[cs]好多人都以為識dup code就叫programmer

117 回覆
66 Like 3 Dislike
clean code clean architecture solid design principles

architecture無嘜討論空間
architecture唔應該係預先決定
係應該跟需求同流量慢慢refactor出嚟既patterns
有big O既概念應該係做engineer既基本要求
但實際點應用就睇功力
cs 貼

香港有engineer 課程, 就算有 都一定唔會major big O
識dup code就係programmer <- 基本答案

靚唔靚code係睇後天改善, 跟著個垃圾proj. 新人都學壞

香港到底有邊個靚proj. ,好senior, 更唔好講搞咩alg O(n)
有big O既概念應該係做engineer既基本要求
但實際點應用就睇功力
cs 貼

香港engineer 課程, 就算有 都一定唔會major big O

好似冇咩
唔需要專攻
但個Program大約係邊個位應該都要知掛?
唔專攻,big O多數得concept,而功力就冇咩
個system program咩位係睇後天能力,未計system複雜性 。。。 新仔多數唔得
連最低下嘅階級都要扮專業,下次會唔會有人出post話唔係識揸掃把就叫清潔阿嬸?
code 寫得長未必難睇
最難睇嘅code 永遠係一班將啲嘢亂咁拆件嘅藝術家

更嚴重者加埋啲事後自己都唔記得係乜嘅命名縮寫
我睇過clean code 同code complete 都講最好寫small function 去homie single responsibility principle
我諗你講既長function 係少量senecio 先allow咁做
Honour *

COBOL係好好睇,好有規則,好似英文
但係冇人想寫
其實好多都係誤會搞出黎, 自己做到,唔係人人都得

一句到尾,讀過咪知咩情況
同感,長可以慢慢睇
最值錢既programmer應該係可以直接將business logic轉做code之餘
又容易擴展/被改變(香港d濕鳩client/manager好鐘意朝令夕改)

不過做到以上條件既人少之又少
見過做到既多數又係underpay (入行三四年既人仲係拎緊13~18k)

係香港講technique真係晒氣
d老細最著重係production同presentation能力
其實係我真心定太認真
你有冇試過幫大function 做unit test?
細function就有, 大function做過debug
code 寫得長未必難睇
最難睇嘅code 永遠係一班將啲嘢亂咁拆件嘅藝術家

更嚴重者加埋啲事後自己都唔記得係乜嘅命名縮寫
同感,長可以慢慢睇
其實係我真心定太認真
你有冇試過幫大function 做unit test?
細function就有,大function做過debug

大細難分
上手寫到野舊屎咁
出黎做野
發現書本上講既甚麼
low coupling, high cohesion/ clean code/ single responsibility
全是浮雲。
Agger higher cohesive loosely coupling 全部唔care
但係次次D sa 都會問點解d code 咁垃圾
example?

拎出黎評鑑下
哈哈
個method
8,9個parameter
其中幾個call親都係放null
咪又係咁用
做咗咁多年全部都Care喎
可能基本要求係行到就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞