[cs]好多人都以為識dup code就叫programmer

117 回覆
66 Like 3 Dislike
香港講左十幾年都係咩Oo pattern /architecture

到底只係拎啲data搬下砌下

Algorithm + data structure = Program
做有it人識寫
係咪太難
有師兄好人,解比你聽等你唔洗自己google
[cs]好多人都以為識dup code就叫programmer
https://lih.kg/BNCFFV
#61 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

你自己review 下自己嘅發言再係到寸柒柒都未遲

又不如你比個例子我
當N 為無限大時,有邊一個O(1) algorithm 實際所需時間慢過一個O(N) algorithm
有做左unit test先再講refactoring
問得就假設有衝突啦
我可以做一堆bit operation去提升少少performance

performance有得measure, readability無得measure
唯有寫comment同code review解釋下...

不過話說回來
就算用Design Pattern都一樣可以畀人插睇唔明...
因為唔係人人識晒每隻Design Pattern, eg. MVC
bit operation唔洗講,pointer又係,甚至乎有人連queue, stack, dict, set, list都未學識...
更莫說我要寫個經典algorithm...你CS覺得經典,偏偏人地IE出身未學過,吹脹
我懷疑test html仲可唔可以叫unit test
已經係end to end test黎
佢唔係講所有人...
I am not bot呢d可以外判畀人online人肉做...幾毫子1~1x條
要做unit test前題係testable
要為legacy code加unit test好自然會伴隨refactoring
唔畀real case
只係拋個term出黎真係無野好討論...
定係你有野想討論,直接講出黎啦
依家重諗住 13 18 K 請 senior 既公司
唔做都罷啦
design pattern 大多係為擴建性可測性等而非可讀性而設

無論用咩pattern 可讀性最重要係descriptive
由名稱屬性類別到類型結構
倘若metadata 能夠清晰準確表達對應功能
不但肉眼, compiler IDE test tool 等等都可以發揮最大功用

例如builder pattern 的build() 係非常唔descriptive 的
有時仲會出現object build(object) 呢種完全睇唔出點用同做乜嘅function
呢個時候就要盡量減少build() 裡面嘅直接操作
將操作抽出嚟建立另一個可讀性較高嘅function

FriedRiceChef { 
  SteamRice()
  FryRice()
  Cook()
}
SteamedFishChef {
  SeasonFish()
  SteamFish()
  Cook()
}

如此一來即使未細閱實現方法都已經可以大致掌握每個類別嘅功能
好似炒飯大廚似乎只係炒緊白飯咁。。。
可能係我講得唔清楚
我只係想講 programmer 除左 cs 既 theory 要識之外仲有 software development related 既野要學
例如testing, scrum, continues integration 甚至people management
睇你都未見過咩係豬隊友
Agger 急起上來
左拼右貼 出事先算
高登有人吹好 asp.net jquery 先係皇道
Angular react 全部都係垃圾
大把人連dev prod 概念都無,

Version control 都嫌麻煩
version control都冇
用share folders 都見
見過*
諗起一個大學roommate寫C#

一個For做完嘅嘢拆做幾舊,寫完仲話咁樣好分啲
試過

老細過 放share 感覺安全d
lm 等睇 USB無限插 過檔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞