[廣東歌] 香港流行音樂討論 (11)

1001 回覆
10 Like 8 Dislike
最佳旋律: 很堅強???
未來見 曲 詞 演繹 歌曲
都贏晒上面啦
未來見上年出一定拎至尊
追憶咁垃圾
張敬軒 Hins Cheung《百年樹木》[Official MV]

https://youtu.be/QE1piGBS1sI
逆向誘拐首歌好難聽

歌名
Dear jane - 壞
特登揾陳智燊

from瓊姐
至尊碟係咪Hours同L.O.V.E.之爭?
方大同
鍾舒漫 Sherman Chung《R U Naughty?》[Official MV]

https://youtu.be/vz4cFG7pwIQ
音樂成就大獎:盧冠廷
不過其實唐書琛功勞都好大
曲好過上一plug
董折,蒲銘心咁就唱完了
新歌已上架
2016年5月中,環球唱片與無綫電視因網絡使用權續約問題閙翻,其中無綫提出「永久擁有歌手的歌曲網上平台播放權」的條款而無法達成共識。環球唱片高層譚先生強調歌曲屬公司財產,公司不接受也不容許這些歌被別的公司永久使用。負責傾續約的星夢CEO何哲圖認為無綫有自己機制,為歌手製作節目花費不少,是應該有永久使用權。[27]如果無綫與環球短期內無法和解,意味着環球歌手繼2009年的版權風波之後再次絕跡無綫,而至2019年4月30日約滿後無綫需要將環球所屬的歌曲全數下架。

樂壇分裂不見天日
有咩分別
環球其實係殺敵三千自損一萬
咁搞環球d 歌手只有轉會
無線得班星夢垃圾圍內玩
Wfc?

Gin Lee, AGA 環球撈得好地地
唔洗唱埋d垃圾口水罐頭歌
Eason 更加唔需要TVB依個平台宣傳
TVB咪攬住班垃圾星夢囉
其實仲有個原因環球係國際公司,啲歌唔只係香港區,外語歌既版權都好多,呢啲case如果香港部report返總公司一定唔會理你電視台,外國電視台都唔會咁玩要擁有返歌曲嘅Rights, 係香港一台獨大咁奇怪
TVB恃住一台獨大 本身又度縮
成日欺壓其他公司

而家玩到得返自己星夢d垃圾
個勁歌頒獎禮柒到
根本冇人care TVB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞