吸引力法則

121 回覆
62 Like 21 Dislike
我話好多”事” 我當然唔否定吸引力法則 某程度上我仲幾相信 6年黎佢真係幫咗我好多 當中亦發生咗好多難以解釋事
我唔使一個鐘就睇完一本,唔係淨係睇,當然仲有理解,我係一邊睇一邊即時跟住做,不過秘密唔似一般小說咁,我會經常翻閱溫習下,我同你相反,我最弱嘅係說,最強嘅係讀,基本上無咩書我需要睇超過三日
3年前失戀我都係靠吸引力法則起返身
直到琴日又經歷多次失戀
覺得自己不斷係「好唔開心」同「我信會有我想要既結果」兩個思想之間遊走
有冇方法可以令我有更堅定既信念同點樣許願好
好似真係有咁既事,因為本身係耶燃,好多時會祈禱,呢期我有創業想法,但缺乏行動,希望可以被外力推動實行創業大計同搵到Partner,點知無啦啦跳左啲人出黎同幫我手同搵到人迫我將想做既野定日期做出黎,比我預想中早左好多既日期
我明。。需要嘅人同事會係最適合嘅時候出現 真係難以解釋
係宇宙乜柒柒嗰 d onL 9

其他其實都講得幾好
依個真 本身內心已經成日會諗點樣賺錢 同有一日會有貴人相助 依家真係成真左 但你要去自己去實踐先得 例如主動識多啲人 諗下有咩生意搞 亦都有好多相助我既人!

但唯一人生中最苦惱嘅係感情,我曾經係感情上比人傷得太深,我淨係想搵一個伴侶好似我咁,但內心成日太多以前留下既傷疤會成日想起,內心深處已經唔相信愛情,所以吸引返黎既人都係player ,嚴重到岩岩想進一步認識依個人,已經心入面充滿著恐懼同不安,會唔會重蹈覆轍,已經三四年無拍拖,一直都有人追,求大師屌醒下指引下我

終章-感恩

這是本吸引力法則的最後一章了,亦是最後一個步驟,就是感恩,我們必須感謝宇宙的聆聽,感謝宇宙在云云法則裡面存有吸引力法則,並信任宇宙會為我們安排。

情況就好像一個拿着紙鳶,整裝待發的人,感恩在自然界裡有風的存在,雖然我們肉眼看不見,只能靠身體去感受,靠經歷得知風的存在,其次要相信會有風吹過來助紙鳶起飛,同時腦海裡面就已經擁有紙鳶在飛翔的念頭,並將一切交給大自然安排,等待風的來臨。

當第五個步驟都完成了之後,我們不需要去思考、猜想、試探,那些東西何時實現,我們只要知道自己想要的是什麼就可以了。

那麼我們要隔多久,才需要重新觸發一次吸引力法則呢,其實是沒有一套標準的,就把吸引力法則成為你生活的一部分吧,就像風一樣,你已經和這個世界的風一起生活了。不過最好還是隨著生活、事情的變化去作調整吧,而每一次的調整也必須由步驟一「想法」開始至步驟五「感恩」。

最後,我要重提多一次,吸引力法則不是坐着吸引結果到來,而是吸引機遇到來,結果是成是敗,也要靠你本身的力量,它只是一件助具,以及不要抱著太過份的念頭,例如:「我要立刻移民到火星」,莫非下一秒會有太空人來接你嗎,再者以我們當下的科技,真的己經可以到達平民移居到火星的程度了嗎,大家都應該略知一二了吧。
還有另一個例子:「我想一夜發達」,其實你應該很清楚自己的能力和正在幹的事,是否存有一夜之間至富的空間,假如你是一個打工仔,每月只等待老闆發薪金的話,那你本身允許自己發達出現的空間又何在呢,至少都要去買張彩票,或作一點投資吧,這樣才能允許存有發達的機遇出現呢。
垃圾理論都有人信?醒下啦!
成功咗就歸功吸引力法則
失敗咗就話唔夠念力

好好地腳踏實地唔得ge?
成日想不勞而獲, 廢人先會依賴呢D on 9 理論
信ge 人, 人生注定失敗
樓主真人應該性格不錯
做你朋友幾幸福
留名
留名
唔係唔可以特定某人咩
係一種執念?
好想知依家你點 有冇成功
吸引力法則根本同耶教原理差唔多
只不過係無神論版,或者個神係自己
我覺得吸引力法則係要同嗰個人本身嘅努力互相配合,好多時一啲奇妙嘅緣份回頭一望,發現自己以前做咗好多事一直都為呢件事鋪緊路。

講一件最神奇嘅經歷,
Xi japan當年重組之後去北美開演唱會,因為由細到大都好鍾意佢哋,睇完現場之後非常激動,當時我好強烈咁希望自己有機會可以近距離接觸到佢哋,結果二個月之後一個業餘漫畫家朋友,叫我幫佢手去動漫展推廣佢啲作品,就係咁識左動漫展一個負責人,咁岩佢需要識日文嘅 cosplayer 做幾日司儀,順便採訪某位日本貴賓(因為我自己學日文), 我話好呀我可以幫手

結果我一打開個貴賓室,竟然就見到 Yoshiki....

同佢傾左好多計,影咗好多相
佢仲邀請我去第二日去另外一個私人酒會

但係如果自己唔係有努力學日文
同埋之前咁多年都一直義氣幫手好朋友搞佢啲作品,甘呢D機會就唔會屬於我。

有願望之餘要有正面嘅諗法,因為我個出發點動機只係想幫我嘅朋友,所以宇宙亦回應左我既願望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞