己對後市既睇法負責 唔好樓價升又呻離地 係你自己睇錯市 租既繼續租 業主繼續收租 其實係共生關係 冇必要嘈 相反個個唔租要做業主我先擔心樓市見頂
你來自未來知道遲早會爆既咪繼續租囉 講咩可能點可能點 你咁有料我冇辦法質疑你
上年同一時間一堆租淡日日唱支爆樓爆 報紙佬都玩埋恐嚇 今日仲畀人鞭緊屍 你係到一堆假設話失業call loan業主仆街 係好心?幫你講埋 你其實都係見人粒魚蛋大d想佢冇得食
其實個個有自己agenda 都要為自己對後市既睇法負責 唔好樓價升又呻離地 係你自己睇錯市 租既繼續租 業主繼續收租 其實係共生關係 冇必要嘈 相反個個唔租要做業主我先擔心樓市見頂

有人吹奏無論如何都唔會比銀行call loan, 樓價只升不跌,好心提醒一下有機會失業你話我魚蛋?

日日都有人中六合彩我又要魚蛋?

最撚噁心係講唔過人就撻一句交租日日賺出黎。
因為租樓日日賺 係你個角度

高位低位唔係你定
樓市由09年升到16年先有個大上落
幾多人租左幾年樓發現唔跌頂唔順?
加埋通脹正常一層樓都有10%升幅

同埋而家無得炒 要持貨三年
如果你仲用以前個數據去認為樓市會經常大上大落係你天真

AA 狗 9.9 sec 插死你 !
因為租樓日日賺 係你個角度

高位低位唔係你定
樓市由09年升到16年先有個大上落
幾多人租左幾年樓發現唔跌頂唔順?
加埋通脹正常一層樓都有10%升幅

同埋而家無得炒 要持貨三年
如果你仲用以前個數據去認為樓市會經常大上大落係你天真

AA 狗 9.9 sec 插死你 !

奧仔早晨,幾日冇見啦

有人吹奏無論如何都唔會比銀行call loan, 樓價只升不跌,好心提醒一下有機會失業你話我魚蛋?

日日都有人中六合彩我又要魚蛋?

最撚噁心係講唔過人就撻一句交租日日賺出黎。

講咩你唔過,係廢事同你講阿未來人,使乜你提醒,唔該節省少少,反正供樓仆街你咪繼續租,準時交租得啦,全香港業主都唔夠你睇得通嘛
租樓先係嬴家
唔好忘記銀行爆起上黎有權叫你即刻還錢

又嚟call loan論調,準時供款銀行要層樓冇用,要交管理費同維修,市唔好銀行拎願你拖長嚟供都唔會要層樓,千萬樓只做到5按,加壓力測試,好多人係俾到樓價70%,公司持樓直情冇按揭,full pay㗎

如果你唔係討論既咁唔該你節省少少唔好講到人人都一定能夠準時供款咁

又嚟call loan論調,準時供款銀行要層樓冇用,要交管理費同維修,市唔好銀行拎願你拖長嚟供都唔會要層樓,千萬樓只做到5按,加壓力測試,好多人係俾到樓價70%,公司持樓直情冇按揭,full pay㗎

如果你唔係討論既咁唔該你節省少少唔好講到人人都一定能夠準時供款咁

Call 唔call loan暫時未見呀未來人,一號就嚟call交租,記得準時

借錢唔還,銀行收樓都無野討論啦

揾嘢嚟講,交租唔使準時嘅,交租唔怕失業嘅,交租嘅有大嚿錢去投資唔怕失業不如你講晒佢

揾嘢嚟講,交租唔使準時嘅,交租唔怕失業嘅,交租嘅有大嚿錢去投資唔怕失業不如你講晒佢

可能佢係租霸

而家上車盤七成首期連雜費一百五十萬左右。
美國A級企業20年債4厘左右。
每年六萬蚊收入真係唔太驚失業喎。
六萬蚊嫌少仲可以孖展煲大佢,年息仲要平過你供樓。

咁你拎錢去買債券囉高人,業主都係窮撚嗰幾十年債務就靠租客啲租金還,全香港業主都蠢你最叻啦得未

一個自住單位都未有就話要炒投,神級邏輯

嗰啲咁慢邊度揾到食,梗係買一百幾十張大期,隨時一日都贏幾百個𠻹啦

一個自住單位都未有就話要炒,神級邏輯

咁你拎錢去買債券囉高人,業主都係窮撚嗰幾十年債務就靠租客啲租金還,全香港業主都蠢你最叻啦得未

你回避問題喎。
第一次買樓既人用左百五萬買樓,失業就冇收入聽收樓。
租樓就仲有百五萬+每年六萬防守。

有第二層樓放租既業主我理撚得你咩

嗰啲咁慢邊度揾到食,梗係買一百幾十張大期,隨時一日都贏幾百個𠻹啦

我呢啲蠢人好難明白當中邏輯,都係出返去先

我呢啲蠢人好難明白當中邏輯,都係出返去先

我都閃啦,出去睇吓今日股票點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞