[A/I][Gen4][Raid] Pokemon Go (23) 消失的Gen 4?

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
大家save低太羽古蟲個Task
Research 3/5 要捉一隻ditto

source : reddit, Pogo discord
係啊 搵隻大D既唔難姐
大家有冇GPS收得好差既問題?
成日鬧我無法收到GPS訊號11
平時屋企/公司收唔到,地鐵站收唔到
唔通真係要大街大巷馬路邊先玩到
要一路行一路玩?
試下重新開機?我成日都GPS 11 , reboot部機重開game就冇事
黎緊要整個Q&A俾新手 / 回鍋玩家

Q:有無地圖可以用?
A:Wecatch,但係唔係全港都有。有陣時會有問題。依家可以睇任務(都係局部性地區限定)

Q:用咩可以check IV?
A:Calcy IV / Poke Genie

Q:點解啲CP同以前好似唔同左?
A:N記早幾日調整左

仲有無?
reboot完都係咁
《如何解決Android機上GPS not found 問題》

最近有唔少人話,用Android機不論係室內,抑或室外,都拎唔到GPS訊號,以至玩唔到。由於頻主都俾呢個問題玩咗好耐,所以出呢個post,嘗試幫大家排除問題。

1)GPS設定為只限裝置
如果發現係室外都無訊號,可以嘗試進入設定-->位置/地點,「模式」選項或為只限裝置。此時可選擇高精準度。

2)人仔飄飄飄
有時玩遊戲時,角色可能企唔定,會周圍走,搞到好麻煩的話(室內飄而孵蛋除外),可嘗試進入設定-->位置/地點,在選單進入正在掃描,睇下有無開啟Wi-Fi掃描及藍芽掃描,睇下有無幫助。(頻主認為藍芽掃描幫助有限,開唔開都無所謂)

3)Google Map定位法
呢個係今次文章主菜。如果試晒上面方法係室內室外都收唔到GPS訊號,可能係軟件上撞咗。(頻主認為係隻Game同個System個GPS設定有衝突有開)
此時重開機後都無用的話,請確保GPS模式為高精準度,以及開啟Wi-Fi掃描(及藍芽掃描),關閉電話的GPS(係,你無睇錯,係關閉GPS),開啟Google Map,再撳右下定位個個制,之後會有提示問你要唔要開裝置位置,請選擇確定,等多一陣再撳一次,應該會定到位。

如果以上方法都唔得的話可能係有其他問題,請向專業人員查詢及檢查。
電腦大爆炸
鬼龍去到20號
let go活動去到27號
會唔會又出一星期3雀
啱啱入手咗Pokebank plus, 點解着綠燈果時㩒制無反應
啱啱入手咗Pokeball plus, 點解着綠燈果時㩒制無反應
加個朋友吧
6761 3023 6514
都唔係第一次,關都周果陣曾經休假
special research做哂有一隻,想添飯就要搵有玩let’s go既人trade過去,然後有舊黑盒類似私煙有30分鐘比你捉meltan,一個星期只可用一次,每次要用都要trade寵過去let’s go
終於捉緊異色比卡超
有冇人用pokeball plus
綠燈同彩燈代表乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞