有冇人一樣冇曬慾望

338 回覆
930 Like 17 Dislike
我好明喎,因為搵唔到人生有咩意義
其實做人黎係做咩?
人生日日返學放學返工放工食玩訓屙係做乜Q
有錢又點有享受又點成功又點? 最終又咪死
真係好多好多挫折⋯⋯⋯
好驚死咗之後佢地會崩潰成點
喊成點
每次睇到自殺新聞d家屬崩潰個樣就覺得自己連死都冇資格
幻想一下如果屋企人自殺
自己會有幾傷心就唔想佢承受依種痛
但自己真係活得好辛苦
依個真
笑唔等於開心
只係下意識笑
或者笑只係示好既一種
9up下

好簡單姐 你唔係無慾望

係做既野得不到讚賞或者愛

自資本主義100來急劇發展 , 全世界各地既人都物化晒分工

又加上亞洲人無咩信仰 同埋最重要 畸形文化既愛

就算係best friend, 都未必係交心, 唔同真心稱讚對方 , 更唔使講屋企人

西方都踏入虛無, 但人地有普世價值, 文藝 同埋真心既表達出黎既情 (包括best friedn, 屋企人, 就算3唔識7路人都可以踏到兩咀) 撐住 , 個人咪覺得世界溫暖, 有人認同囉 (就算唔信上帝)

無計架喇 依個時空 (可能另一個平行宇宙亞洲發展成唔係咁.. haha ff下好了)

鬼叫亞洲人果種濕鳩文化咩 如上所說 在資本主義下更機械過機械人

又加上政治關係 亞洲人工時長 , 無計呀 歐美發展晒高端產業, 剩低低級產邊個做呀 ? 唔係黑人就係亞洲人囉 , 你想勁 ? 政治體制又獨裁 人民質素死盾環有做奴思想 ,

同埋真係, 世界無完美, 我諗要過多幾百年睇下亞洲人開唔開到竅啦 不過我都唔係幾樂觀

人地鬼佬都搞左幾百年先爆左d 普世價值出黎, 你亞洲佬家庭, 思想奇奇怪怪 , 冰封三尺呀

再加埋你地亞洲 黑鬼繼續奴 符合歐美 再加本身地方獨裁既利益, 你地又唔反抗, 岩晒條水啦 !

最後, 講下, 可以試試睇下哲普舒緩下自己, 同做下帶氧運動 , 明白生長係依個時空無法 , 世界無完美 , 做亞洲人唔緊要, 最緊要知個世界有咩前因後果, 點解社會咁地獄 , 生老病死 , 佛教興起唔係無原因 , 睇你擺唔擺脫到「正常」囉 , 別人笑我太瘋癲呀 哈哈哈
睇到依個post個陣仲以為自己幾時出左個post
成日都好似冇左感覺咁
應該開心唔開心既都已經好似feel唔到
成日好似用緊第三人稱望住自己生存
每日都冇曬動力郁同做野
所有野都差唔多臨deadline先做
飯都懶得食,一日食一餐,仲要係叫外賣
放假既日子可以完全唔出街係hall,全日攤係張床到或者睇YouTube ,連想打機既意欲都冇埋
話就話讀緊鍾意既野,應該開心同好有動力
但係完全冇曬動力去做project,讀書考試
有時想同人講下自己好辛苦
但係就算真係講左,佢地都只會聽完就算,最多話積極d啦,好快就冇事,慢慢覺得其實都冇乜人想知,所以都廢事講
成日好似樓主咁諗,好想有d意外死左都唔會有人怪自已,但係又會唔捨得屋企人
係自己唔適合個社會
定個社會本身有問題
社會對成功定義根本唔係自己想要既生活
但係唔達到社會對成功標準可能生存得更辛苦
根本冇可能有理想生活
導至愈來愈冇興趣去追求
做人好攰
我都唔知自己打緊咩 總之就係好攰 好泛味
以為自己開post
以為打機讀書考試
只要差少少就會激動
會好chur 咁想去做好啲
但之後去到一個state 係
"算啦,打到曉飛屠人全隊又點"
"算啦,F 左都冇咩野啫,入asso 都冇咩啫"
"算啦,求其有份唔係好忙既工返下,準時出糧咪得囉"
我都唔知點解會變成咁
我都覺 睇黎我應該會幾勝仼廢人呢個角色
我既潛能就係無能
你開心就好
i know that feel bro
放低一切 去轉單程旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞