做完Management Consulting, 你問我答

184 回覆
16 Like 3 Dislike
1. Automotive同e-commerce 要研究一下,我冇接觸太多
2. 有錢咪有u讀,出去讀la, LSE, Stanford 之類既Master 有錢讀就收咁
其實巴打你都知自己有咩揀:
1. 讀書拉返個好gpa
2. 繼續做儲經驗入(3years+)
想問香港變間management consultancy出得最高人工

同埋上到partner level一般賺到幾多

唔該曬
點答你...同工不同酬是常識吧...

我老世係Partner個base 2.6mil 一年, Bonus睇手上接到咩project同budget
有無非三大
Big4 做management consulting想轉入MBB,成數高唔高
巴打有冇聽過SIA Partners? 好唔好做?
普通話唔掂得唔得
想請問樓主喺MBB 做啲so-called financial 嘅project 具體啲姐係啲點樣嘅project?
姐係點樣收集去幫公司拎錢去發展?
會唔會經常睇financial statements?

喺big4 做m&a (fdd & valuation) 嘅經驗會唔會transferrable?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞