做完Management Consulting, 你問我答

184 回覆
16 Like 3 Dislike
我認為咁係你對個行業冇咩熱誠覺得學唔到野
換下project做啦, 唔同project個challenge 位都唔同
呢個數係我同事asso yr1既時候, 但佢performance B夠大份, 有30%
大公司多, 尤其係MNC
當然係問點入行 唔通你走去問人有咩福利

拎到contact之後再build relationships囉
多謝支持

我諗唔會再試了
Bank既 in house
你為錢定前途?想轉行定轉工?
由advisory 開始做睇下自己係咪適合dynamic working culture
咁我入個年都過1mil 1年既,做左幾年後先入
新科 未有人畢業, 就業前景未知
我身邊多人有CFA 同FRM
Master唔係必須, at least我冇
佢前身IELM 既畢業生我認識少少, 依家工作唔錯, 雖然唔係做本科

如果你入呢科有師兄師姐照住, 衰極有限
以前IELM佢專industry and logistics 嗰啲 依家掂啲bank and consultancy 嘅嘢

巴打科大?
「工作唔錯」係grad咗之後幾年開始?
Thanks ching, 想問問advisory 自知入唔到big 4,細firm 個scope or jd 有咩先係practical valuable skill??
重點唔係咩engine出身, 而係你點sell你自己, 執完cv針對性寫下自己relevant 既role同duty, 再練interview, prep好啲問題, generic 或specific啲既rocket questions.

你當見工同做戲一樣, show your passion and never hesitate to answer any questions

無論你見ibd或consulting 或其他mt/gt program都一樣
轉行都係靠人脈姐
我見有啲做左5-6年轉去banking industry 都幾好, 依家升到VP

同上面回覆一樣本科唔係重點, 你不如用啲時間係學校打case com, 識下人, social 啲, 練下presentation, 成績不是一切
明白 thx bro
Project experience , research experience (即係BA) 好重要
你識research 知道有咩渠道揾到自己要既資料你已經贏左個offer
e. g. 我如果想知道香港有幾多single director /sole proprietor 既注冊公司, 佔既比率, 你邊到揾到呢粒數俾我? hints: hkir冇
Thanks ching! 答案係咪 Govhk個business statistics

利申:之前學R 只係係Fred yahoo 到download data
其實政府冇呢粒數,我會由香港有幾多corporate bank acc入手,估算下CI同BR比例同加assumption 去寫粒數字出黎
巴打想問下多唔多人喺你講果幾間it consultancy轉到去你公司

有個舊同事(你講果幾間其中一間)轉左去mbb不過佢本身中高層嚟 想睇下如果比較junior多唔多機會
1. 多
2. Junior, BA 既話 好少, associates以上多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞