[cs]好多人都以為識dup code就叫programmer

117 回覆
66 Like 3 Dislike
unit test 難唔難做同功能性有關多於入面有幾多行code
嚴格嚟講係唔應該理會裡面嘅implementation添

難做test 嘅unit 係couple 咗extenal resources 或者unstructed data嘅unit
無論長或短
例如無DAL, 綑綁邏輯同數據庫讀寫嘅function
就算只有兩三句都係好難test 的
舊式寫web 經常會砌html 字串又係好難test 的
第一版行倒係基本嚟
但之後點執就另一回事
舊式Web應該係齋controller啲output
試html既話你死嗰日都仲改緊啲test cases
做開tester?
唔理舊唔舊
呢家都有人加html 去web controller,點都有機會test到
啱 algorithms 好重要!
你係咪精神分裂
定係你自己define 咗個新嘅Big-Oh notation
如果要寫個自動注冊account既bot應該用咩language好
注冊果時要用到email驗證,用網上面果d 10min email box 去注冊同收驗證mail
同埋要用ai分析果d I am not bot既文字驗證碼。
係咪太難應該放棄。。
嘜連登仔反駁人已經連最基本提理據都唔識得嗱?
Thanks. Let me google
只要係dataset independent,做一億次 O(1) operation 加埋都係 O(1) operation
真實例子: bubble sort同merge sort
想問大家會唔會為左performance放棄readability
Readability 同 Performance 應該冇衝突喎
留名學野
講撚左好耐啦
睇見d人話咩完全唔識it學番3個月就可以做it 9
係呀可以呀,出到黎寫一堆垃圾出黎囉
code practise唔理
architecture 唔理
code reuse,code readability 係0
唔撚識debug
有親bug就問我點解會咁
我屌
開發一時爽 維護火葬場
呢個post 好似變了it 狗發洩貼

做it真唔容易
搵到錢係一回事, 互相串番同行 唔怪得it少人做。。。
連基本體諒,原諒都似唔識, 比其他做工程師傅見到都笑

笑人爛code,又廢, 再笑就係一打10個,爛code都冇得睇,有苦自己知啦

BTW, 樓主呢,去邊呀? 又係廣告貼黎
因為IT唔係講經驗,又冇師徒制

一轉新tech 就淘汰班老鬼,冇人會尊重你
幾時做refactor好睇個architect夠唔夠牙力
始終對於公司嚟講refactor未必有短期既得益
算,係我天真

自以為是,以為可以互相支持
function 唔怕多, 但要確保每個都只係做一樣嘢
好多人以為cs grad就識揼code
但其實有d 離譜到vba 係咩都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞