[cs]好多人都以為識dup code就叫programmer

117 回覆
66 Like 3 Dislike
有無諗過自己dup啲code成舊屎咁?
個class名/variable名/condition打到成舊屎咁
仲有明明5行寫完嘅code唔知點解可以寫到勁複雜
知唔知下一手maintain得好辛苦?
listOf("睇", "轉", "倒", "仔", "鳩", "戇").reduceRight{ it, accum ->
 print(it)
}
低質叫寫code, write program

dup code 已經包含高一個層次概念
-> dup 石仔起野
-> 起大廈, build a software

三隻小豬的故事教訓我地, 唔係人人都識起屋
但事實上,如果無大野狼,理得你起草屋

邏輯上dup code就叫programmer是沒錯的
再精通起樓之道既人可以叫software engineer, software architect
你吹到咁點繼續落去
ok我落地d
月入$3~40k, title叫programmer
見到都覺得不合理啦
programmer應該只係拎19k人工, exp0 咁上下既人做
咁一分錢一分貨,咁cheap請19k programmer就預左寫呢d貨色
Functional寫法,reduce識得用好撚強大
50行 code 縮到 5行,唔顯得會簡單

之後下手見到堆「靚code」都講同一句話
再下手又係講同一句話
再下下手都係咁講
.
.
.
是旦啦 都係d低等技術野 做完飛起老細攞更高人工咪算 理下一手做乜
如果真係讀CS,寫幾多行根本唔係重點

重點係你個alg嘅Time complexity 同埋Correctness

畀你揀 50行O(1) 同 5行O(n),你點揀
寫library, 5行O(1)

import algorithm
if (loopsRequired)
dont();
認真問
想寫個GUI,用PYTHON現成tkinter or pygame or qt咁
但唔單止係佢地本身有既WIDGET,想整D自訂D既input output
好似PLOT左個CHART出黎,個CURSOR經過會點點點,禁下XY AXIS又會點點點
又或者
word咁右CLICK彈個MANUAL出黎,有得set margin 咁
整依類中小型生產力工具,個框大概係點?依家我寫到舊野LAG下LAG下咁...應該睇咩書?

我就係DUP CODE既廢物,識少少OOP,睇過幾本INTRODUCTORY既書,好似用唔著,都唔係problem solving, 好似syntax出晒事咁
呢個就係月入20k 同 月入100k既分別
入到tech house做你就會發現寫垃圾code既永遠都係最底層
寫GUI
js la
香港it 得啖笑 班人廢老版又閪
Lag lag地,如果睇code睇唔出
咁你應該去做performance measurement
去搵邊個位置係lag既成因

想學識睇code改善performance 就要學識睇time complexity ,完整d係要data structure + algorithm design and analysis
其實係咁既
我整個隻係類似AutoCAD既
有個canvas 我都只係plot直線姐,但個堆線我每秒乘幾十次transform matrix好鬼慢。可能係我草線會度用太多object,d memory 指黎指去所以慢左?但我又唔係search野,我都係順序讀野姐。data structure 要研究下
o(1)係dataset independent
其實都可以好慢

實際你要睇dataset 幾大嚟決定

computer science同software engineer係兩個topics嚟
咁你dataset 大,O(n)咪仲慢
睇upper bound
好多時你dataset要真係好大先揀O(n)
因為O(n)真係唔係想像中咁慢
O(1)真係可以好慢

不過上連登莫認真,我都係慳番啖氣
IT呢樣嘢都係大有大做細有細做啫

一個做Vendor既Programmer
同埋一個做Uber既Programmer
個Title都係一樣

一個System可能一日得幾個人用
另一個有幾千萬個人用緊

咁個要求都好唔同啦
Agger 次次講寫code 都好少人講clean code clean architecture solid design principles
識dup code就係programmer <- 基本答案

靚唔靚code係睇後天改善, 跟著個垃圾proj. 新人都學壞

香港到底有邊個靚proj. ,好senior, 更唔好講搞咩alg O(n)
pyqt matplotlib embedding

樓主應該未睇過google d code, 好多都係樓主口中嘅屎
呢個要用VTK 做rendering
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞