(討論) 自住買樓就唔應該以投資角度去諗樓價高低?

127 回覆
1 Like 2 Dislike
最近同朋友討論置業問題,我既睇法就係而家唔應該買樓住, 因為

1.而家既樓價一定算係樓市週期入面既高位;
2.黎緊有好多利淡因素,例如加息,支爆,斴國逐漸限制資金外流等

但朋友一句就彈過黎話自住就唔應該用投資角度諗,一家大細唔應該博

我想知道其實佢既思維係點
點解睇定D個市先買就係博, 而家買就唔博?

如果個原因係佢睇好樓市,或者覺得永遠都摸唔到底,又或者佢覺得呢個價係合理價,我會覺得可以接受

歡迎討論
佢覺得會再升
唔討論大家點睇個樓價走勢先

個PT係我朋友唔係話覺得樓價會繼續升而買...而係佢話唔應該以投資角度
個重點我真係想知自住買樓就唔洗用投資角度去諗個思維係點
我鐘意唔用腦買貴野呀 吹咩
我鐘意唔用腦買貴野呀 吹咩

多謝巴打提供其中一個解釋
投資角度只佔自住好小既考慮
因為租屋住始終唔係自己地方
有時想買啲靚小小既傢私都唔得
個問題係唔洗搬來搬去
你去買飯食, 會唔會話自用唔駛睇價錢. 一千蚊一舊屎都買黎食.
自住係一堆因素既綜合
結婚做新房,生小朋友要換大屋

唔係你話一句而家唔抵,就可以唔買
經濟收皮令樓市下跌,咁你到時候又敢唔敢入貨?
四年租金夠跌15%先賺少少,供樓有本金,租樓洗咗冇,如果升仲仆街,我度2球變咗3球7/8,我唔知點跌40%,跌咗唔買嘅一樣買唔起,銀行唔一定做按揭,如果有2球現金應該買咗,根本唔使討論,揸住買債券,股票定磚頭? 要買嘅一定會買到,唔買嘅永遠買唔到,無關價錢,信唔信隨你
仲有,個個賭神咁講依家高位,咁幾時會下跌?升足廿年就廿年都唔買?
四年租金夠跌15%先賺少少,供樓有本金,租樓洗咗冇,如果升仲仆街,我度2球變咗3球7/8,我唔知點跌40%,跌咗唔買嘅一樣買唔起,銀行唔一定做按揭,如果有2球現金應該買咗,根本唔使討論,揸住買債券,股票定磚頭? 要買嘅一定會買到,唔買嘅永遠買唔到,無關價錢,信唔信隨你

唔係講緊買唔買得起
係抵唔抵買,點解會有呢種諗法

唔係講緊買唔買得起

點為之抵? 啓德只賣香港身份證嘅一樣賣晒,有成交就係市價,你覺得貴我覺得平,冇人買咪貴,就係咁簡單
經濟唔好都唔會大跌,因為市場流動性太多,多到就算經濟唔好都夠用,我都夠錢洗,我又唔急住套現,我同你賤賣,根本樓價個底可能已經比有錢個班托起左,就算跌都係因為供緊個班拖跌,影響有幾大

香港我認為得一種情況下先會令樓價通縮,有錢個班唔再相信香港。

唔係講緊買唔買得起

點為之抵? 啓德只賣香港身份證嘅一樣賣晒,有成交就係市價,你覺得貴我覺得平,冇人買咪貴,就係咁簡單

咪就係討論緊個心態

我屋企都有貨,但我都無咩信心
最近同朋友討論置業問題,我既睇法就係而家唔應該買樓住, 因為

1.而家既樓價一定算係樓市週期入面既高位; 係你認為
2.黎緊有好多利淡因素,例如加息,支爆,斴國逐漸限制資金外流等 加息會唔會令樓巿大跌係一個問題,支爆吹左就黎十年,香港有錢人本身都好多

但朋友一句就彈過黎話自住就唔應該用投資角度諗,一家大細唔應該博

我想知道其實佢既思維係點
點解睇定D個市先買就係博, 而家買就唔博?

如果個原因係佢睇好樓市,或者覺得永遠都摸唔到底,又或者佢覺得呢個價係合理價,我會覺得可以接受

歡迎討論

自住當然都要計數, 假設買一層600萬既樓, 租金3厘萬8蚊, 一年支出216,000

假如你覺得樓價係嚟緊半年會跌5%, 姐係30萬, 你租樓一年加你住到半年果時買樓可以慳到10萬

搵樓一定要係你住左半年就買, 因為成交期加裝修大概一年, 所以要係半年內跌5%

但買既樓你可以自己諗裝修, 傢俬買自己鐘意既, 咁當然仲要俾差餉同管理費, 果到一年可能都2-3萬
經濟唔好都唔會大跌,因為市場流動性太多,多到就算經濟唔好都夠用,我都夠錢洗,我又唔急住套現,我同你賤賣,根本樓價個底可能已經比有錢個班托起左,就算跌都係因為供緊個班拖跌,影響有幾大

香港我認為得一種情況下先會令樓價通縮,有錢個班唔再相信香港。

加息咪做到以上效果

加息咪做到以上效果

點解加息可以做到 "有錢個班唔再相信香港" 呢個效果?

唔係講緊買唔買得起

咪就係討論緊個心態

價值永遠都係主觀嘅,呢個只係你睇法,銀紙擺係銀行廢嘅,等如冇,冇屋要住買一間改善屋企人居住條件已經係最好嘅投資,升同跌又如何?唔通娶埋老婆生埋仔癡屋企住?定係每兩年搬屋一次頻頻撲撲?

加息咪做到以上效果

加得多咪會lo
講真我真係唔信美國佬會咁撚狼加爆息等全球錢返去,咁做長遠對美國佬有乜好處,陰啲陰啲咁揀撚住其他人既春袋仲爽

加息咪做到以上效果

點解加息可以做到 "有錢個班唔再相信香港" 呢個效果?

我睇漏左呢句
自膠

唔係講緊買唔買得起

咪就係討論緊個心態

價值永遠都係主觀嘅,呢個只係你睇法,銀紙擺係銀行廢嘅,等如冇,冇屋要住買一間改善屋企人居住條件已經係最好嘅投資,升同跌又如何?唔通娶埋老婆生埋仔癡屋企住?定係每兩年搬屋一次頻頻撲撲?

我本身就有地方住
呢間家人想收租only

加息咪做到以上效果

加得多咪會lo
講真我真係唔信美國佬會咁撚狼加爆息等全球錢返去,咁做長遠對美國佬有乜好處,陰啲陰啲咁揀撚住其他人既春袋仲爽

好多野預計唔到既
我都想知美帝加息既速度可以有幾快

咪就係討論緊個心態

我本身就有地方住
呢間家人想收租only

咁根本同你自己設定「朋友認為自住就應該買,你認為用投資嚟講點解唔等」冇關,投資當然會賺會蝕,自住有能力就買,移民例外,覺得高低自己判斷,冇人講到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞