[cs]好多人都以為識dup code就叫programmer

117 回覆
66 Like 3 Dislike
Google drive share code
各有各喜歡 冇話一定 或姐 outdate
上面話O(1)可以慢過O(n)
係咪當n=0果陣

唔係講笑 大把人寫呢d code
寫一堆行完都無用既function咪O(1)慢過O(n)囉,因為原本只係O(n) where n = 0
用share folders 都見

香港大把 IT 落後有廿年
唔出奇
各有各喜歡 冇話一定 或姐 outdate

用埋啲官方唔 support 十幾年既 technology
真心唔識欣賞

哦,官方又真係幾吸引
仲有上面提到香港d it鐘意踩同行
我都想講小小
我諗唔係淨係it 香港d老屎忽心態真係周街都係
其實真係無心學既 唔怕踩 唔怕屌
但係我諗點都仲有d人入行係抱住passion既...

自己好鐘意上reddit, 人地外國好多junior developer會問野, 個學習風氣明顯好好多
resource都多

坦白講
hknoit係真既
唔係技術落後
我諗係心態 環境落後
因為坦白講
it技術 有難有唔難
宜家唔係要你學最難既野 要整個facebook出黎
好多野有心學
都唔會話學唔到
再講香港人學習能力普遍唔算低
係咩原因搞到香港it咁落後 真係好值得思考
有時真係唔係要你整d咩勁野出黎wor... 問題係innovation
點解人地keep住有innovation, hk就永遠做埋d business-oriented既無聊野
唔好怪我直接
business野真係好多都好無聊
香港永遠都係有business先有it
如果真係有it先有business, 情況會差好遠
咁點先可以做到it大過business ????
抱住passion, 比人踩,日日問候,有邊個想 ,都冇信心做啦,以心比心。。。

唔通真係百”吊”成材咩

而個香港it應該都好事近啦,我睇好呀
Big O notation 好多都係假設係 tuning machine, memory access 可以係 O(1)
例如寫一堆 O(1) function, 如果 memory leak, 重算唔算 O(1)?
google drive 都叫有version分
version history
Conflict = gg
而家cs grad係咪真係參差到咁
公司上年請咗個fg 見佢去過exchange 又話自己係算幾大嘅公司做intern 心諗唔把炮都算正常啦
點知佢乜都唔識 O(N+M)可以寫到O(NM)
一日做完嘅function 可以做兩個月都未得 仲要個logic flow錯哂
有豬隊友真係慘 大家都係fg 但係嘢就做埋佢個份 執屎執到想死
真係好參差
O(ln n)寫到o(n^2)都聽過
好彩我啲同事都好好

btw有爛code嘅話可以po上 https://shitcode.net 圍屌
喂呢個正喎
有時寫爛code都係迫不得已,好多時啲野都係要基於亂得黎又零document嘅舊code去整,時間少之餘啲requirement話變就變,啲code好似搓泥膠咁搓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞