[廣東歌] 香港流行音樂討論 (11)

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
無漸漸
一秒間
左邊以為許廷鏗
黃淑蔓新歌

光引致疼痛

幾K幾好loop
其實呢條友可唔可以咪再扮可愛
淨係今個月Eason/ juno / 軒仔/ 巨基出碟
佢地下隻都唔知要再等到幾時
考完dse都要讀U架
讀緊u都可以出道la
少有曲風 幾好聽
係香港先咁 其他國家D人邊會理仲讀唔讀書
新四大天王
eason同基仔仲四大天王
佢地已經係2000年版哥哥同呀麟

利申 90後
終於簽到公司
完約後去咗做幕後一後時間
香港唱片商會銷量榜 Week 49 @ 2018.12.15
本週名次 / 上週名次 / 上榜週數 / 唱片名稱 / 歌手名稱
01 / 01 / 04 / LONELY / 譚嘉儀 (3 weeks no.1)
02 / 06 / 10 / A Star is Born / OST (1 week no.1)
03 / New / 01 / PRESENT / 陳柏宇
04 / 02 / 02 / ALFRED HUI / 許廷鏗
05 / New / 01 / 維多利亞 VICTORIA ONE / 古巨基
06 / New / 01 / 90+90 / 羅凱鈴
07 / New / 01 / All About Love 關於愛 / 周柏豪
08 / 10 / 08 / 答案之書 / 容祖兒 (4 weeks no.1)
09 / Re-Entry / 02 / Dreamy / 林麗詩
10 / Re-Entry / 04 / A TOUCH OF / 林奕匡

好多新碟上榜
估唔到呢隻都三周冠
佢咁多fans/咁多人聽咩?
星夢有銷量唔係第一日嘅事
以前睇過有人解釋,唱片商會個榜係由各唱片店報數,但唔係報實數,係報排名,再由商會按特定比例計算總排名,hmv佔好大比重,好似30% 啱啱睇左hmv個網原來佢仲有入星夢啲新碟,但冇晒其他唱片公司。如果個比重冇調整,咁唔怪得譚個個星期第一,下星期應該到ph
Cd warehouse (dec 2-8)
陳柏宇 no. 5, 譚嘉儀 no. 9

Sky music (dec 3-9)
陳柏宇 no. 1, 譚嘉儀 no. 7

Source from cm
ph會贏到the album?
因為hmv 關係
香港唱片商會銷量榜唔係直係用實際銷售數字排 係用各商片鋪排名再乘返特定比例
eg hmv 就好似佔30% 所以如果hmv淨係入星夢啲貨....
星夢有銷量唔係第一日嘅事
以前睇過有人解釋,唱片商會個榜係由各唱片店報數,但唔係報實數,係報排名,再由商會按特定比例計算總排名,hmv佔好大比重,好似30% 啱啱睇左hmv個網原來佢仲有入星夢啲新碟,但冇晒其他唱片公司。如果個比重冇調整,咁唔怪得譚個個星期第一,下星期應該到ph
Cd warehouse (dec 2-8)
陳柏宇 no. 5, 譚嘉儀 no. 9

Sky music (dec 3-9)
陳柏宇 no. 1, 譚嘉儀 no. 7

Source from cm
ph會贏到the album?
因為hmv 關係

香港唱片商會銷量榜唔係直用實際銷售數字排 係用各商片鋪排名再乘返特定比例
eg hmv 就好似佔30% 所以如果hmv淨係入星夢啲貨....
佢之前訪問好似話想過外國讀U
應該有排先正式出道
上代四大王天係宋禮,基仔,杜生,梁漢文,出自麟伯把口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞