(討論) 自住買樓就唔應該以投資角度去諗樓價高低?

127 回覆
1 Like 2 Dislike

而家上車盤七成首期連雜費一百五十萬左右。
美國A級企業20年債4厘左右。
每年六萬蚊收入真係唔太驚失業喎。
六萬蚊嫌少仲可以孖展煲大佢,年息仲要平過你供樓。

咁你拎錢去買債券囉高人,業主都係窮撚嗰幾十年債務就靠租客啲租金還,全香港業主都蠢你最叻啦得未

你回避問題喎。
第一次買樓既人用左百五萬買樓,失業就冇收入聽收樓。
租樓就仲有百五萬+每年六萬防守。

有第二層樓放租既業主我理撚得你咩

支爆失業先嚟講啦未來人,未來嘅嘢唔使理先,一號最緊要交租,至於有幾多千萬如何投資都要交租,反正租客個個幾百萬未開頭,每年6萬利息,聽日過馬路比車撞死呢講乜都冇用,一號交租

而家上車盤七成首期連雜費一百五十萬左右。
美國A級企業20年債4厘左右。
每年六萬蚊收入真係唔太驚失業喎。
六萬蚊嫌少仲可以孖展煲大佢,年息仲要平過你供樓。

咁你拎錢去買債券囉高人,業主都係窮撚嗰幾十年債務就靠租客啲租金還,全香港業主都蠢你最叻啦得未

你回避問題喎。

支爆失業先嚟講啦未來人,未來嘅嘢唔使理先,一號最緊要交租,至於有幾多千萬如何投資都要交租,反正租客個個幾百萬未開頭,每年6萬利息,聽日過馬路比車撞死呢講乜都冇用,一號交租

唔好理佢喇
照某d人咁講
經濟應該唔會有衰落,因為點都有人頂住

經濟學真係一門好簡單既學問
兩萬蚊尺:業主好有錢,有實力,樓市唔會跌,交租日日賺。
三萬蚊尺:業主超級有錢,超級有實力,樓市唔會跌,交租更加日日賺。
10萬蚊尺:個個都做咗李嘉誠啦你仲喺度交租?
其實失業可以賣樓轉租 都會有番舊錢 有咩衝突?
失業會否直接導致樓價大幅下跌就非必然 重點在於失業個班會佔供樓人口幾多 又要考慮佢地既槓桿率有幾多
負資產既前提在於樓價大跌 而大跌前提在於一係樓市有泡沫 一係香港經濟似80代日本嚴重衰退
qe後樓價全球續升 各種監管下香港唔算有泡沫 所以只有經濟嚴重衰退 咁話唔定有一日中國真係債務爆煲 或者環球貿易戰 或者喪屍入侵 係現今全球化經濟下相信到時環球所有投資都難獨善其身 包括你d債卷 (除非你捉到路盡沽)
你去買飯食, 會唔會話自用唔駛睇價錢. 一千蚊一舊屎都買黎食.

多謝提供笑話 你可以返埋位啦.
唔好忘記銀行爆起上黎有權叫你即刻還錢

又嚟call loan論調,準時供款銀行要層樓冇用,要交管理費同維修,市唔好銀行拎願你拖長嚟供都唔會要層樓,千萬樓只做到5按,加壓力測試,好多人係俾到樓價70%,公司持樓直情冇按揭,full pay㗎

失業供唔倒咪call loan囉,sars幾多人失業?

失業交唔到租咪訓街囉,sars 幾多人失業?

失業買樓供唔到樓tim, sars幾多人失業?
想問鎖三年由簽臨約計定成交日計?
最近同朋友討論置業問題,我既睇法就係而家唔應該買樓住, 因為

1.而家既樓價一定算係樓市週期入面既高位;
2.黎緊有好多利淡因素,例如加息,支爆,斴國逐漸限制資金外流等

但朋友一句就彈過黎話自住就唔應該用投資角度諗,一家大細唔應該博

我想知道其實佢既思維係點
點解睇定D個市先買就係博, 而家買就唔博?

如果個原因係佢睇好樓市,或者覺得永遠都摸唔到底,又或者佢覺得呢個價係合理價,我會覺得可以接受

歡迎討論

"而家既樓價一定算係樓市週期入面既高位" <-- 呢句聽左幾年.... 由 CCL 75 聽到現在 CCL 144
講咁多
個個都有自己既投資方式 死左唔好怨就得

我就覺得買樓好d 話知佢係咪高位 我柒知咩 有人買就係合理價

目標有生之年2層買到變4層 拿拿林退休
你有你投資 租樓日日賺
我有我放租日日賺
各自賺各自
照某d人咁講
經濟應該唔會有衰落,因為點都有人頂住

經濟學真係一門好簡單既學問

肯投放流動性就唔會有經濟衰落
我唔識咩係高位咩係低位
銀行肯借,我又供得輕鬆咪買
租樓每兩年加租一次或者比人趕
傢俬電器窗簾未必間間屋啱用
租人樓冷氣呀維修果d搵業主整又煩
買間屋裝修得啱心水住得舒舒服服
供樓d 錢當交租
我唔識咩係高位咩係低位
供樓d 錢當交租

無錯
我唔識咩係高位咩係低位
供樓d 錢當交租

正確,自住樓唔驚俾人趕走,租樓俾人趕走又要改地址,每兩年搬一次你都咪話唔爽
我供平過租
點解要租樓

你回避問題喎。

唔好理佢喇

買孖展都講得出

投資 放係支付寶收息呀?講到經濟咁差仲投資,沽恒指呀?沽大期呀?

做乜野都有風險架la, 你而家唔買樓拎曬去"投資",撞正經濟蕭條人人失業你一定發到死人財la, 你買既股一定爆升啦,你一定係拎果百幾萬首期去沽恒指賺幾個開啦

千祈唔好同我講你所謂投資係買ibond, 或人仔債券或其他債劵,或人仔定期,我會真係唔識比反應你

btw, 股巿就行先樓巿既,你講到拎去投資你一定係識捉到風向幾時轉既高手

支付寶呢啲支那嘢留番畀你,美股呢幾年都唔知執咗幾多。

Junk bond 一年10%又好失禮你?

嗱老老實實,我真係唔知你講junk bond 係指乜bond, 我認知入面既Junk bond credit rating 都係低,你同我講拎舊首期去買Junk bond 仲要問我係咪好失禮,咁不如你求其搵隻Gem 既殼股扑落去啦,1000%可能都有 risk profile 差無幾啦下話

仲有,呢幾年美股執唔少,屌人地買樓夠執唔少,你又唔話買美股係high risk? 美國就實升到,經濟差道指都gogogo, 30000點?你d logic 有d 好笑。我同你講經濟大環境差,全世界資產都會跌,你同我講呢幾年你買美股執唔少 你睇下d 人12年買樓,而家賺左成個開la, 買美股

投資 放係支付寶收息呀?講到經濟咁差仲投資,沽恒指呀?沽大期呀?

做乜野都有風險架la, 你而家唔買樓拎曬去"投資",撞正經濟蕭條人人失業你一定發到死人財la, 你買既股一定爆升啦,你一定係拎果百幾萬首期去沽恒指賺幾個開啦

千祈唔好同我講你所謂投資係買ibond, 或人仔債券或其他債劵,或人仔定期,我會真係唔識比反應你

btw, 股巿就行先樓巿既,你講到拎去投資你一定係識捉到風向幾時轉既高手

嗱老老實實,我真係唔知你講junk bond 係指乜bond, 我認知入面既Junk bond credit rating 都係低,你同我講拎舊首期去買Junk bond 仲要問我係咪好失禮,咁不如你求其搵隻Gem 既殼股扑落去啦,1000%可能都有 risk profile 差無幾啦下話

仲有,呢幾年美股執唔少,屌人地買樓夠執唔少,你又唔話買美股係high risk? 美國就實升到,經濟差道指都gogogo, 30000點?你d logic 有d 好笑。我同你講經濟大環境差,全世界資產都會跌,你同我講呢幾年你買美股執唔少 你睇下d 人12年買樓,而家賺左成個開la, 買美股

我就係覺得香港樓市個risk 同junk bonds差唔多。
你覺得香港前途一片光明嘅話可以繼續gogogo架。
東京嘅樓曾經係全球最貴,下場係點大家都知。

我剩係知美國經濟一d都唔差,企業年年都盈利增長。
我覺得道指30000點冇問題桇。歐洲立立亂,中國同俄羅斯都唔夠美國鬥。

12年買樓賺得多過我又點?過往表現不能代表未來表現。

都唔知你係AA定乜鬼,捧到買樓上天堂。總知有首期唔買樓就係冇撚用。

所有投資工具都係垃圾,買樓回報一定最高。

滿意啦?
大家應該有首期就買樓,一開2,二開4,四開8。
股票就留返俾我呢啲蠢人玩啦。

買樓唔係純投資工具
仲有屋住用途架白痴
租樓唔洗錢?
想住得舒服啲又唔得?

買樓唔係純投資工具
仲有屋住用途架白痴
租樓唔洗錢?
想住得舒服啲又唔得?

你呢個異端,住一定要住最細,留返啲錢俾第二間首期,上面咪講左一開二囉。
總之有首期一定要買樓。

買樓有租金回報,買股票債券倒錢落海。

買樓唔係純投資工具
仲有屋住用途架白痴
租樓唔洗錢?
想住得舒服啲又唔得?

你呢個異端,住一定要住最細,留返啲錢俾第二間首期,上面咪講左一開二囉。
總之有首期一定要買樓。

YES 樓市實升 股市實跌

買樓唔係純投資工具
仲有屋住用途架白痴
租樓唔洗錢?
想住得舒服啲又唔得?

總之有首期一定要買樓。

我同你講絕大部分業主都有買股票
你又點睇?

邊個話係相對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞