做完Management Consulting, 你問我答

184 回覆
16 Like 3 Dislike
唔好講head of BD
俾佢睇bd partnership都唔識做
最後sideline到走埋...
呢啲完全係毒瘤黎 感覺似皇親國戚
樓主想問多少少關於big4 Consulting ge 睇法
依家係其中一間既Consulting department做緊
Operation, Tech, M&A ge project都做過
但因為大學BBA(IS), 所以主要發展方向會係番tech
但依家仲考慮緊自己岩唔岩係big4做呢行

一黎自己覺得自己無論人脈, language, exposure 等等既野都未夠top 可以跳到去MBB

二黎出路問題都諗緊好耐,因為我主要做d客都係non-fs,出路窄左好多,如果行tech做落去會唔會最後得番出面d公司既IT狗?

三黎話就話Consulting聽落係神工,以前讀書時都知even big4既consulting department都要first hon 過五關斬六將先入到。但依家exp hire入到去感覺好似無乜特別,人工又同Audit一樣(依家Audit已經請一堆恆大仔個d),感覺上自己搵唔到個value係邊咁。
consulting同audit人工一樣?
今年fg 攞左dtt consulting offer有20k
audit唔係得14k咋咩
唔識python 依類coding 野係咪收得皮
Audit 如果有QPay 多番幾千蚊就係= Consulting個人工
Job ad 都冇寫係必需
第一份perm job唔係
Big 4好多end up俾client buy out/出黎開公司/VC之類都有

但如果你行tech走落去出路除左轉其他consultancy,我諗都係做tech既公司(fintech etc)
1.唔係
2. 聽落至少要4-5年去轉型 你想做CDD?入 GS team? 想做CDD就冇謂入big4
可唔可以講多少少research
firm內部既source同internet公開拎到既比較會係點
ibd邊間
有無啲中型/細嘅hr consulting firm名可以講下
Eg Mercer 呢啲就算大型
師兄覺得呢行對硬件能力需求大唔大
定純粹睇個人既既適應力?
Big4 people advisory?
好多assumption 一堆頭盔

Assumptions Objective Delivables 三步曲
好熟面口既字,巴打做銀行?係銀行先用呢隻字

請好多consultants
個人表現同適應力,轉數要快
Big 4 human capital team? 唔算中小型啦
E-commerce 同automotive個innovative 應該指product innovation 吧

Fs既innovative 應該係service innovative

依家有試過報?你可以用apply BA/associate 喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞