做完Management Consulting, 你問我答

184 回覆
16 Like 3 Dislike
做左兩年已經辭職, 等走人, 見冇咩人post 過點入行就出下post等人了解一下

PS: 由於人在羅馬, 不定時上水回post
點入行
可唔可以簡單介紹下點樣入行,係咪要學校勁gpa高?好似好少請fg
MBB之一
搭單問
如果fg, 你gpa 要3.5以上, 科目不限, 基本咩背景都有, 見過有人學位係英國文學
GPA只係for interview chance, 有phone call就唔洗再睇成績

如果出左黎做, MBB有referral容易d有interview, 非3大既M-size consulting firm每年都會有大型recruitment day, 搵下efinancialcareers
我入左兩年平均每年3個本地fg, 我出左黎做幾年後有人refer我先入去
人往高處走, 佢加唔到我要既人工咪走 又唔係要賣命俾佢
平均每日工時幾長?
多數人走嘅話會去邊?PE?
做啲咩?係咪 restructuring,re-engineering 個啲?
人地我唔知, 我自己就平均每個禮拜65-70 hr

好睇你接到咩project, 同partner chur唔chur

好多人走去PE/VC/hedge fund
Mbb 第幾年年薪過一M
考qualifications?主要要求咩skill sets?programming ?
見過啲咩黑暗嘢?
consulting 有好幾種
我認識既有advisory, HR, IT 同strategy, 如果有更多請其他師兄補充

我做strategy consultation, 基本係幫公司(client)諗未來2-3年既發展, 咩方向, 有咩潛在競爭(需要M&A與否), 同最重要P&L
用左幾耐prep case interview? prep嘅時候用邊d resources多?
fg入計?定跳入黎計?

實數我唔係HR我唔知, 但每年內部base人工加既幅度有雙位數
另外香港mbb入行好似3x K? 要做到年薪1mm通常要幾耐?
analytical skills (R, python)會有著數, 基本上consultant既要求係Research, Research同Research(好重要所以要講3次)
做幾年後入去係咪都係 entry level 定 associate?
咁好前境都咁多人走仲唔夠黑暗?
case interview HR老點我話4個鐘乜都夠, 我覺得至少要3日時間, 我個陣係叫我做一個M&A plan for one Fintech startup (can search in internet)

我用舊公司d pitching deck
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞