有冇人一樣冇曬慾望

338 回覆
930 Like 17 Dislike
我都係
近呢幾年人生好似開左自動模式咁
返工放工訓教等放假

個人生感受同以前細個返學放學/岩岩出社會做野好唔同
個人生好似自動模式玩緊咁
明明自己做緊一樣野
(例如:打機,同朋友傾計,甚至望住一樣野都好)
明明係玩得開心,亦都知道自己做緊啲乜
但又好似唔係自己做緊咁

講到1999
簡單啲講就係個身體所感受既
同以前細個好唔同
恭喜樓主成功做到道家所追求嘅「無欲無求」境界
好事黎
理性嘅極致就會咁
任何嘢都係數字堆砌
Same
已經幾年冇乜情感
教心理嘅呀sir話我可能有depression
宜家仲做緊測試,我估都有少少

呢個問題始終要面對,不如早d去驗下有冇病
佛系好,經歷得多挫折會更接近佛系
我個慾就係快啲死
睇啦
好多免費資源
食唔食藥都好
確診下都係好事
食慾都無
讀緊u就咁 你返工只會更worse
Same here
覺得生存冇意義,做乜都係我錯,死咗都應該冇人關心,只有屋企人會傷心。
依家會成日喊,係冇緣由,啲眼淚自己流出黎,覆人嗰陣又係成日用😂,但其實我係😢。
個人成日唔舒服,我應該好快死。
同你一樣
same
做下運動可以幫你改變你既諗法 e.g. 人生無意義..
樓主我同你都一樣
我飯都好少食
因為我覺得無需要 可以維持生命就夠
之前晚晚都仲會打下機開心下
依家放工返到屋企訓覺就算
琴晚食安眠藥食到今朝起唔到身返工
諗緊幾時會有一日OD食到一睡不起
基本上同樓主完全一樣
唯一唔同我對錢好有欲望
同樓主差唔多
冇野想要 就算真係想要都會覺得唔應該買 死窮鬼學咩人買野
冇野想食 真係試過成日唔食飯都唔覺得肚餓 依家瘦到皮包骨咁
仲覺得應付班朋友好麻煩 其實我唔憎佢地 係幾鐘意佢地
但我始終都覺得想一世匿係屋企算 人際關係好麻煩

依家淨係想放假休息
但係一放假又咩都唔想做 攤係屋企張床同電腦前面做廢人
廢得濟又有罪惡感 但係又唔知自己想點
每次放假都浪費時間 浪費完又開始憎自己係廢人 但係一放假又打回原狀 無限loop

同埋情緒起伏愈來愈少
就算同班朋友講緊輕鬆野 我笑左出黎 但係下一刻又即刻變返冇情緒
認真諗返會發現個一刻既笑其實亦冇帶俾我任何感受
我既笑可能只係因為聽到朋友講笑所以我自動覺得應該要笑?
我已經唔知我係真係覺得好笑而笑定係為笑而笑

唔開心既話個心口會好難頂 帶俾我既感受強過開心好多
我以為只有負面情緒最令我深刻
但係到後來發現 其實冇
所有情緒一過左之後 我又係咩都感受唔到咁
甚至有時有d野 理智話俾我聽我應該唔開心 但係我真係咩感覺都冇……

完全唔知自己做緊咩或者想做咩
救命
因為你既目標理想離現實太遠
但又唔缺基本嘅生活需要
你唔係冇慾望,而係知道自己嘅慾望實現唔到先拒絕再諗落下

不妨訂個低d嘅目標俾自己試下
冇慾望其實好事嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞